Szerző: Hlács Ferenc

2017. július 5. 15:34

Sem az új iPhone, sem a Note8 nem kap integrált ujjlenyomat-olvasót

Szinte biztosan kimarad a kijelző mögé épített ujjlenyomat-olvasó a Samsung és az Apple idei csúcsmodelljeiből. A technológia ugyan már adott, ahhoz későn érkezett, hogy a cégek időben kezdhessenek vele valamit - és van is hova fejlődnie.

Tovább forog a pletykamalom: nagyon úgy néz ki, idén még elkerülik a piacot a kijelző mögé ágyazott ujjlenyomat-olvasók. A legutóbbi híresztelések ezt mind az új iPhone-ok, mind pedig a Samsung küszöbön lévő új Galaxy Note készüléke kapcsán megerősíteni látszanak.

A Forbes az okostelefonokhoz különböző kiegészítőket, köztük tokokat gyártó Olixar és Mobile Funtól szerzett információk alapján számolt be róla, hogy a koreai gyártó megtartja az S8 szériánál megismert, hátlapi szenzort. A fenti vállalatok már megkapták a Note következő generációja, a Note8 paramétereit, amelyek alapján elkezdhetik tervezni és gyártani a hozzá kínált tokokat, hogy a megjelenéskor már komplett készlettel rendelkezzenek. Ezek alapján a Note8 is felszáll a kétkamerás vonatra - annak dacára, hogy a cég eddig egyetlen önálló kamerával is tudott kiemelkedőt mutatni, még úgy is, hogy a lényegi hardvert több mint egy éve nem cserélte le - és ismét a kamerák mellé teszi az ujjlenyomat-olvasót. Noha a telefon közepén továbbra is jóval kényelmesebb lenne az elhelyezés, azt az akku kialakítása miatt a cég továbbra sem tudja kivitelezni, de legalább megcserélte a vakut és a szenzort, így valamivel kisebb az esély, hogy összetapogatjuk a kamerát a készülék feloldása közben.

Kép: Forbes

A kijelzőt viszont mindenki szívesen tapogatja, és már a Galaxy S8 széria bemutatkozása előtt több pletyka szólt róla, hogy az ujjlenyomatolvasó bekerül a kijelző mögé. Úgy tűnik azonban erre még várni kell, mind a Note8, mind pedig az első információk szerint iPhone 8 néven érkező új csúcs-iPhone esetében. Utóbbinál ráadásul nagyon későn született meg a döntés, a gyártó már korábban elhatározta, hogy a TouchID szenzorát és a home gombot eltünteti, így a formaterv egészében az integrált olvasóval számolt.

Ez komoly gondot jelent jelenleg az Apple számára, a telefon ilyen kései újratervezése hosszú hónapokkal tolná ki a piaci rajtot. A források szerint emiatt hirtelen szoftveres megoldásban gondolkozik a gyártó, a gombtalan iPhone inkább arcfelismerős biometrikus azonosítással rajtol majd, azt könnyebb beleszuszakolni a szinte kész telefonba.

Nehezen érik be a technológia

De miért tolódik el ennyire a kijelző mögötti ujjlenyomat-olvasók bevezetése? A technológia több nehézséggel is küzd, amelyekre többek között a híresen jól értesült Ming-Chi Kuo, a KGI Securities elemzője is rávilágít, az iPhone 8 néven emlegetett új generációs Apple készülék kapcsán - Kuo értesüléseit egyébként a Bloomberg is megerősíti. Bár mind az említett iPhone, mind a Note8 OLED kijelzőt használ majd, amelyek alapvetően vékonyabbak mint más technológiát használó társaik, ahhoz még mindig túl vastagok, hogy a jelenlegi kapacitív szenzorokkal használhatók legyenek. Ahogy Kuo fogalmaz, ahhoz, hogy az érzékelő a kijelzőn keresztül is le tudja olvasni az ujjlenyomatot többek között jóval komplexebb pixelelrendezésre lenne szükség, ráadásul a szenzor számottevően pontatlanabb, gyengébb teljesítményt produkálna, mint az eddig megszokott megoldások.

Kép: iDrop News

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ha a következő hónapokban nem is számíthatunk kijelző mögé rejtett érzékelőre, a fény azért már látszik az alagút végén. A megoldást valószínűleg a kapacitív technológia komplett lecserélése jelenti majd, amelyre már meg is van az alternatíva: a Qualcomm június végén jelentette be saját, a panelek mögé szerelhető ujjlenyomat-olvasóját, amely ultrahangos érzékelésre épít. A gyártó szerint ez az első hasonló kereskedelmi ujjlenyomat-olvasó, amely nem csak a felhasználó ujjának mintázatát, de a szívritmust és a véráramlást is képes detektálni. Legnagyobb erőssége azonban, hogy "messzire ellát", azaz akár 1,2 milliméter vastag OLED kijelzőkön, sőt 0,8 milliméteres üvegborításon vagy akár 0,65 milliméter alumíniumon keresztül is képes leolvasni a felhasználó ujjait. Mindezek mellett az ujjlenyomat-olvasó víz alatt is hatékonyan bevethető. A megoldást a gyártók a Qualcomm Snapdragon Mobile Platform részeként vagy önállóan is igénybe vehetik.

A chipgyártó terméke elsőre kézenfekvő megoldásnak tűnhet az Apple és a Samsung számára, bevezetése azonban több helyen is akadályokba ütközik. A legkézenfekvőbb az idő kérdése, az eszközt ugyanis a Qualcomm csak júniusban tette elérhetővé a gyártók számára, mikor már jó eséllyel késő volt átrajzolni a készülékek terveit. A másik lényeges probléma, hogy bár a gyártó közleményéből úgy tűnhet, a szenzor korántsem az iparág Szent Grálja. A technológiát a Vivo egy speciálisan átalakított készülékén ugyanis a Sanghajban rendezett nyári Mobile World Congressen a két vállalat már demonstrálta, ahogy azonban arról a The Verge is beszámol, az első tapasztalatok alapján a megoldás érezhető visszaesést hoz felhasználói élményben. Az ujjlenyomat azonosításához szükséges idő a ma megszokott, lényegében azonnali felismerésről egy másodperc környékére hízott, az oldal szerint nagyjából a hároméves iPhone 6 teljesítményére kell számítani.

 

 

Ennek fényében egyelőre kérdéses, hogy a gyártók a piac élén lovagló csúcskészülékeikbe be akarják-e majd építeni a megoldást, könnyen lehet, hogy el kell majd dönteniük, hogy megéri-e az előremutató, kijelzőn keresztül történő azonosításért cserébe visszadobni egy-két évvel visszavetni a felhasználói élményt. Ugyanakkor az is lehet, hogy a következő időszakban sikerül úgy finomhangolni a terméket, hogy az gyorsabb eredményt produkáljon. Az idén nyári-őszi körből mindenesetre még szinte biztosan kimarad a technológia és be kell érni a hátlapok tapogatásával, illetve az arcfelismeréssel.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.