Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Szerverpiac: a Huawei kiütötte a Lenovót

Asztalos Olivér, 2017. szeptember 12. 17:06

Nőttek az eladások a második negyedévben, azonban a Lenovó így is nagyot bukott.

Kisebb növekedést mutatott második negyedévében a szerverpiac - közli szokásos jelentésében a Gartner. A piackutató szerint a kiszolgálók eladásai 2,4 százalékot nőttek a három hónap során, a szerverekből származó bevétel pedig ezzel párhuzamosan 2,8 százalékkal ugrott meg a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A Gartner szerint két főbb tényező áll a gyarapodások mögött, amelyek közül az első helyen az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) régió, azon belül is Kína nagyobb adatközpontos beruházásai állnak.

A másik növekedési faktort a nagy felhős szolgáltatók (hyperscale) adatközpontos beruházásai jelentik, gyakorlatilag az összes meghatározó vállalat bővít, beleértve a Microsoftot, a Facebook-ot, vagy éppen az Amazont. A folyamatot bizonyos esetekben a cégek házon belül végzik, amire jó példa a Facebook Open Compute Project, vagy a Microsoft Project Olympus, amelyek saját tervezésű szervereket, illetve egyéb adatközpontos komponenseket, például tarolókat takarnak - ebből maximum az ODM-szereplők (bérgyártók) profitálnak, a hagyományos gyártók nem.

A nagy szervergyártók közül továbbra is a HPE vezeti a forgalmat vizsgáló rangsort, bár a vállalat bevétele 9,4 százalékot esett vissza a tavalyi évhez képest. Ezzel szemben az egyre nagyobb konkurenciát jelentő Dell EMC tovább növekedett, a gyártó kereken 7 százalékkal múlta felül tavalyi eredményét, amivel már lőtávol közelébe került a HPE-hez, a két cég között már csak 3,1 százalék különbség van. A negyedév egyik nagy vesztese az IBM, amelynek forgalma 21,5 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ezzel szemben a Huawei szabályosan kilőtt, a kínai gyártó 57,8 százalékkal növelte bevételét, amivel a top 5-ből kiütött nagy hazai riválisát, a Lenovót.

Kissé más képet fest a darabszámra vonatkozó felmérés, amelyben a Dell EMC már vezet, igaz az előző évhez képest 6,9 százalékkal csökkentek a cég értékesítései. A második helyen néhány tizedszázalékkal lemaradva a nagy rivális HPE áll, amely 2016 hasonló időszakához képest ugyancsak kevesebb szervert szállított le, a csökkenés 8,7 százalékos.

A Huawei itt is nagyot ment, a vállalat 26,1 százalékkal növelte a darabszámot, az ugyancsak kínai Inspur pedig árnyékként követve honfitársát 31,5 százalékot javított. A Lenovo mélyrepülése itt is kirajzolódik, a tavalyi évhez képest 38,1 százalékkal csökkentek a gyártó eladásai. Nem csoda tehát, hogy a cég júniusban teljesen megújította kiszolgálós palettáját, ám ennek esetleges pozitív hatására még néhány negyedévet valószínűleg várni kell.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.