Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Botlott egyet a szerverpiac

Asztalos Olivér, 2017. június 08. 12:15
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nem kezdte jól az évet a kiszolgálók piaca, és kérdéses, hogy lesz-e nagy fordulat.

hirdetés

A Gartner szerint csökkenéssel kezdte az idei évet a szerverpiac, a kiszolgálók eladásai valamivel több mint 4 százalékot estek az első három hónapban. A szerverekből származó bevétel ugyanis 4,5, ezzel párhuzamosan pedig a leszállított darabszám 4,2 százalékot esett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A csökkenésnek több oka lehet, abban az Intel küszöbön lévő új platformja mellett az átalakuló architektúra is szerepet játszhat.

A jelentés szerint míg a hyperscale rendszerek eladásai folyamatosan nőnek, addig a klasszikus nagyvállalati és SMB szegmens rapszodikus teljesítményt mutat, a potenciális ügyfelek nagy része inkább szoftveresen bővített virtualizált megoldásokkal, illetve felhős szolgáltatásokkal igyekszik elnapolni a vásárlásokat. Erre rátesz egy lapáttal az Intel hamarosan bemutatkozó Skylake-SP processzorcsaládja, illetve az annak megágyazó platform, ami miatt számos cég kivár az esetleges vásárlásokkal.

Mindez számos gyártó teljesítményét megingatta, akik között a bevétel szempontjából piacvezető HPE is jelen van. A vállalat 3 milliárd dollár körül bevétele ugyanis 8,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbi, nagyjából 3,3 milliárdos bevételtől, ezzel pedig a teljes piac forgalmának 24,1 százalékát zsebelte be a HPE. Ezzel szemben a második helyen álló Dell EMC egyedüliként a top 5 szereplő közül növekedést könyvelt el, a 4,8 százalékos javulással együtt majd 2,4 milliárdos bevételt hoztak a kiszolgálók.

A negyedév egyik nagy vesztese az IBM, amely egy 34,6 százalékos zuhanás miatt csupán 831 millió dollár forgalmat könyvelhetett el. A Nagy Kék mellett a Cisco és a Lenovo bevétele is megzuhant, előbbi 4,5, utóbbi pedig 10,2 százalékos csökkenést könyvelhetett el. Érdekesség, hogy a Huawei ez előző év második felében mutatott jó teljesítményét nem tudta átmenteni, így a másik nagy kínai gyártó most nem tudott beférni az első ötbe.

A leszállított darabszámot tekintve már más a helyzet. Ebben az esetben a Dell EMC 466 800 darab leszállított termékkel átvette a vezetést a legnagyobb riválisnak számító HPE-től. Mindez ugyanakkor sokkal inkább a HPE 16,7 százalékos csökkenésének, mintsem a Dell EMC igencsak szerény, 0,5 százalékos növekedésének tudható be. Míg bevételben nem, addig darabszámban már rajta van a listán a Huawei, amely 19,7 százalékos növekedésével megelőzte a 26,7 százalékos mínuszt produkáló Lenovót. Az ötödik helyen ugyancsak egy kínai gyártó zárt, az egyelőre Európában nem túl ismert Inspur 27,3 százalékos növekedéssel 139 203 szervert szállított le.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.