Szerző: Habók Lilla

2017. június 13. 09:30

Magyarul is felolvas a diszlexiásokat segítő Microsoft-program

Ingyenesen elérhető a OneNote-hoz készült Taneszközök (Learning Tools), amelynek Modern olvasója júniustól már magyarul is tudja szótagolni, illetve felolvasni a szövegeket az olvasási nehézségekkel küzdő tanulók számára.

Megújult a Microsoft Taneszközök olvasást könnyítő Modern olvasó eszköze, hívja fel rá a figyelmet a Microsoft Twitter-üzenete, és ennek keretében júniustól már magyar nyelven is elérhető a szövegfelolvasás és a beállításhoz szükséges leírás. Ez az egyike annak az Office 365 mellé ingyenesen letölthető OneNote tanulócsomagnak, amellyel a vállalat elsősorban a tanulási nehézségekkel és a sajátos nevelési igényekkel rendelkezőket szeretné segíteni.

Az Immersive Reader vagy magyarul Modern olvasó leginkább a diszlexiásoknak nyújt támogatást a szövegek felolvasásával, korlátozott funkcionalitással ezentúl már magyarul is. "A segítő technológiák az olvasás tanulását is segíthetik, és a lemaradás megelőzésére is kiválóak. Ez azt jelenti, hogy az olvasni még nem tudó, vagy rosszul olvasó diákok nem maradnak le egyéb területeken, mert a felolvasó programokkal megszerezhető az információ. (...) Amit a technológia befolyásol, azt a technológiával tudjuk befolyásolni." - tette hozzá kérdésünkre Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus

A Microsoft Taneszközök (Microsoft Learning Tools) tavaly januárban vált bővítményként elérhetővé a OneNote-hoz, a Modern olvasó mellett olyan megoldásokkal, mint a képernyőkivágás vagy a fotók alapján a szöveget kereshetővé tévő és az olvasóba behelyező Office Lensszel közös eszköz, vagy a diktálást segítő funkció. "Az új eszköztár többek között a tanulási nehézségekkel küzdő diákok segítségére szolgál, beleértve a diszlexiával küzdőket is. Arra fejlesztettük ki, hogy segítse a szövegértés, a szótagolás, az olvasás megtanulását és a diktálás utáni írás elsajátítását." - írja a cég korábbi közleménye.

Eddig azonban a Modern olvasó nem állt a hazai tanulók rendelkezésére egészen mostanáig, mikortól a magyar is felkerült a támogatott nyelvek listájára, bár továbbra sem az összes funkcióval. Az olvasóba behelyezett szövegek betűmérete, típusa, a betűk közötti távolság és az írás háttérszíne úgy állítható, ahogy a tanulónak a legkönnyebben olvasható a szöveg. Ezek különösebben nem nyelvspecifikus tulajdonságok, mostantól viszont már elérhető a szótagolás funkció is, amelynek bekapcsolása után a szótagok között pontok jelennek meg a szófelismerés megkönnyítésére. Legfontosabb azonban a hangos felolvasás, amely a lejátszás gomb megnyomása után hangosan kiejti a szavakat, segítségképp a diszlexiás tanulóknak.

Mindez a csomag telepítése után elérhető a különböző microsoftos online szolgáltatásokból, úgy mint a Word Online, OneNote Online, Outlook.com, Office 365 Outlook webes verzió, a OneNote Windows 10, illetve az Office Lens - ez utóbbiból a szótagolás hiányzik. Viszont a OneNote asztali verziójában még egyik funkció sem jelenik meg, a Word asztali változatában pedig csak a szótagolás használható, de a modern olvasóra váltás és így a hangos felolvasás sem működik. Az összes többi esetben a bővítmény letöltése után a menüsorban megjelenik a Taneszközök funkció, amely fülről át lehet navigálni a Modern olvasóra, miközben a rendszer behelyezi a korábban begépelt szöveget.

04:06
 

Modern olvasó a OneNote-ban

Még több videó

Nádori Gergely, a TanárBlog szerzőjének bemutatója

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nagyobb nyelveken, például angolul, németül és franciául még ennél is többet tud a rendszer - egyelőre magyarul még nem működik a főnevek, igék és a melléknevek kiemelése, de mivel ezek a menüpontokban megjelennek, ezért várhatóan a jövőben kiegészül vele a hazai verzió. Továbbá magyarul még a diktálás sem használható, bár ez nagyobb nyelveken is csak az asztali OneNote-ban működik.

A Modern olvasó hasznosságát például a brit diszlexiások egyesülete is bizonyította egy 11 héten át tartó kísérletben, mikor olvasási nehézségekkel küzdő tanulóknak telepítették tabletre a programot - számol be róla a Special World. Az eredmény szerint a kutatásban résztvevő diákok a vizsgálati időszakban nagyobb fejlődést értek el szóolvasásban, betűzésben, az olvasás folytonosságában, pontosságában és a szövegértésben mint a hagyományos fejlesztés során.

Az iskolák számára ingyenes Microsoft Office 365 csomag OneNote-ot a hazai iskolák már eddig is használták hasonló célokra, például Nádori Gergely, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium természetismeret tanára rendszeresen használja az Osztályjegyzetfüzetet, és ehhez kapcsolódóan kifejlesztette a narratívába ágyazott személyre szabott tananyag módszerét, és megjegyzése szerint a OneNote hangos jegyzetelés funkciója is jól működik a diszgráfiás tanulók fejlesztéséhez - mostantól pedig a diszlexiások számára is van magyar nyelven működő eszköz.

a címlapról