Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Jönnek a négymagos Core i3-ak?

Asztalos Olivér, 2017. július 19. 11:57

Iparági források szerint hamarosan érkezik a hatmagos Core i5, amivel végre lejjebb csoroghatnak a négymagos konfigurációk.

Közeledik a Coffee Lake kódnevű Intel processzorok rajtja, és ahogy az lenni szokott, ezzel párhuzamosan szivárognak az egyes modellek specifikációi. A pletykák biztatóak, azok alapján ugyanis az Intel az új dizájn hat processzormagják a Core i5 szériánál is beveti majd, ez pedig a Core i3-ak előrelépését is jelentheti, végre az alsó kategóriába is lecsoroghat a négy processzormag. Az Intel lépése logikus lenne, az AMD ugyanis hamarosan bemutatja a Ryzen 3-as sorozatot, amelyben már nem kap helyet kétmagos processzor.

A hírek szerint a kínálat csúcsát az Core i7-8700K típusjelzésű, szorzózártól mentes modell képviseli majd, amelynek hat processzormagja 3,7 GHz-es alapórajelet kap, a turbó pedig várhatóan valahol 4 GHz felett fog tetőzni. Ez alá érkezik a "K" jelölés nélküli i7-8700, amely a pletykák szerint számottevően alacsonyabb, 3,2 GHz-es alapórajellel érkezik. A processzorok TDP értékére 95 wattot írnak a források.

Ezeknél érdekesebb lehet az i5-8600K, amely a hírek szerint ugyancsak hat processzormaggal érkezik, ám a magonkénti két szálas végrehajtást biztosító Hyper-Threadinget most is letilja az Intel, így az i7-ekkel szemben az i5-ök csak hat szálon lesznek képesek végrehajtásra. A 8600K órajelét 3,6 GHz-re lőtte be a forrás, a TDP pedig 95 watt lesz. E mellé a Core i5-8400 személyében érkezik egy másik modell, amely lényegesen alacsonyabb, 2,8 GHz-es órajelet, ezzel együtt pedig 65 wattos TDP-t kap.

Az i5-ök tükrében várhatón az i3-akon is teker egyet az Intel, így ugyanis túl nagy lenne a szakadék a két család között, nem utolsó sorban pedig két maggal már nem lehet felülmúlni a négymagos Ryzen 3-akat. Arról egyelőre nincs hír, hogy az Intel milyen konfigurációkkal áll majd elő, de az AMD megoldásaiból kiindulva várhatóan négymagos, de Hyper-Threading nélküli modellek érkezhetnek, tehát gyakorlatilag a mostani Core i5 csúszik egy szinttel lejjebb.

Coffee Lake = Kaby Lake plusz két maggal

A Kaby Lake helyére érkező Coffee Lake kódnevű termékeket iparági pletykák szerint eredetileg 2018 januárjában akarta piacra dobni az Intel, azonban az AMD Ryzenek miatt végül felgyorsította a folyamatot a processzorgyártó. A 8000-es számozással érkező processzorok, továbbra is 14 nanométeren, viszont már annak második továbbfejlesztésével, a 14++ jelölésű variánssal készülnek, ami további finomhangolásokat takar a Kaby Lake-kel bemutatott 14+ verzióhoz képest. Ez hasonló fogyasztás mellett magasabb órajelet eredményezhet, ettől várható az Intel által korábban előrejelzett szerény, nagyjából 15 százalékos gyorsulás. A korábbi hírek szerint a Coffee Lake-ben is maradnak a Skylake mikroarchitektúrára épülő, idén harmadik életévükbe lépő processzormagok, így azonos magszám és órajel mellett azonos teljesítmény várható.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.