:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 12. 10:30

Itthonról kapnak mankót a keresőkáoszhoz a webshopok

A felhőben futó, big datát és gépi tanulást alkalmazó szolgáltatást magyar cég fejleszti.

Már több mint 40 hazai webshop forgalmát növeli a Prefixbox autocomplete keresőmegoldása. A szolgáltatást fejlesztő magyar cég egy alapvetően felhőben működő, big datát és gépi tanulást egyaránt alkalmazó megoldást kínál, amely a webshopok egyik égető, a forgalmat közvetlenül érintő problémáján, a termékkeresőn javít sokat. A szolgáltatás beépítése után a találatok közel harmadával, a bevétel pedig nagyjából ötödével ugrott meg.

A magyar céget alapító és vezető Simon István szerint a keresődoboz a legtöbb webáruház esetében rosszul működik, ez pedig triviális problémákhoz vezet, ugyanis a webshop meglátogatása után a vásárlási folyamat következő lépcsője a kívánt termék kiválasztása lenne, ami egy rosszul működő kereső esetében könnyen a teljes folyamatot meghiúsíthatja. A Prefixbox szerint egy helyes találat forintosítható, a fejlesztő kimutatása szerint átlagosan nagyjából 300 forintot ér az áruházaknak egy sikerrel zárult keresés.

A fejlesztéshez a Bing adta ihletet, Simon ugyanis nagyjából 5 évet dolgozott a Microsoft keresőjének optimalizálásán. A projektet ennek apropóján a redmondi vállalat felhőjében, az Azure-ben kezdték el összerakni lassan három évvel ezelőtt a Prefixbox. A szolgáltatás azóta is PaaS alapokon, felhős és app szolgáltatásokként fut, párhuzamosan két adatközpontban, 99,8 százalékos SLA-val. Az alapokat az induláskor még nem túl ismert, ebből adódóan pedig minimális dokumentációval rendelkező, nyílt forráskódú Hadoop keretrendszer Hortonworks disztribúciója adta, amit a közelmúltban egy gépi tanulásos folyamattal egészítettek ki a fejlesztők.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az így összeálló auto complete keresőt gyakorlatilag egy SaaS megoldásként kínálja a cég, ami a Prefixbox szerint egyszerűen és gyorsan, nagyjából akár egy óra alatt beköthető az ügyfél rendszerébe. Az adat-alapú megoldás a webshop látogatóinak viselkedése alapján tanul, így az minden esetbe releváns találatokat ad, az autocomplete működésnek hála pedig a népszerű webes keresőkhöz hasonlóan már néhány karakter beütése (sőt akár elütése) után, instant (<100 milliszekundumos késleltetés) megjelennek az első találatok.

Szoftvert nyújtani szolgáltatásként?

A SaaS-rendszerek építése és üzemeltetése nem triviális feladat, főleg akkor, ha a csapat kicsi és dedikált üzemeltető nincs is a szervezetben. A válasz persze nem rejtély, a Prefixbox devops módszertant használ, esetünkben a fejlesztők felelnek az általuk felépített rendszer működtetéséért is. Arról, hogy ez a gyakorlatban miként fest, illetve hogyan valósítható meg, illetve az eddigi tapasztalatok alapján bevált-e, Simon István fog beszélni a HWSW ingyenes meetup-sorozatának szezonzáró, DevOps témákat boncolgató, június 21-i állomásán.

A házirend a szokásos: kapunyitás délután 5-kor, az előadások pedig 6-kor kezdődnek, de ahogy időd engedi, bármikor csatlakozhatsz. A rendezvények ingyenesek, azonban a regisztráció most is kötelező, ezt a meetup honlapján teheted meg. Kérjük, tiszteld meg a közösséget azzal, hogy csak akkor regisztrálsz, ha biztosan el tudsz jönni! Az AnKERT befogadóképessége ugyanis limitált, így ha nem jössz el, egy olyan embertől veszed el a lehetőséget, aki valóban ott lenne. Az esemény időpontja még egyszer: június 21 (szerda). Az előadások anyagai az eseményt követő napokban felkerülnek az oldalra, így érdemes lesz ezért még visszatérni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.