Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Összeolvadhat a YouTube Red és a Google Play Music

Habók Lilla, 2017. július 28. 12:50

A Google egyszerre három olyan zenei szolgáltatással is rendelkezik, amelyeket akár egybe is lehetne olvasztani. Már az üzleti és a fejlesztőcsapatok is együtt dolgoznak a YouTube Red és a Google Play Music esetében, úgyhogy a rendszerek egyesülése is elképzelhető rövidesen.

hirdetés

Egy új közös streaming szolgáltatásban egyesülhet a YouTube Red és a Google Play Music zenei megoldása a The Verge információi szerint. A Google két hasonló rendszere évek óta párhuzamosan működik egymás mellett, ahogy a szintén hasonló YouTube Music is, de ez utóbbi beolvadásáról ezúttal sem volt szó. A YouTube Red és a Google Play Music egyesülését viszont Lyor Cohen, a YouTube zenei igazgatója említette meg a New York-i New Music Seminar konferencián, mikor azt a kérdést tette fel egy résztvevő, hogy miért nem olyan népszerű már a Red szolgáltatás.

"Fontos lenne kombinálni a YouTube Red és a Google Play Music szolgáltatást, és csak egyet ajánlani" - mondta Cohen. A Google zenei kínálata ugyanis meglehetősen bonyolult. A havi 10 dollárért - bár Magyarországról egyáltalán nem - elérhető YouTube Red eltávolítja a reklámokat a videókból, a segítségével le lehet menteni azokat, a háttérben hallgatni vagy csak hang üzemmódban, az előfizetéssel pedig hozzáférhető a Google Play Music is. Emellett a YouTube Music szolgáltatást is lehet ezektől függetlenül is használni, de érdemesebb a Red előfizetéssel együtt - bár Magyarországról ez sem elérhető.

Egyedül a Google Play Music hallgatható itthonról is a Google zenei kínálatából, méghozzá 2013 óta, és ugyan nem találtunk erről felhasználói statisztikát, de feltételezhetően kevesebben veszik igénybe mint a Spotify-t vagy a Deezert, esetleg az Apple Musicot. Pedig mind a négy említett szolgáltatás nagyjából 1500 forintos havidíjért érhető el, és az Apple rendszerét kivéve a többi ingyenes verzióval is rendelkezik. Továbbá az Apple, Google és a Deezer streaminggel is több mint 40 millió zeneszám lejátszható, így ebből a szempontból a Spotify marad le a 30 millió körüli adatbázisával, szerepel a Trusted Reviews összeállításában. A Google Play Music javára leginkább az írható, hogy a felhasználói szokások alapján nagyon erős ajánlórendszerrel rendelkezik, amelyet tavaly év végén még további kontextuális ajánlásokkal egészített ki, figyelembe veszi többek közt a földrajzi helyet és az időjárást is.

A Google zenei megoldásainak egyesítési ötlete legfőképp néhány hónappal ezelőtt merült fel, mikor a Google egy csoportba vonta össze a két megoldás fejlesztőit. Tavaly pedig a két zenei szolgáltatás üzletfejlesztő csapatait egyesítette, amelytől már csak egy rövid ugrásnak tűnik a zenei rendszerek kombinálása. A Google viszont nem kívánt nyilatkozni a hír kapcsán, csak annyit tett hozzá, hogy ha bármilyen változás lesz, akkor arról időben fogja értesíteni az előfizetőket.

"A zene nagyon fontos a Google számára és értékeljük, hogyan lehet összehozni a zenei kínálatunkat annak érdekében, hogy a legjobb terméket nyújtsuk a felhasználóknak, a zenei partnereknek és a művészeknek. Semmi nem fog most azonnal megváltozni, de mielőtt bármi történne, figyelmeztetést fogjunk küldeni a felhasználóknak." - küldte a Google közleményben az Ars Technicának. A két szolgáltatás összeolvasztása érthető és kézenfekvő lépés lenne, főként, hogy mindkét előfizetéssel már most is ingyenesen hozzá lehet férni a másikhoz. Ebből ugyan a magyar felhasználók jelenleg nem sokat tapasztalhatnak, de egy új szolgáltatás talán változást hozhatna, és új funkciók jelenhetnének meg hazánkban is.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!