Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Itthonról kapnak mankót a keresőkáoszhoz a webshopok

Asztalos Olivér, 2017. június 12. 10:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A felhőben futó, big datát és gépi tanulást alkalmazó szolgáltatást magyar cég fejleszti.

Már több mint 40 hazai webshop forgalmát növeli a Prefixbox autocomplete keresőmegoldása. A szolgáltatást fejlesztő magyar cég egy alapvetően felhőben működő, big datát és gépi tanulást egyaránt alkalmazó megoldást kínál, amely a webshopok egyik égető, a forgalmat közvetlenül érintő problémáján, a termékkeresőn javít sokat. A szolgáltatás beépítése után a találatok közel harmadával, a bevétel pedig nagyjából ötödével ugrott meg.

A magyar céget alapító és vezető Simon István szerint a keresődoboz a legtöbb webáruház esetében rosszul működik, ez pedig triviális problémákhoz vezet, ugyanis a webshop meglátogatása után a vásárlási folyamat következő lépcsője a kívánt termék kiválasztása lenne, ami egy rosszul működő kereső esetében könnyen a teljes folyamatot meghiúsíthatja. A Prefixbox szerint egy helyes találat forintosítható, a fejlesztő kimutatása szerint átlagosan nagyjából 300 forintot ér az áruházaknak egy sikerrel zárult keresés.

A fejlesztéshez a Bing adta ihletet, Simon ugyanis nagyjából 5 évet dolgozott a Microsoft keresőjének optimalizálásán. A projektet ennek apropóján a redmondi vállalat felhőjében, az Azure-ben kezdték el összerakni lassan három évvel ezelőtt a Prefixbox. A szolgáltatás azóta is PaaS alapokon, felhős és app szolgáltatásokként fut, párhuzamosan két adatközpontban, 99,8 százalékos SLA-val. Az alapokat az induláskor még nem túl ismert, ebből adódóan pedig minimális dokumentációval rendelkező, nyílt forráskódú Hadoop keretrendszer Hortonworks disztribúciója adta, amit a közelmúltban egy gépi tanulásos folyamattal egészítettek ki a fejlesztők.

Az így összeálló auto complete keresőt gyakorlatilag egy SaaS megoldásként kínálja a cég, ami a Prefixbox szerint egyszerűen és gyorsan, nagyjából akár egy óra alatt beköthető az ügyfél rendszerébe. Az adat-alapú megoldás a webshop látogatóinak viselkedése alapján tanul, így az minden esetbe releváns találatokat ad, az autocomplete működésnek hála pedig a népszerű webes keresőkhöz hasonlóan már néhány karakter beütése (sőt akár elütése) után, instant (<100 milliszekundumos késleltetés) megjelennek az első találatok.

Szoftvert nyújtani szolgáltatásként?

A SaaS-rendszerek építése és üzemeltetése nem triviális feladat, főleg akkor, ha a csapat kicsi és dedikált üzemeltető nincs is a szervezetben. A válasz persze nem rejtély, a Prefixbox devops módszertant használ, esetünkben a fejlesztők felelnek az általuk felépített rendszer működtetéséért is. Arról, hogy ez a gyakorlatban miként fest, illetve hogyan valósítható meg, illetve az eddigi tapasztalatok alapján bevált-e, Simon István fog beszélni a HWSW ingyenes meetup-sorozatának szezonzáró, DevOps témákat boncolgató, június 21-i állomásán.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvények ingyenesek, azonban a regisztráció most is kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége ugyanis limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az esemény időpontja még egyszer: június 21 (szerda). Az előadások anyagai az eseményt követő napokban felkerülnek az oldalra, így érdemes lesz ezért még visszatérni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.