Szerző: Asztalos Olivér

2017. november 22. 14:28

Tovább nyögi az átszervezést a HPE

Odébb van még a HPE átszervezésének vége, legalábbis erről árulkodik a vállalat friss pénzügyi jelentése. Ennek ellenére a folyamatot elindító Meg Whitman távozik az elnök-vezérigazgatói székből, helyére pedig a vállalat jelenlegi elnöke kerül.

Bár a HPE papíron növelni tudta bevételét az egy évvel korábbihoz képest, a vállalat mégsem lehet maradéktalanul elégedett. A friss pénzügyi jelentés alapján a HPE 7,66 milliárdos bevételt ért el, amely 4,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi, a leválasztott üzletágak kapcsán kieső bevételtől visszamenőlegesen megszabadított 7,32 milliárdnál (ezekkel együtt még 12,48 volt az összeg). A 7,66 milliárdos forgalomhoz ugyanakkor csak viszonylag szerény 524 millió dolláros nettó profit társul.

A profitot egyébként egyszeri tételek, elsősorban az átszervezési költségek (mintegy 328 millió dollár) illetve egy ehhez kapcsolódó 113 milliós és egy 202 milliós kiadás rántották a mélybe - igaz, ezt a 619 milliónyi pozitív egyszeri tétel részben ellensúlyozni tudta. Mindenesetre az általánosan elfogadott könyvelési gyakorlat szerint az adózott profit a tavalyi rendkívül alacsony 302 millióról 73 százalékkal ugrott meg, ám az így megszületett 524 millió dollár még mindig csak a forgalom 6,8 százaléka.

hpeq4

A cég gerincét adó Enterprise Group bevétele stagnált (az egyszeri hatások nélkül 1 százalékkal nőtt), amely 6,9 milliárd dolláros forgalmaz jelentett. A szerverek forgalma 5 százalékot esett, miközben a tárolóké ugyanennyit nőtt - utóbbi termékkategórián belül jól szerepeltek az all-flash megoldások, amelyre egy év alatt 16 százalékkal nőtt a kereslet. Meglódult a hálózati eszközök értékesítése, az ezekből származó bevétel 21 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, amelyet a HPE elsősorban a campus switching termékek megugró keresletének tulajdonít, ezekre 28 százalékkal nőtt a kereslet.

Szintén ehhez a részleghez tartozik a műszaki szolgáltatásokat végző divízió (Technology Services, TS), amely 2 százalékot nőtt. Ezt a support iránt megnőtt igénnyel magyarázza a HPE, amelyet értékesített vállalati megoldásai mellé, vagy akár utólag is megvásárolhat az ügyfél. A vállalat elmondta, hogy erre az ágra kiemelt figyelmet fordít, az ugyanis segít kompenzálni a csökkenő hardveres eladásokat. Ezzel együtt a főrészleg üzemi eredménye 2,7 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A vállalati szolgáltatásokkal (Enterprise Services), illetve a szoftverekkel foglalkozó üzletág kiszervezését követően már csak a pénzügyi szolgáltatások (Financial Services) áll az Enterprise Group mellett. Ez tavalyhoz képest viszonylag nagyot, 22 százalékot nőtt, hála egy egyszeri nagyobb lízing kivásárlásnak, e nélkül ugyanis csupán 1 százalékos lett volna a javulás. A forgalom javulása ellenére az üzemi eredmény csökkent, a 78 milliós összeg 2,4 százalékpontos gyengülést jelent a tavalyihoz viszonyítva.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Utóbbinál vélhetően nagyobb aggodalomra ad okot a befektetők körében, hogy a free cash flow (a kiadások után maradó készpénz) a tavalyi 1,1 milliárd dollárról 370 millióra zuhant - ez az az összeg, amit osztalék és részvényvásárlás formájában visszacsorgathat a cég a befektetőknek, vagy elteheti a rossz napokra. A likviditásra viszont még így sem lehet panasz, a cég kincsesládájában 9,58 milliárd dollár lapul, igaz egy évvel ezelőtt még az összeg 12,98 milliárd volt.

Adios Meg!

A negyedéves pénzügyi eredményekkel szinte egy időben a HPE bejelentette, hogy a bő hat éve a vállalat útjait egyengető Meg Whitman a jövő év első negyedévének végén távozik az elnök-vezérigazgatói székből, helyét pedig a vállalat jelenlegi elnöke, Antonio Neri veszi át. Whitman ugyanakkor nem szakít teljesen a vállalattal, a szakember marad a cég igazgatótanácsának élén, legalábbis egyelőre. A lépés nem meglepő, az üzletasszony már jó ideje hangoztatja, hogy Neri méltó követője lehet, tehát az utódlás előkészítése vélhetően már jó ideje folyik. A HPE jövendőbeli vezére 22 éve dolgozik a vállalatnál, és egészen alulról, ügyfélszolgálati mérnöki pozícióból küzdötte fel magát az azóta eltelt bő két évtized alatt, az utóbbi években pedig már közösen dolgozott Whitmannal a vállalat átalakításán.

Whitman 2011 szeptemberében került a(z akkor még) HP-hez az elnök-vezérigazgató székben csupán néhány hónapot töltött Leo Apotheker helyére. A ma már a tech szektor leggazdagabb női szereplőjének számító Whitman legfőbb feladata a HP identitásválságának leküzdése volt, érkezésekor ugyanis a vállalat még szinte minden informatikai piacon jelen volt, próbálta a teljes informatikai infrastruktúravertikumot lefedni, a vállalati hardverektől és szoftverektől kezdve a szolgáltatásokon át egészen a nyomtatókig, az otthoni PC-kig és okostelefonokig. Az integrált rendszerszállító szerepének előnyei mellett ez ugyanakkor ezt azt is jelentette, hogy a vállalat képtelen volt erőforrásait és figyelmét koncentrálni, azok folyamatosan felőrlődtek a vég nélküli harcban, amelyet a HP üzletének csak egy részére fókuszálva támadó ellenfelekkel kellett nap mint nap megvívnia. Több évnyi huzavona és hátraarcok után végül emiatt darabolta fel magát a vállalat, és jött létre a ma már teljesen két különálló entitásként működő, vállalati megoldásokat kínáló HPE (Hewlett-Packard Enterprise), illetve a konzumer termékekre (és nyomtatókra) fókuszáló HP Inc.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról