Szerző: Habók Lilla

2017. december 01. 09:30:00

A mobiladat-fogyasztást csökkentené az új Google alkalmazás

Elsősorban fejlődő piacokat céloz meg a Google-féle Datally alkalmazás, amellyel a mobilappok adatai követhetőek és felügyelhetőek.

Új alkalmazást adott ki a Google, amellyel a felhasználók a mobiladataikat követhetik, és a vállalat szerint így spórolhatnak a fogyasztásával - írja a Google blogja. A közlemény megfogalmazása szerint a Datally három különböző dologban segíti a mobilozókat: megérteni az adatokat, felügyelni azokat és ez alapján takarékosabban bánni velük. A Datally alkalmazással a felhasznált adatok havi, napi, heti és egy órás bontásban is megtekinthetőek. Viszont sem egyedi időpontot, sem intervallumot nem lehet beállítani, így a egyelőre a havi keret nem igazán követhető ilyen módon. 

Az app nem csak a grafikonokat mutatja be, hanem "személyre szabott ajánlásokat is nyújt a fogyasztáshoz" - teszi hozzá a bejegyzés. Ha a felhasználó bekapcsolja a "Data Saver" funkciót, akkor az app blokkolja a háttérben futó alkalmazásokat - azonban ehhez az app VPN hozzáférést kér, de a Google igyekszik hangsúlyozni, hogy az appforgalmat nem fogja felügyelni ezen keresztül. A beállítás után a rendszer valós időben képes mutatni minden egyes app fogyasztását, a felhasználó egy képernyőn megjelenő buborékban folyamatosan láthatja az aktuálisan felhasznált adatmennyiséget.

Ha egy alkalmazás adatfogyasztása a felhasználó megítélése szerint túlságosan megemelkedett, akkor egy kattintással le lehet állítani az adott app fogyasztását. Ezenkívül a megoldás úgy is segíti a spórolást, hogy ha a közelben Wi-Fi-t talál, akkor segít csatlakozni hozzá - a Datallyn keresztül pozitívan vagy negatívan is lehet értékelni a hálózat minőségét, amelyet más felhasználók is látni fognak, ha a közelben tartózkodnak.

1:15
 

Datally: A new mobile data-saving app by Google.

Még több videó

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Más hasonló megoldások is léteznek az appok kezelésére, az Android beállításain belül az adathasználati funkció is nyújt hasonló információkat, a Greenify pedig az energiafogyasztás miatt képes hibernálni a háttérben futó alkalmazásokat. Egy másik mostanában tesztelt alkalmazás, a Google Files Go pedig az adatmegosztást segíti, mobiladat felhasználása nélkül. A Datally viszont kifejezetten az adatfogyasztás csökkentését célozza, főleg a fejlődő piacokon, ahol a mobiladat drágább más régióknál (és egyáltalán nincs korlátlan adat) - jegyzi meg a ZDNet. Ez abból is látszik, hogy az elmúlt időszakban a szolgáltatást Triangle néven a Fülöp-szigeteken tesztelte a vállalat, ahol saját adatai szerint 30 százalékos csökkenést tudott elérni - vélhetően a tesztben résztvevő felhasználók korábbi fogyasztásához képest.

A Datally mostantól nem csak a fejlődő piacokon, hanem világszerte mindenkinek elérhető a Google Play Store-ból, aki Android 5.0 vagy annál frissebb androidos rendszert használ. A későbbiekben pedig a Google újabb funkciók beépítését is tervezi, úgy mint a hiányolt mobilos adategyenleg figyelés vagy ehhez kapcsolódó figyelmeztetések beállítása.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 03:19

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.