Szerző: Hlács Ferenc

2017. július 6. 10:58

Már csak NTFS fájlrendszerrel hajlandó dolgozni a OneDrive

Váratlanul megszüntette a nem NTFS fájlrendszerek támogatását a Microsoft a frissített OneDrive kliensben, ami sok felhasználót hideg zuhanyként ért - főként, hogy nem csak az exFAT és FAT32 búcsúzik, de a következő generációs ReFS-t is le kell cserélni.

Kellemetlen meglepetésre ébredhettek egyes OneDrive felhasználók, a Microsoft online tárhelyének asztali klienséből ugyanis annak legutóbbi frissítését követően váratlanul eltűnt a nem NTFS tárhelyek támogatása. Ha valaki más fájlrendszer mellett próbálja létrehozni a OneDrive könyvtárat, a szoftver egy felugró értesítésben jelzi, hogy "nem támogatott" rendszerről van szó, illetve arra kéri a felhasználót, hogy válasszon egy NTFS-sel operáló meghajtót, netán konvertálja a kiválasztott lemezt a megfelelő formátumra. De ezt az üzenetet kapják azok is, akik korábban telepítették a felhőszolgáltatást más fájlrendszerrel dolgozó tárterületre.

A mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül bevezetett korlátozást a felhasználók nem fogadták túl pozitívan, főként, hogy az nem csak az ingyenes konstrukciót érinti, de a szolgáltatásért fizető felhasználókra is ugyanúgy hatással van. Nem meglepő módon a Reddit és a Microsoft saját fórumai is megteltek a lépés miatt panaszkodó felhasználókkal.

Hogy az elavultabb fájlrendszerektől már szabadulni akar a Microsoft persze érthető, ugyanakkor az évtizedek óta használt FAT32 elengedésére még annak életbe léptetése előtt egyértelműen figyelmeztethette volna a felhasználókat, hogy azoknak legyen legalább egy-két hetük felkészülni a kizárólagos NTFS támogatásra. A kizárólagost pedig érdemes szó szerint venni, ugyanis nem csak az elavultnak tekintett fájlrendszerektől búcsúzik a OneDrive, de több felhasználó szerint a Microsoft új generációs megoldásának szánt ReFS-sel sem működik és a szintén meglehetősen modernnek számító, kifejezetten flash tárolókhoz fejlesztett exFAT-tal is szakított a szoftver.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A vállalat által fejlesztett, először mintegy öt éve, a Windows Server 2012-vel bemutatott ReFS-t a cég lényegében az NTFS utódjának szánja, az a Microsoft szerint a most használt rendszer sok problémáját kiküszöböli, többek között olyan újításokat vonultat fel, mint az automatikus integritásvizsgálat, integrált RAID funkciók, nagyon hosszú fájlnevek és elérési utak kezelése vagy épp a tárhelyvirtualizáció. A ReFS a tervek szerint hamarosan a fősodorbeli Windows 10 verziókba is megérkezik - egyelőre azonban úgy tűnik, a vállalat még nem vette a fáradságot, hogy az új generációs rendszerhez is hozzácsiszolja a OneDrive-ot.

A szolgáltatás legutóbb 2015-ben váltott ki hangosabb nemtetszést a felhasználók körében, mikor a Microsoft eltörölte az addig elérhető, korlátlan tárhelyet, mondván, azzal több felhasználó "visszaélt", egyesek tekintélyes, 75 terabájtnyi adatot tároltak a OneDrive-ban. A most tapasztalt negatív visszhang dacára nem valószínű, hogy a redmondi óriás visszakozna a régebbi fájlrendszerek támogatásának eltörléséből, az viszont esélyes, hogy a ReFS-es fiaskót rövidesen orvosolja.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról