Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 18. 15:28

A Razer zászlaja alá vonul a THX

Ismeretlen összegért bekebelezi a THX nagy részét a Razer. A George Lucas által alapított vállalat független leánycégként működik tovább.

Bevásárol a Razer, a gamer perifériáiról ismert vállalat legújabb akvizícióját követően a THX többségi tulajdonosa lesz, ezáltal a cég menedzsmentje és alkalmazottai is a zöldlogós zászló alá vonulnak. Az ismeretlen összegért megszerzett THX-et a vállalat ugyanakkor nem olvasztja be teljesen, az az eredeti vezetéssel az élén továbbra is független leányvállalatként működik majd tovább.

A THX logója és az annak feltűnését kísérő jellegzetes hangeffektus több film és videojáték elejéről is ismerős lehet. A hangtechnikai cég - amelyet 1983-ban eredetileg George Lucas alapított - három fő területtel foglalkozik, ezek a mozikba szánt, illetve otthoni hangrendszerek és a hangrendszerekre vonatkozó tanúsítványok kiadása - utóbbit a cég saját tesztelési kritériumainak megfelelő eszközök kapják meg. Ezek potenciális listája a felvásárlást követően számottevően bővül majd, a cég jóváhagyását jelző logó immár többek között fejhallgatókon, Bluetooth hangszórókon és set-top boxokon is feltűnhet - valószínűleg nem kell sokat várni, hogy a Razer saját eszközein is elkezdjen megjelenni a minősítés.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A felvásárlás persze a THX-nek is hoz a konyhára, hiszen az erős lábakon álló Razer biztos hátteret adhat az utóbbi években egyre halványabb vizibilitású cégnek, és segíthet ismét megerősíteni a márkát. Az eleinte kifejezetten nagy névnek számító THX-et az elsősorban a DTS és a Dolby saját minőségbiztosítási rendszerei szorították háttérbe. Ezt a cég többek között a moziknál is komolyan megérezte, egykori komoly szerepe az Egyesült Államokban mára erősen visszaszorult. A Razer hátszelével ugyanakkor visszaszerezhet valamit a cég egykori dicsőségéből, a The Verge szerint a vállalat a kínai moziktól remél fellendülést.

A Razer és a THX a hangszórók és fülhallgatók mellet a szárnyait egyre határozottabban bontogató virtuális valóság területén is közös nevezőt találhat: a Razer már korábban beállt az nyílt forrású OSVR VR-szemüveg mögé, és az AnandTech szerint a THX is tapogatózni kezdett már a piacon.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról