Szerző: Asztalos Olivér

2017. július 11. 12:02

Intel: mennie kell a túl jól sikerült Pentiumnak (Frissítve)

A nagy sikerre való tekintettel befejezi egyik processzorának gyártását a cég.

Máris befejezi egyik Kaby Lake-alapú, kétmagos asztali Pentium processzorának forgalmazását az Intel. Az ügy hátterében kivételesen az érdektelenség helyett a kiugró igény áll, a szóban forgó modell ugyanis túl jól sikerült, ezért kannibalizálja a drágább típusok forgalmát. Bár a vállalat lépése mögött racionális okok húzódnak, a döntés azt jelenti, hogy az Intel továbbra sem szeretne erős kétmagos processzorokat a belépőszinten látni.

A Pentium G4560 sikerének oka már a specifikációs táblázatból látszik, a szóban forgó modell ugyanis a Core i3-7100-tól csak néhány dologban különbözik. A Pentium maximális CPU órajele 3,5 GHz, amely csak nagyjából 10 százalékkal marad el az i3-7100 3,9 GHz-es értékétől, miközben rendhagyó módon a Hyper-Threading is aktív, azaz egy mag két szálon képes végrehajtani, így CPU erőben minimális a különbség az i3-hoz képest. Az integrált GPU térfelén már nagyobb lehet az eltérés, hisz míg az i3-ban található HD Graphics 630 24 darab, addig a Pentiumban szerepet kapott HD Graphics 610 csak ennek felét, azaz 12 darab végrehajtóegységet (EU) tartalmaz, amelyek maximális órajele 4,5 százalékkal alacsonyabb is, miközben a G4560 TDP értéke kicsivel magasabb, 54 wattos - de ez pont irreleváns, ha dedikált GPU mellé vennénk a processzort.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Emellett már csak pár, az átlagfelhasználó számára teljesen elhanyagolható funkció képez különbséget. A Pentium nem támogatja az egyelőre csupán mutatóban létező Optane SSD-ket, a tranzakcionális memóriakezelést (TSX-NI), illetve az AVX 2.0-t. Utóbbi két utasításkészlet támogatottsága asztali környezetben a nulla közelében mozog, így ezek hiányát jó eséllyel még évekig nem érzi meg a belépőszintű processzorokat vásárló közönség.

A legnagyobb különbséget a specifikációk helyett az árcímke környékén kell keresni, ugyanis a Pentium listaára 45 százalékkal alacsonyabb, míg a Core i3-7100-at 117, addig a Pentium G4560-et 64 dollárért listázza az Intel, ez pedig a kiskereskedelmi árazásban is jól tükröződik. Az i3 jelenleg bruttó 33-34 000 forint környékén mozog, miközben Pentiumot 21-22 000 forint körül listázzák, sajnos egyre kevesebb helyen, tehát már most érezteti hatását az Intel szándéka, így aki egy kimagasló ár/teljesítmény mutatóval rendelkező, belépőszintű processzorra vágyik, annak igyekeznie kell a vásárlással, ugyanis Pentium G4560 napjai meg vannak számlálva.

Frissítés: Időközben az Intel cáfolta a hírt, a gyártó szerint a háttérben egyszerűen csak az igények változása állhat. Más híroldalak szerint ugyanakkor a cég szándékosan korlátozta a Pentium G4560 szállítását, hogy az emiatt kialakuló áremelkedéssel (ideiglenesen) a Core i3-7100 irányába terelje a vásárlókat.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról