Szerző: Gálffy Csaba

2017. augusztus 10. 12:00

Természetes nyelvvel erősít a Tableau

Felvásárlással erősít a Tableau - az analitikai és vizualizációs megoldásokat fejlesztő cég a ClearGraph-ot veszi meg, utóbbi az NL (natural language, emberi, természetes nyelvű) technológiákban jeleskedik.

A ClearGraph specialitása, hogy a "rendes nyelven" feltett kérdéseket képes a megfelelő adatbázis-lekérdezésekre lefordítani, azokat lefuttatni, és értelmezhető formában visszaadni a felhasználónak, immár vizualizációval kiegészítve. Ez (amikor jól működik) hatalmas áttörésnek számít, így ugyanis az adathalmazokban olyan felhasználók (jellemzően közép- és felsővezetők) is tetszőlegesen turkálni tudnak, akik adatfeldolgozásban vagy SQL-lekérdezések megformálásában nem tettek szert jártasságra. Mivel a legtöbb szervezetben a döntéshozók pont ilyenek, számukra közvetlenül elérhetővé tenni a vizualizációkat tényleg nagy áttörés.

A tranzakció részleteit a Tableau nem közölte, így nem tudjuk, hogy pontosan mennyit ért a felvásárolt startup. A cég annyit közölt, hogy a ClearGraph nyelvi motorját minél gyorsabban szeretné beépíteni saját vizualizációs és analitikai technológiái elé, így egyszerűsítve azok használatát. A rendszer olyan lekérdezéseket tesz lehetővé, mint "500 dollárnál nagyobb tranzakciók" vagy "partnerek Kelet-Európán kívül", ezeket a megoldás képes elemekre bontani, az azokhoz tartozó adatokat megtalálni, majd vizualizálni.

A TechCrunchnak a Tableau termékfejlesztési igazgatója elismerte, hogy a cég házon belül nekifutott saját NL-megoldást fejleszteni, de hamar kiderült, hogy ez egy hosszú projekt lenne, ráadásul a kimenet sem egyértelmű siker. Ezen a ponton döntött úgy a cég, hogy érdemes egy olyan szereplőt megvenni, amelyik független és a problémát már sikeresen, a piac által visszaigazoltan is képes volt megoldani.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A ClearGraph kimondottan fiatal cég, 2014-es alapítású, a megoldást azonban már "cégek tucatjai" használják, köztük kimondottan nagy vállalatok is. Ami érdekes, hogy az NL-lekérdezéseket rengeteg iparágban megszerették, pénzügyi intézmények, kiskereskedők és nagy internetes szereplők is vásárlói a terméknek. Ez egyébként logikus is, a digitalizáció terjedésével minden vertikumban felértékelődik a cégen belül felhalmozódó adatok elemzésének lehetősége.

A bejelentés szerint a ClearGraph-felhasználók rövid távon nem észlelnek majd változást a tranzakcióból, de idővel az önálló szolgáltatás megszűnik majd és csak a Tableau saját megoldásával együtt lesz elérhető - közölte a cég.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról