Szerző: Gálffy Csaba

2017. november 3. 16:47

HP: milliárd dollár a nyomtatókra

Az egy évvel ezelőtt bejelentett tranzakciót sikerült most lezárni. Igazi fejőstehénnel lett gazdagabb a HP.

Immár hivatalosan is a HP a Samsung Electronics nyomtatós üzletágának tulajdonosa - jelentette be a héten a két vállalat. Az amerikai gyártó 1,05 milliárd dollárt fizet a részlegért, ezért cserébe viheti a Samsung 1300 nyomtatós alkalmazottját, teljes termékportfólióját és mintegy 6500, nyomtatáshoz kötődő szabadalmát és egyéb szellemi tulajdonát. Az üzlet keretében a HP a képalkotás, lézernyomtatás illetve fogyóanyagok és kiegészítők terén erősödik nagyot - mondja a közlemény. A bő egy évvel ezelőtt bejelentett tranzakció ezzel lezárul, immár teljesen hivatalosan is a HP-hoz tartozik ez a részleg.

"Örvendünk, hogy egy csapatban tudhatjuk az iparág legjobb és legokosabb mérnökeit, ahogy beindítjuk a nyomtatás reneszánszát" - mondja a HP vezérigazgatója, Dion Weisler, és nem viccel. A HP számára a nyomtatás nem egyszerűen csak jó biznisz - ez az üzletág ugyanis szinte nyomtatja a pénzt, a cég teljes, 13 milliárdos bevételének több, mint harmadát tette ki az utolsó negyedévben. Ráadásul meglehetősen hihetetlen módon növekedett is a tevékenységből befolyó bevétel, éves szinten 6 százalékkal, a korábbi évek fokozatos zsugorodását sikerült előbb stabilizálni, majd óvatos növekedésre fordítani. Ami ennél is meglepőbb, a cég 1,1 milliárdos teljes üzemi eredményének már 72 százaléka, szinte háromnegyede származik a nyomtatós üzletágból, a személyi számítógépek (amely bevételben a kétharmadot adja), eredményben 28 százalékot tesz ki.

hp_print

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nem csoda, hogy a cégnek van étvágya a nyomtatós piachoz - ezalatt azonban ne a néhány tízezerért nagy elektronikai áruházakban megvásárolható konzumer nyomtatókra gondoljunk. Egyrészt a konzumerhez képest az üzleti nyomtatók kétszer akkora bevételt generálnak (negyedévente cirka félmilliárd illetve egymilliárd dollárt), de az igazán nagy biznisz a fogyóanyagokban van, ez negyedévente több, mint három milliárdos üzlet, ennek túlnyomó része pedig színtiszta profit.

Ami a területet távolról követők számára nem mindig nyilvánvaló: a biznisz, különösen a multifunkciós (fénymásoló, nyomtató és egyéb képességek egyben) eszközök (és fogyóanyagaik) tényleg reneszánszukat élik. Az évi 55 milliárd dolláros bizniszt meglökte, hogy némi innováció is visszatért a piacra, például a HP PageWide technológiával (ami gyakorlatilag egyetlen, oldal szélességű tintasugaras nyomtatófej).

a címlapról