:

Szerző: Koi Tamás

2017. június 1. 09:20

Felfüggesztették, de működik a Telekom új fapados csomagja

Május 29-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ideiglenes intézkedésében megtiltotta a Magyar Telekom által egy új márka égiszén belü május közepén bemutatott, Flip Otthon nevű díjcsomagjának az értékesítését. A hatóság szerint azért volt szükség erre az intézkedésre, mert az érintett díjcsomagból nem készült nagykereskedelmi konstrukció, holott erre törvény kötelezi a Telekomot.

A szolgáltató esetleges jogtalanul szerzett versenyelőnyének megakadályozása érdekében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) május 29-én megtiltotta a Magyar Telekom május közepén bemutatott, új márkájához tartozó vezetékes csomagajánlatának, a Flip Otthonnak az értékesítését, és a szolgáltatás nyújtását. A hatóság szerint a felfüggesztésre azért volt szükség, mert az új díjcsomag megalkotásakor a szolgáltató feltételezhetően jogsértést követett el, ám mire ez egyértelműen kiderül, utólag már nem, vagy csak nehezen lehet visszafordítani a jogosulatlanul szerzett versenyelőnyt.

A hatóság közleményében hangsúlyozza, hogy a tiltás ideiglenes, és a jogerős eljárás befejezéséig, de legkésőbb 90 napig tarthat. A szolgáltató az NMHH ideiglenes intézkedésének megfelelően felfüggesztette az érintett díjcsomag értékesítését, ugyanakkor ezzel egy időben bevezette a Flip Otthon+ nevű díjcsomagját, melynek szabályosságát az NMHH szintén vizsgálni fogja. A Flip ennek megfelelően működik továbbra is a meglévő előfizetőknél, valamint új szerződést is köt az ügyfelekkel a szolgáltató, ám a csomagban lévő internetkapcsolat paramétereinek megváltoztatásával (100 Mbps helyett immár 120 Mbps sávszélességű internet szerepel a csomagban).

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hatóság elsősorban azt kifogásolta a Flip Otthon csomag kapcsán, hogy a Magyar Telekom, mint jelentős piaci erejű szolgáltató köteles lett volna a csomag (pontosabban az abban foglalt internetelőfizetés) bevezetését megelőzően legalább 30 nappal a hatóság által jóváhagyott nagykereskedelmi árakon felajánlani a csomagot más telekommunikációs szolgáltatóknak. Ezzel a konstrukcióval nyújthatnak a Telekom versenytársai azokon a területeken is - a Telekom infrastruktúrájára épülő - vezetékes szolgáltatásokat, amelyeken saját infrastruktúrával nem rendelkeznek.

A május 16-tól elérhető Flip triple play díjcsomag lényegében egy fapados kombinált csomag, mely a Telekom vezetékes hálózatát használva kínál különböző technológiai háttérrel internetcsomagot (FTTH, EuroDOCSIS, xDSL), IPTV szolgáltatást valamint vezetékes telefonszolgáltatást, havonta 4000 forintért, kötelező hűségidő nélkül. A Flipben lévő tévés előfizetés 130 tévécsatornát kínál, azaz pontosan annyit, amennyi a Telekom a jelenleg elérhető Szuper Családi HD díjcsomagjában szerepel (a Telekom által kínált IPTV kényelmi szolgáltatások ugyanakkor nem érhetők el a flipben). Az internetszolgáltatás letöltési sávszélessége eredetileg 100 Mbps volt.

A Telekom az alábbiakban reagált lapunknak az NMHH döntése kapcsán: "A Flip márka piaci bevezetése, szolgáltatása és árazása álláspontunk szerint mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és hatósági döntéseknek. (...)  Az NMHH múlt pénteki megkeresése nyomán a Magyar Telekom 2017. május 29-ével módosította a Flip márkára vonatkozó ÁSZF-jét, nagyon gyors határidővel teljesítve az ideiglenes intézkedésben foglaltakat. A módosítás technikai jellegű volt, és a Magyar Telekomra vonatkozó nagykereskedelmi-szabályozási feltételeknek való megfelelés kifejezett megjelenítését szolgálta, így az előfizetők számára semmilyen lényegi változással nem járt."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.