Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Baj van az iPhone 8 készülékek akkumulátoraival?

Asztalos Olivér, 2017. október 09. 11:27

Több vásárlónál is szétfeszítette a készüléket a felpuffadt telep. Csak néhány készülék érintett, vagy tervezési hibáról van szó?

Sorra futnak be a panaszok meghibásodott iPhone 8 készülékekről, a vásárlók szétfeszült készülékházra hivatkozva küldik szervizbe a legújabb Apple okostelefonokat. A probléma hátterében minden bizonnyal az akkumulátor áll, amely olyannyira felpuffad, hogy az egyszerűen szétfeszíti a készülékházat, így a kijelzőt is tartalmazó előlap elválik a készülék hátuljától. A jelenségről annyian számoltak be, hogy az Apple már hivatalosan is vizsgálja az egyes eseteket, ám még ennek ellenére sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az egyes esetekből.

A TechCrunch már legalább hat beszámolót említ, amelyek jellemzően Kínából és Tajvanról származnak. Ezek mindegyike gyakorlatilag ugyanarról a jelenségről adott hírt, azaz ahogy feljebb említettük, a készülék jól láthatóan, egyes esetekben akár közel egy centiméterre megnyílik, ezzel párhuzamosan pedig használhatatlanná is válik. Egyes beszámolók szerint a jelenség csak pár napos használat, illetve néhány töltés után mutatkozott meg, de állítólag arra is volt már példa, hogy már a dobozból kivett, nulla perces készülék oldalán is hatalmas rés tátongott.

A jelenség borítékolhatóan a beépített lítiumion-akkumulátor számlájára írható, amely bizonyos behatások miatt felpuffadhat. Ennek egyik fő oka jellemzően a tartósan magas hőmérséklet lehet, hasonló jelenséget produkálhat egy tűző napon autóban felejtett akkumulátoros eszköz is. Ugyancsak hasonló problémához vezethet, ha az akkumulátort túl magas feszültséggel próbálja tölteni a vezérlés, illetve túltöltés esetében is előfordulhat púposodás.

A jelenség okáról egyelőre csak találgatni lehet, annyi azonban bizonyos, hogy az iPhone 8 esetében történtek alapvető változások a töltés területén. A készülékek az Apple okostelefonjait tekintve elsőként hozták el a vezeték nélküli töltést, amit ráadásul az ugyancsak régóta várt gyorstöltéssel is megfejelt az Apple. Ezek miatt alaposabban hozzá kellett nyúlni a töltésvezérléshez, a vezeték nélküli módhoz pedig egy tekercset is be kellett préselni a készülék hátlapja és az akku mögé, amely miatt utóbbi kapacitása valamelyest csökkent is az előd páros értékeihez viszonyítva.

A lítiumion akkumulátorokkal kapcsolatos panaszok sajnos nem új keletűek, a gyártók időről időre futnak bele különféle problémákba, legyen szó okostelefonról, notebookról, vagy bármilyen más, teleppel szerelt eszközről. Ez jobb esetben csak hirtelen merülést, váratlan kikapcsolást jelent, de a visszahívások nagy része tűzveszélyességre hivatkozik. Utóbbira a legemlékezetesebb példát a Galaxy Note7 jelenti, amelynek hetekig tartó, konkrét tűzesetet is eredményező kálváriája végül komplett visszahívással, illetve több milliárd dolláros kiadással végződött.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.