Szerző: Asztalos Olivér

2017. november 2. 13:06

Itt a Razer első okostelefonja

A gamer-fókuszú gyártónak egészen kellemes készüléket sikerült összeraknia, a piaci siker azonban messze nem garantált.

Leleplezte első okostelefonját a Razer, amellyel önmagához híven elsősorban a játékosokat célozza a cég. A nemes egyszerűséggel csak Razer Phone névre keresztelt készülék a specifikációk alapján kifejezetten erősnek tűnik, a tervezőcég ugyanis amolyan mindent bele alapon semmiből sem spórolt, a Qualcomm csúcsprocesszora mellé okostelefonos mércével tekintve tetemes mennyiségű RAM került. Ugyancsak nem érheti szó a készülék elejét, amely alá egy WQHD felbontású panel került, amivel ráadásul a telefonos piacon elsőként 120 hertzes képfrissítésre képes a Razer Phone.

Utóbbi 5,7 hüvelyk képátlójú és IGZO (LCD) típusú, amely panel a Sharp műhelyéből származik. Ez a gyártó szállítja a legújabb iPad Pro tabletek kijelzőit is, amelyek ugyancsak képesek magas, a már említett 120 hertzes képfrissítésre. Az Apple azonban valamiért egyelőre nem hozta le a többek által várt, jól láthatóan folyékonyabb megjelenítést eredményező képességet az iPhone-okhoz. A Razer viszont kapva kapott az alkalmon, és Ultramotion fantázianéven implementálta az egészen magas képfrissítési rátát eredményező technológiát. Utóbbi mellett az IGZO panel színhűsége is remek, az ugyanis támogatja a WCG-t (Wide Color Gamut), azaz a széles színtartományok megjelenítését.

razer2

A 120 hertzes képfrissítés kiaknázásához erős processzor szükséges, ezért a Razer a Qualcomm aktuális nagyágyúját, a Snapdragon 835-öt választotta készülékéhez, mely mind CPU, mind pedig GPU terén acélos teljesítményt nyújt. Utóbbihoz kapcsolódóan a cég elmondta, hogy nagy gondot fordítottak a processzor hűtésére, hogy az még hosszabb terhelés mellett is magas órajelen működhessen. A rendszerchip mellé egészen nagy mennyiségű memória került, a tervezőcég ugyanis 8 gigabájtnyi LPDDR4-1600 RAM-ot tett készülékébe. Bár ez a kapacitás már nem egyedülálló, jelenleg még egy kezünkön megszámolhatjuk az ekkora operatív tárral szerelt okostelefonokat. Utóbbihoz 64 gigabájt belső tárhely tartozik, amit microSD kártyával egészen 2 terabájtig lehet kiegészíteni.

A mindehhez kapcsolódó körítés két darab 12 megapixeles hátlapi kamerával kezdődik, amelyek közül az egyik nagylátószögű, a másik pedig tele. Természetesen az előlapra is került egy kamera, amely 8 megapixeles. Szintén ide, azaz a kijelző alá és fölé (vagy mellé) kerültek a hangszórók, amellyel a Razer szerint lényegesen jobb hangzást lehet elérni. Ennél kevésbé üdvös, hogy már a Razer Phone-ra sem került jack aljzat, amit a cég külső, USB-C csatlakozós, THX minősítésű DAC lehetőségével próbál kompenzálni. A plecsniért mindenesetre nem kellett a szomszédba menni, a Razer ugyanis bő egy éve beszállt az anno George Lucas által alapított cégbe.

razer1

A készülék tápellátásáért, illetve a minél hosszabb üzemidőért egy 4000 mAh-s akkumulátor felel, amelyet a Qualcomm QuickCharge 4.0+ szabványnak hála gyorsan is fel lehet tölteni. Mindezen komponensekkel 197 grammot nyom a Razer Phone, amely átlagos tömegnek tekinthető. Ugyanez a készülék áráról (sajnos) nem mondható el, a Razer ugyanis nettó 700 dollárra lőtte be első okostelefonja árcéduláját, amely idehaza körülbelül bruttó 250-260 000 forintot jelentene. Bár a készülék kifejezetten acélos hardverrel rendelkezik, kérdéses, hogy ezzel sikerül-e ekkora összeget kihúzni a potenciális (gamer) vásárlók zsebéből. Bár a márka jól ismert a játékosok körében, a mára igencsak túlzsúfolt androidos okostelefon-piacon teljesen új szereplőnek számít, ahol egyértelmű differenciáltság hiányában nehéz lesz komolyan labdába rúgni.

Láttuk jönni

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Razer okostelefonja nem lepte meg a cég elmúlt 2-3 éves mozgolódását követőket. A cég még 2015 nyarán jelentette be, hogy bekebelezi az androidos játékkonzolt fejlesztő, közösségi finanszírozásból született Ouyát. Idén januárban már egy okostelefon-gyártócskát is akvirált a cég, a Razer ekkor a felhős okostelefon koncepciójáról elhíresült Nextbitet vásárolta fel. A Nextbitet korábbi Google és HTC alkalmazottak alapították, előbbi cégtől az androidos tapasztalatok, utóbbitól pedig az okostelefon gyártáshoz szükséges gyakorlat érkezett. Bár nem kapcsolódik szorosan az okostelefonokhoz, de tavaly októberben a THX-et is megszerezte a Razer, amelynek többségi tulajdonosa lett a cég.

a címlapról