Szerző: Asztalos Olivér

2017. augusztus 3. 12:23

20 éves a Dell Precision sorozat

Ennek apropójából évfordulós munkaállomásokkal jelentkezett a gyártó, érkezett új notebook, toronygép, illetve rack kivitelű rendszer is.

Immár 20. életévét tapossa a Dell munkaállomás sorozata, a Precision. Az 1997-ben Dell Workstation néven indult termékvonal a gyártó egyik sikertörténetének számít, ugyanis a bemutatást követő néhány éven belül már a piac közel 50 százalékát birtokolta termékeivel a Dell, amely nagyjából 10 évig volt piacvezető a kategóriában. A cég nem verte túl nagy dobra a két évtizedes jubileumot, amit néhány új, évfordulós kiadással igyekezett emlékezetessé tenni.

A Precisionok között a legnépszerűbbnek számító mobil munkaállomás is kapott egy egyedi, úgynevezett Anniversary Edition variánst. Ez a korábban megjelent Precision 5520 enyhén átszabott kiadása, amely ennek megfelelően négymagos Intel Core i7-7820HQ processzort, 8 gigabájt DDR4-2400 szabványú (bővíthető) memóriát, illetve egy M.2 kivitelű 256 gigabájtos NVMe SSD-t tartalmaz, a grafikus kártya szerepét pedig ebben az esetben is a 4 gigabájtos Nvidia Quadro M1200-ra bízta a Dell.

Utóbbi feladata a 15,6 hüvelykes UHD (4K) felbontású IGZO érintésérzékeny panel meghajtása, amely különbséget jelent az 5520-as sorozat többi tagjához képest, amelyek alapértelmezetten nem érintésérzékeny, IPS panellel kerülnek piacra. Az IGZO panelek nagyobb képpontsűrűséget, illetve pontosabb érintéses bevitelt biztosítanak, miközben fogyasztásuk valamivel alacsonyabb a hagyományos (pl. IPS) megoldásoknál, ilyen komponensek kerülnek például az iPad Pro tabletekbe is.

A gép oldalaira két darab USB 3.0-s port, egy kártyaolvasó, egy HDMI aljzat, egy fülhallgató-jack, illetve egy Thunderbolt 3 aljzat is került, utóbbinak hála akár egy erősebb külső videokártya is kapcsolható a géphez. A notebook relatíve nagy képátlója ellenére csupán 1,78 kilogrammot nyom, amelynek külseje az évfordulós kiadás jegyében kissé eltérő dizájnt kapott, a gépház sötétebb árnyalatban, a feketéhez nagyon közeli (Abyss) színben pompázik. A külső borítás eloxált alumíniumból készült, amelynek csiszolt felülete az ígéret szerint kevésbé vonzza az ujjlenyomatokat, a gép alján pedig plecsni árulkodik a konfiguráció jubileumi voltáról, amivel együtt nettó 2179 dollárt kér a Precision 5520 Anniversary Editionért a Dell.

A notebook mellett a torony és rack kivitelű Precision munkaállomások is frissültek, amelyre évek óta vártak a sorozat kedvelői. Az 5820, 7820, és 7920 jelölésű torony, és az ugyancsak 7920 jelölésű 2U rack gépek egyaránt Intel "Skylake-X" processzorokkal érkeznek, ezekből legfeljebb két darab 28 magos modell kerülhet a 7-essel kezdődő konfigurációkba, míg a kisebbik 5820-ba egy, legfeljebb tízmagos CPU kérhető. A memória kapacitása modellenként eltér, a 7920-ba akár 1,5 terabájt is kerülhet, a középső modell viszont már csak 384 gigabájtig bővíthető, a legkisebbnél pedig be kell érni 256 gigabájttal.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A videokártya meglehetősen széles palettán variálható, gyakorlatilag az összes piacon lévő professzionális modell választható a Radeon Pro WX 9100-tól kezdve a NVIDIA Quadro GP100-on át az egészen szerény Quadro P400-ig bezárólag. Hasonlóan rugalmas a háttértár kiépítése is, M.2 NVMe SSD-től kezdve egészen SAS HDD-t is választhat a megrendelő dedikált RAID vezérlővel karöltve. A konfigurációk ára egyelőre nem publikus, az információra valószínűleg október elejéig várnunk kell, ugyanis ekkor kerülnek piacra a torony és rack kivitelű gépek.

Mitől munkaállomás?

A professzionális munkaállomások ma már szinte semmiben sem különböznek a PC-ktől, hogy egy számításigényes feladatokra szánt PC-t munkaállomásnak tekintünk-e, az már jóformán csak egyéni ízlés kérdése. Amitől mégis munkaállomás lehet a munkaállomás, az a jellemzően erős(ebb) hardver, illetve számításigényes alkalmazásokhoz történő hivatalos minősítés: a megfelelő gépek és az abban található komponensek (pl. videokártya) megkapják a mérnöki-tudományos, grafikus szoftverek gyártóinak pecsétes papírját arról, hogy a hardver tesztelt, bevizsgált és biztosan kompatibilis, így egy felhasználó probléma esetén például abban a reményben fordulhat a supporthoz, hogy nem rázzák le helyből nem megfelelő hardverre hivatkozva.

Érdekesség, hogy a Dell munkaállomás sorozatának első, 1997-ben piacra került Workstation 400 tagja igencsak horror, 12 000 dolláros árcímkével debütált. Ebben egy vagy két Pentium II 266 vagy 300 MHz-es processzor, legfeljebb 512 megabájt DIMM EDO RAM, illetve egy 16 megabájtos ELSA GLoria videokártya szolgáltatta az alapokat Windows NT operációs rendszerrel karöltve. A gyártó elmondása szerint a megjelenést követő első negyedévben mindössze 700 darabot sikerült értékesíteni, a szerényen sikerült debütálást követően viszont megszaladt a kereslet, a második negyedévben már 7000 darabot szállított le a Dell, amely az akkori piaci viszonyok között kifejezetten jó eredménynek számított.

a címlapról