Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Készül a Tesla saját fejlesztésű AI-gyorsítója

Asztalos Olivér, 2017. december 11. 09:30

Készül a saját fejlesztésű AI-gyorsító a Tesla boszorkánykonyháján. A chip felépítéséről egyelőre csak találgatni lehet, az viszont már bizonyos, hogy az autógyártó az önvezetési képességnek megágyazó számítási platformban is teljesen önállósodni szeretne.

Saját AI-gyorsítót tervez az Tesla - hintette el a gépi tanulásos NIPS konferencián Elon Musk a The Register szerint. A fejlemény az elmúlt két év híreinek tükrében nem meglepő, az elektromos autóiról ismert Tesla ugyanis számos olyan lépést eszközölt, amely egyértelműen utalt a saját hardver tervezésére. A lépéssel a Tesla megpróbálja még inkább differenciálni magát az Nvidia platformjára (jövőben) építő többi gyártótól. A kérdés most elsősorban az, hogy utóbbi mennyire sikerül majd, a önvezető autós Drive PX platform fejlesztésével ugyanis jelenleg mindenki előtt utcahosszal vezet a chiptervező, így várhatóan nem lesz könnyű (és gyors) folyamat megelőzni azt.

A fejlesztés alatt álló chipről sajnos egyelőre semmit nem tudni, de az Nvidia csőben lévő megoldásaival ellentétben ezek valószínűleg nem valamilyen GPU-ra épülő vagy azt is tartalmazó fejlesztések lesznek. A már részbe megismert, gépi tanulásra tervezett különféle alkalmazás specifikus áramkörök alapján valószínűleg valamilyen sokmagos, lebegőpontos (FP32, FP16) és/vagy egészszámos (INT16, INT8) műveletek gyors végrehajtására tervezett processzoron dolgozhat a Tesla is, amelynek képességeit kifejezetten az önvezetés igényeihez igazítják.

drivepx1

Korábbi hírek szerint a chip tervezésén egy nagyjából 50 fős csapat dolgozik, amelynek élére még tavaly januárban szerződtette az AMD-től érkezett, szakmai kiválóságnak számító Jim Kellert. A hír akkor meglepetésként hatott, egyúttal azonban arról árulkodott, hogy a Tesla valamilyen saját hardver, leginkább processzor tervezését tűzte ki célul. Kellert az önvezető autóhoz szükséges hardveres eszközök mérnöki csoportját vezető alelnöki pozíciójába ültette a Tesla, feladatát pedig szűkszavúan csak a világ legbiztonságosabb és legfejlettebb autópilóta rendszerének kifejlesztéseként írta le az autógyártó. Elon Musk már ezt megelőzően sem titkolta, hogy mérnököket keres az önvezető rendszer fejlesztéséhez, amely projekt kiemelt prioritással bír a cégen belül. Az AMD Zen processzormagok tervezésében (is) oroszlánrészt vállaló Keller ezen toborzás keretein belül csatlakozott a vállalathoz, ahol így néhány korábbi, még az Apple-nél megismert kollégáival (pl. Doug Field, Rich Heley) dolgozhat ismét együtt.

Ahogy a tervezés alatt álló chip részletei, úgy a Tesla ezzel kapcsolatos konkrét tervei sem ismertek, vagyis nem tudni, hogy a cég mikor tudja majd élesben bevetni saját fejlesztését. A Tesla jelenleg az Nvidia Tegra processzorait használja egyes személygépjárműveinél, a Model X például az ARM-alapú Tegra X1 rendszerchipet alkalmazza. Az Nvidia egysége a méretes központi érintőképernyőt mellett az infotainment rendszer működéséről is gondoskodik, de hasonló processzorok végzik az autópilóta funkcióhoz szükséges különféle számítási műveleteket is. A jelenlegi partner Nvidia egyébként legutóbbi októberben jelentett be önvezető autókhoz szánt platformot, a Robotaxi Drive PX tetemes számítási kapacitást, és több mint egy tucat érzékelő csatlakoztatását kínálja majd, legkorábban nagyjából egy év múlva.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.