Szerző: Koi Tamás

2017. május 31. 14:30

Lassú vezetékes helyett korlátos mobilnetet ajánl a Telekom

Holnaptól a Magyar Telekom kínálatában is megjelenik olyan mobilnet-díjcsomag, mely kifejezetten otthoni használatra lett tervezve. A Home 50-et azonban láthatóan nem akarja az összes vezetékesinternet-csomagjával - valamint a konkurencia hasonló ajánlataival - versenyeztetni a szolgáltató.

Június elsejétől a Magyar Telekom kínálatában is elérhetővé válik olyan, kifejezetten otthoni internetezésre szánt mobilnet-díjcsomag, melyet az előfizetők a vezetékes internetszolgáltatás kiváltására, annak helyettesítésére használhatnak. A két versenytárs mobilszolgáltató hasonló ajánlatával ellentétben ugyanakkor a Home 50 névre keresztelt díjcsomag igénybevételének feltételein látszik, hogy a Telekom minden eszközzel igyekszik elkerülni a cord-cutter hatást, vagyis lényegében azt, hogy az otthoni mobilnettel komoly konkurenciát állítson a saját vezetékesinternet-szolgáltatásainak.

A havi 50 GB adatforgalmi korlátot biztosító Home 50 díjcsomag egyik legfontosabb, ezzel a szándékkal összefüggésbe hozható korlátja, hogy csak olyan előfizetők rendelhetik meg a díjcsomagot, akik a lakóhelyükön technológiai korlátok miatt egyébként csak a leglassabb vezetékesinternet-szolgáltatást (ez a 10 Mbps maximum letöltési korláttal rendelkező NetMánia XS) érhetik el. A Telekom arra is gondosan ügyel, hogy ez a kötöttség ne legyen megkerülhető, így az általános szerződési feltételek szerint szerződésszegésnek minősül, ha a Home 50 szolgáltatást az előfizető a lakóhelyétől különböző címen veszi igénybe.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A szerződés ilyen esetben nem szűnik meg azonnal, hanem a Telekom jogosulttá válik naponta 2000 Ft "egyedi díjat" kiszámlázni, negyedik alkalommal pedig egyedileg megállapítani valamilyen napidíjat, melynek összegét az ÁSZF nem részletezi. Bár az adatforgalom jellegét illetően nem állít fel semmilyen sávszélesség-korlátot, vagy adatforgalomra vonatkozó tiltást a Telekom, a szolgáltató mégis kimondja, hogy a Home 50 előfizetéseket a rendszer az egyéb mobilnetes díjcsomagokhoz képest automatikusan alacsonyabb prioritással szolgálja ki, így egy otthoni mobilnetet használó ügyfél gyakorlatilag nem idézhet elő más előfizetők által érzékelhető szintű hálózati torlódást.

A Home 50 csomag árazása kapcsán sem mondható el, hogy tömegeknek szánja a szolgáltató. A díjcsomag listaára még két év hűségvállalással is 11.490 forint, igaz, ennél alig drágább (11.990 Ft/hó), ha az ügyfél egyáltalán nem köt határozott idejű szerződést a szolgáltatóval. A Telenor Magyarország hasonló célt szolgáló, egyező adatkeretet biztosító  Hipernet Home M csomagja ezzel szemben két év hűséggel havi 4792 forintért vehető igénybe, míg a Vodafone Magyarországnál elérhető HomeNet+ 5990 forintba kerül havonta, ráadásul ez utóbbi megoldás csúcsidőn kívül plusz 150 GB adatkeretet biztosít.

Az otthoni mobilnet-szolgáltatások kapcsán sem a Telenor, sem a Vodafone nem alkalmaz semmilyen földrajzi korlátot, vagyis a szolgáltatás belföldön bárhol igénybe vehető, hordozható.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról