Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Munkaállomásokhoz szánt kiadást kap a Windows 10

Hlács Ferenc, 2017. augusztus 11. 13:45

A Windows 10 Pro for Workstations idén ősszel, a Fall Creators Update-tel jelenik meg.

Kifejezetten munkaállomásokhoz csiszolt verziót kap a Windows 10 - jelentette be a Microsoft. A vállalat tegnap rántotta le a leplet a Windows 10 Pro for Workstations kiadásról, amelyet kifejezetten a szerverkategóriás PC hardverekhez és intenzív igénybevételhez igazított.

A Windows Insider felhasználók korábbi visszajelzései alapján a cég néhány extra funkcióval turbózta fel a munkaállomásokhoz szánt Windows variánst, az többek között már a cég új fájlrendszerére, a ReFS-re (Resilient File System) épít. Utóbbit a vállalat egyébként már 2012-ben a Windows Server 8-cal leleplezte, annak erőssége, hogy más megoldásoknál hatékonyabban kezel nagy adatmennyiségeket és az adatvesztés vagy -meghibásodás veszélyét is csökkenti. A ReFS tervezésénél nevének megfelelően az elsődleges szempont az adatbiztonság és az integritás lett, megőrizve a korábbi generációkkal való alkalmazásszintű kompatibilitást is. Ennek megfelelően a ReFS gyakorlatilag teljes mértékben újrahasznosítja az NTFS felső, szemantikai és API rétegét, és csupán a lemezen található struktúrákat és adattárolási megoldásokat dolgozza át.

A frissen bejelentett rendszer a nem-volatilis NVDIMM-N memóriamodulokat is támogatja, illetve az SMB Direct funkcióval képes az RDMA (Remote Direct Memory Access) támogatással rendelkező hálózati adaptereket is kihasználni a gyorsabb fájlküldéshez - mindezt alacsony processzorhasználat mellett, kis késleltetéssel. A kiterjesztett hardvertámogatás mindezek mellett olyan komponensekre is vonatkozik, mint a szerverekbe szánt Intel Xeon vagy AMD Opteron processzorok, sőt azokból a rendszer a cég ígérete szerint akár egyszerre négyet is kezel majd, igaz a kezdeti időszakban még kettő chipnél húzza meg a határt a Microsoft. Ugyanígy a memóriából is tetemes mennyiséget tud kihasználni a rendszer, a maximum itt 6 terabájt lesz, noha akárcsak a processzoroknál, eleinte még itt is meghúzza a nadrágszíjat a cég így 2 terabájtos csúccsal kell egyelőre beérni.

Ezzel a bejelentéssel a Microsoft már épp egy tucat Windows 10 verziót tudhat a palettáján, jóval szélesebb skálát lefedve mint a korábbi verzióknál. Ahogy a Venturebeat is összeszámolta, a Windows 7-ből összesen hat, míg a Windows 8-ból négy kiadás érkezett, a speciális regionális verziókon kívül. Az új kiadás, amellyel kapcsolatban egyébként már júniusban felröppentek az első pletykák, az őszi Fall Creators Update frissítéssel válik elérhetővé.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.