Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Felfüggesztették, de működik a Telekom új fapados csomagja

Koi Tamás, 2017. június 01. 09:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Május 29-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ideiglenes intézkedésében megtiltotta a Magyar Telekom által egy új márka égiszén belü május közepén bemutatott, Flip Otthon nevű díjcsomagjának az értékesítését. A hatóság szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert az érintett díjcsomagból nem készült nagykereskedelmi konstrukció, holott erre törvény kötelezi a Telekomot.

A szolgáltató esetleges jogtalanul szerzett versenyelőnyének megakadályozása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) május 29-én megtiltotta a Magyar Telekom május közepén bemutatott, új márkájához tartozó vezetékes csomagajánlatának, a Flip Otthonnak az értékesítését, és a szolgáltatás nyújtását. A hatóság szerint a felfüggesztésre azért volt szükség, mert az új díjcsomag megalkotásakor a szolgáltató feltételezhetően jogsértést követett el, ám mire ez egyértelműen kiderül, utólag már nem, vagy csak nehezen lehet visszafordítani a jogosulatlanul szerzett versenyelőnyt.

A hatóság közleményében hangsúlyozza, hogy a tiltás ideiglenes, és a jogerős eljárás befejezéséig, de legkésőbb 90 napig tarthat. A szolgáltató az NMHH ideiglenes intézkedésének megfelelően felfüggesztette az érintett díjcsomag értékesítését, ugyanakkor ezzel egy időben bevezette a Flip Otthon+ nevű díjcsomagját, melynek szabályosságát az NMHH szintén vizsgálni fogja. A Flip ennek megfelelően működik továbbra is a meglévő előfizetőknél, valamint új szerződést is köt az ügyfelekkel a szolgáltató, ám a csomagban lévő internetkapcsolat paramétereinek megváltoztatásával (100 Mbps helyett immár 120 Mbps sávszélességű internet szerepel a csomagban).

A hatóság elsősorban azt kifogásolta a Flip Otthon csomag kapcsán, hogy a Magyar Telekom, mint jelentős piaci erejű szolgáltató köteles lett volna a csomag (pontosabban az abban foglalt internetelőfizetés) bevezetését megelőzően legalább 30 nappal a hatóság által jóváhagyott nagykereskedelmi árakon felajánlani a csomagot más telekommunikációs szolgáltatóknak. Ezzel a konstrukcióval nyújthatnak a Telekom versenytársai azokon a területeken is - a Telekom infrastruktúrájára épülő - vezetékes szolgáltatásokat, amelyeken saját infrastruktúrával nem rendelkeznek.

A május 16-tól elérhető Flip triple play díjcsomag lényegében egy fapados kombinált csomag, mely a Telekom vezetékes hálózatát használva kínál különböző technológiai háttérrel internetcsomagot (FTTH, EuroDOCSIS, xDSL), IPTV szolgáltatást valamint vezetékes telefonszolgáltatást, havonta 4000 forintért, kötelező hűségidő nélkül. A Flipben lévő tévés előfizetés 130 tévécsatornát kínál, azaz pontosan annyit, amennyi a Telekom a jelenleg elérhető Szuper Családi HD díjcsomagjában szerepel (a Telekom által kínált IPTV kényelmi szolgáltatások ugyanakkor nem érhetők el a flipben). Az internetszolgáltatás letöltési sávszélessége eredetileg 100 Mbps volt.

A Telekom az alábbiakban reagált lapunknak az NMHH döntése kapcsán: "A Flip márka piaci bevezetése, szolgáltatása és árazása álláspontunk szerint mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági döntéseknek. (...)  Az NMHH múlt pénteki megkeresése nyomán a Magyar Telekom 2017. május 29-ével módosította a Flip márkára vonatkozó ÁSZF-jét, nagyon gyors határidővel teljesítve az ideiglenes intézkedésben foglaltakat. A módosítás technikai jellegű volt, és a Magyar Telekomra vonatkozó nagykereskedelmi-szabályozási feltételeknek való megfelelés kifejezett megjelenítését szolgálta, így az előfizetők számára semmilyen lényegi változással nem járt."

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.