Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 8. 12:15

Botlott egyet a szerverpiac

Nem kezdte jól az évet a kiszolgálók piaca, és kérdéses, hogy lesz-e nagy fordulat.

A Gartner szerint csökkenéssel kezdte az idei évet a szerverpiac, a kiszolgálók eladásai valamivel több mint 4 százalékot estek az első három hónapban. A szerverekből származó bevétel ugyanis 4,5, ezzel párhuzamosan pedig a leszállított darabszám 4,2 százalékot esett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A csökkenésnek több oka lehet, abban az Intel küszöbön lévő új platformja mellett az átalakuló architektúra is szerepet játszhat.

A jelentés szerint míg a hyperscale rendszerek eladásai folyamatosan nőnek, addig a klasszikus nagyvállalati és SMB szegmens rapszodikus teljesítményt mutat, a potenciális ügyfelek nagy része inkább szoftveresen bővített virtualizált megoldásokkal, illetve felhős szolgáltatásokkal igyekszik elnapolni a vásárlásokat. Erre rátesz egy lapáttal az Intel hamarosan bemutatkozó Skylake-SP processzorcsaládja, illetve az annak megágyazó platform, ami miatt számos cég kivár az esetleges vásárlásokkal.

Mindez számos gyártó teljesítményét megingatta, akik között a bevétel szempontjából piacvezető HPE is jelen van. A vállalat 3 milliárd dollár körül bevétele ugyanis 8,7 százalékkal marad el az egy évvel korábbi, nagyjából 3,3 milliárdos bevételtől, ezzel pedig a teljes piac forgalmának 24,1 százalékát zsebelte be a HPE. Ezzel szemben a második helyen álló Dell EMC egyedüliként a top 5 szereplő közül növekedést könyvelt el, a 4,8 százalékos javulással együtt majd 2,4 milliárdos bevételt hoztak a kiszolgálók.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A negyedév egyik nagy vesztese az IBM, amely egy 34,6 százalékos zuhanás miatt csupán 831 millió dollár forgalmat könyvelhetett el. A Nagy Kék mellett a Cisco és a Lenovo bevétele is megzuhant, előbbi 4,5, utóbbi pedig 10,2 százalékos csökkenést könyvelhetett el. Érdekesség, hogy a Huawei ez előző év második felében mutatott jó teljesítményét nem tudta átmenteni, így a másik nagy kínai gyártó most nem tudott beférni az első ötbe.

A leszállított darabszámot tekintve már más a helyzet. Ebben az esetben a Dell EMC 466 800 darab leszállított termékkel átvette a vezetést a legnagyobb riválisnak számító HPE-től. Mindez ugyanakkor sokkal inkább a HPE 16,7 százalékos csökkenésének, mintsem a Dell EMC igencsak szerény, 0,5 százalékos növekedésének tudható be. Míg bevételben nem, addig darabszámban már rajta van a listán a Huawei, amely 19,7 százalékos növekedésével megelőzte a 26,7 százalékos mínuszt produkáló Lenovót. Az ötödik helyen ugyancsak egy kínai gyártó zárt, az egyelőre Európában nem túl ismert Inspur 27,3 százalékos növekedéssel 139 203 szervert szállított le.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról