Szerző: Gálffy Csaba

2017. július 20. 16:35

Kiterjesztett támogatást kap a Windows 10

Megváltoztatja az eredeti koncepciót a Microsoft és egyedi, 2023-ig támogatott forkot hoz létre bizonyos Intel processzorok számára. Ezzel a cég felrúgja az egységes fejlesztői platform és egységes biztonsági frissítések kettősét, néhány millió felhasználó kedvéért.

Az Intel-Imagination páros ütötte az első léket a Windows 10 terméktámogatási stratégiáján, a Microsoft kénytelen módosítani a korábban leszögezett (de mindmáig roppant homályos) eredeti koncepcióján. Az eredeti elképzelés szerint ugyanis Windows 10-ből csak egy igazi verzió van, amely rendszeresen kap jelentős frissítéseket - és csupán némi türelmi idő jár azoknak a felhasználóknak, akik még éppen nem telepítették e legutolsó kiadást.

Az elmúlt hetekben azonban nyilvánvalóvá vált, hogy legalább egy esetben ez a koncepció tarthatatlan lesz: az Intel utolsó, külső fejlesztésű GPU-val szerelt Atom processzorain ugyanis egyszerűen nem fut a Windows 10 legutolsó kiadása, a Creators Update. Jelen állás szerint valószínű, hogy a grafikus illesztőprogramban van egy hiba, ami nem jött elő a Windows 10 korábbi alverzióinál, a Creators Update alatt azonban igen, és így nem is működik a rendszer megfelelően. Mivel a hardvert az Intel hivatalosan már nem támogatja, az illesztőprogram hibáját sem javítja a cég.

Ezzel a megfelelő atomos gép felhasználói elég visszás helyzetbe kerültek: a Windows 10 biztonsági frissítések ugyanis már csak néhány hónapig járnak a tavalyi Anniversary Update-hez az eredeti, 18 hónapos támogatás szerint. Így ha ezen túl is biztonságban akarnak maradni, akkor kénytelenek lesznek visszaváltani Windows 8.1-re, amely 2023-ig kapja a javításokat.

Acer W3-810 tablet Clover Trail alapokon - nem bírták elengedni

A probléma azonban a Microsoftot is sarokba szorította: a Windows 10-re ugyanis meglehetősen rossz fényt vetne, ha mindössze két év után downgrade-re kényszerülnének a felhasználók és visszaküldené őket a cég a Windows előző főverziójára. Szorult helyzetében a Microsoft úgy döntött, hogy szembemegy a teljes eddigi kommunikációval, felrúgja a Windows-as-a-Service modelljét és csak erre a néhány chipre, csak erre a Windows 10-alverzióra kiterjesztett támogatást biztosít majd.

A hivatalos közlemény szerint (amelyet például a ZDnet idéz), az érintett Intel Clover Trail processzorokon futó Windows 10 Anniversary Update támogatási ciklusát a Microsoft egészen 2023 januárjáig meghosszabbítja - addig, ameddig egyébként a Windows 8.1 támogatása tartana. A felhasználók azonban a jelenleg elérhető Windows 10-kiadáson, tehát az Anniversary Update-en maradnak, további funkcionális fejlesztéseket többé nem készít számukra a Microsoft, így sem a Creators Update, sem a néhány hónap múlva élesedő Fall Creators Update nem jelenik meg ezekre a chipekre.

A Microsoft ezzel felrúgja ez eredeti ígéretet az "egy Windows 10"-re vonatkozóan, és egy viszonylag szűk, elemzők által mintegy 10 mililó eszközre becsült kör számára készít egy "hosszanfriss" Windows 10-kiadást. Ez szembemegy gyakorlatilag minden egységesítő törekvéssel, ami a Windows platform "töredezettségmentesítését" célozta. Ez két okból is fontos volt: egyrészt megakadályozni a platform szétforgácsolódását és megteremteni egy egységes, folyamatosan fejlődő API-készletet, másrészt olcsóbbá tenni a támogatást azzal, hogy egyszerre mindig csak néhány Windows 10-alverzió biztonságáról kell gondoskodni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A döntés mindkét kitűzött célt keresztülhúzza: egyrészt így létrejön 2023-ig egy zárvány a Windows 10 platformon, amely az Anniversary Update-tal bevezetett API-kat és funkciókat kínálja a fejlesztőknek és nem is lép tovább. Emellett pedig megjelenik egy termék, amelynek biztonságáról a Microsoftnak gondoskodnia kell, minden hónapban biztonsági frissítésekkel kell ellátnia, azokat tesztelnie kell (változatos szoftveres környezetekkel, stb.).

WaaS - volt rá esély, hogy működjön?

A Windows-as-a-Service koncepció már a bejelentést követően nagyon megosztotta a szakmai közönséget, különösen a hardveres kompatibilitás kérdése mentén - mint a fenti példa is mutatja, nem véletlenül. A PC-gyártók és azok beszállítói ugyanis meglehetősen szűk támogatási periódusokat biztosítanak termékeikhez, így az azokhoz mellékelt meghajtókat sem igazán szokták frissíteni. E problémát a Microsoft úgy igyekezett megoldani, hogy a driver modellt nem változtatta, a Windows 10 tényleg lenyűgöző stabilitással fut akár 7 éves hardveren is.

Azzal a Microsoft azonban nem számolt (eléggé), hogy a meghajtók ettől függetlenül folyamatos fejlesztést igényelnek driver modell váltása nélkül is, optimalizációk és hibajavítások nélkül hagyott hardverek egyszerűen nem örök életűek. Erre vonatkozóan a Microsoft később eufemisztikusan úgy módosította a támogatási stratégiát, hogy az egyes eszközök gyártói támogatási élettartamára biztosít hozzáférést a Windows 10-hez. A Clover Trail esete azt húzza alá, hogy ez a megkötés is tarthatatlannak bizonyult, a gyártói támogatását vesztett hardvert a Microsoft nem tudta elengedni.

Hogy a WaaS-koncepció jövője számára mit hoz ez a pálfordulás, arra egyelőre tippelni sem merünk, de az egyre inkább nyilvánvaló, hogy az eredeti megközelítés fokozatosan tarthatatlanná válik és a Microsoft nem tud minden létező PC fölé egyetlen, egységes ernyőt húzni.

a címlapról