Szerző: Habók Lilla

2017. november 15. 09:30

Megszűnik a YouTube-videók közben felugró, kiemelt tartalom

Egy hónap múlva eltűnnek YouTube-on a videók közben felugró, más videókra mutató linkek. A cég szerint túl kevesen kattintottak rá, és túl sok problémát okozott ahhoz, hogy megmaradjon a funkció.

Hamarosan eltűnnek YouTube-on a videónézés közben felugró, kiemelt tartalmakat ajánló linkek - jelenti az Engadget. A Google videós közösségi oldalának adatai szerint ugyanis nagyon kevesen kattintottak ezekre a hivatkozásokra, méghozzá 20 nézőből átlagosan 1, ezért pedig nincs értelme a funkció fenntartásának. Ez a kezdeményezés része lehet annak a tisztítási folyamatnak, melynek során 2018-ban eltűnnek az átugorhatatlan 30 másodperces reklámok, mivel a szolgáltatásnak versenyben kell maradnia más videós oldalakkal szemben, főleg a könnyű felhasználást igénylő mobileszközökön. A tartalomkészítőknek viszont kényelmetlen lehet, ha megszokták a funkció használatát, és hivatkoztak a linkekre korábbi videóikban.

December 14-től már nem lehet videókat, lejátszási listákat, sem élő streameket ajánlani a videók közben. Az YouTube közlése szerint az élő videókra mutató linkek közül már nagyon sok nem működött, vagyis az a kevés kattintó felhasználó is egy érvényét vesztett streamoldalra jutott. A funkció kijavítása helyett a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a videó közbeni linkajánlókra egyáltalán nincs szükség, mivel a kártyaformátumú hirdetések és a videók végén megjelenő ajánlások sokkal hatékonyabbak.

Nagyjából egy hónapja vezette be azt is a cég, egyébként bejelentés nélkül, hogy a külső oldalakra mutató hivatkozásokat csak a Partnerprogramba belépőknek lehet közzétenni kártyaformátumú dobozokban. Ezzel pedig elvette a lehetőséget a kisebb nézőszámmal rendelkező YouTuberektől, hogy a webshopjukat vagy a Patreon-oldalukat ilyen formában hirdessék. A külső linkeket a nem-partnerek csak a videó vagy a csatorna leírásában hirdethetik, ami sokkal kevésbé feltűnő.

link_video_youtube

Egy hónap múlva már nem állítható be egyéni kezdési idő

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A jelenlegi változtatás nem tűnik annyira nagy problémának, a videósoknak valamennyivel biztosan kevesebb átkattintást fog jelenteni más videóikra, de a felhasználók így esetleg kevésbé fognak a videók megtekintése közben másikra navigálni. A nézőknek pedig pozitívum, hogy a megtekintést kevesebb felugró ablak fogja megszakítani. A rendszer el fog távolítani minden korábbi linkajánlót a videók közepéről, ami akkor okozhat problémát, ha a videós egy olyan megjelenő linkre hivatkozik a szövegében, ami nem fog többé megjelenni.

A kiemelt videókat jelenleg a Video Manager felületén a "kiemelni tartalom" beállításban lehet megadni. Egyrészt választható, hogy a videós a legutóbbi feltöltését szeretné automatikusan reklámozni, vagy pedig meg lehet adni egy konkrét videót, URL-t vagy pedig lejátszási listát is. Eddig be lehetett állítani, hogy ezek a hivatkozások a videó végén vagy pedig adott pillanatban jelenjenek meg, december 14-től viszont már csak a végét lehet megadni.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.