Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 18. 09:30

Új rendszerrel venné át az IoT eszközök gyeplőjét a Google

Teljes körű IoT felügyeleti és kezelőrendszert ígér a Google frissen bejelentett Cloud IoT Core megoldásával. A felhős termék automatikus skálázódással és egyszerű menedzsmenttel igyekszik megkönnyíteni az IoT-rendszerek üzemeltetőinek dolgát.

Új, kifejezetten IoT megoldások mögé szánt felhős szolgáltatást indított a Google. A nagy számú, egymástól távol elhelyezett eszköz kezelését, illetve az azokból érkező adatok feldolgozását (és nem utolsó sorban a biztonságos kapcsolat fenntartására) célzó, Cloud IoT Core nevű termékkel a cég teljes portfóliót igyekszik kínálni az IoT megoldások kiszolgálásához.

A Cloud IoT Core a Cloud Pub/Sub üzenetküldő infrastruktúrára építve aggregálja a szétszórtan elhelyezkedő eszközök adatait, amelyeket aztán a vele szorosan integrált Google Cloud analitikai szolgáltatásainak továbbít. A megoldással az adatgyűjtés valós időben zajlik, az adatstreamet pedig a fejlesztők a fejlett analitikai eszközökön túl egy sor más területen, többek között gépi tanuláshoz is felhasználhatják, például egy adott üzem működési hatékonyságának növelésére, vagy a munkafolyamatok optimalizálására.

A megoldás automatikus terheléselosztással, illetve horizontális skálázódással kiegészített protokollvégpontokkal dolgozik, hogy minden körülmények között simán menjen az adatfeldolgozás. A Cloud IoT Core továbbá támogatja a szabványos MQTT protokollt, így a már kihelyezett eszközökben nincs szükség jelentős firmware-átszabásra. Ha pedig már utóbbiaknál tartunk, a rendszer természetesen az Android Things platformot, illetve a hozzá tartozó automatikus firmware-frissítéseket is támogatja.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A keresőóriás a Cloud IoT Core-t két fő részre osztja, ezek a Device Manager, illetve a Protocol Bridge. Előbbivel az egyes eszközök biztonságosan és egyszerűen kezelhetők és konfigurálhatók, akár előre programozottan, akár konzolon keresztül. Ez a komponens felel az egyes eszközök azonosításáért mikor azokkal a kapcsolat létrejön, illetve azok távoli vezérlése is rajta keresztül valósítható meg. A Protocol Bridge biztosítja a kapcsolódási végpontokat az eszközök számára, a már említett natív MQTT támogatással kiegészülve. Ugyancsak ez az elem felelős a készülékekből érkező telemetriai adatok továbbításáért a Cloud Pub/Sub felé, amely aztán eljuttatja az információkat az analitikai rendszerekhez és hét napig biztonsági másolatot is tárol azokról.

Az eszközökkel való kommunikáció tanúsítványalapú azonosításra, illetve TLS 1.2-re támaszkodik, a szolgáltatás továbbá "szerver nélküli", használatához nincs szükség semmilyen előzetes szoftvertelepítésre, és a skálázódási folyamatokat is automatikusan a terheléshez igazodva végzi. Az eszközregisztráció, üzembe helyezés, illetve azok későbbi működése REST API-n keresztül automatizáltan menedzselhető. Mindezeken túl a keresőóriás érthető módon saját további rendszereit is erősen ajánlja az IoT Core mellé, az szorosan integrálható a Google Big Data Analytics és gépi tanulási megoldásaival, mint a Dataflow, BigQuery, Bigtable, ML vagy a Data Studio. Az új termék jelenleg privát béta verzióban érhető el, azt ugyanakkor már egy sor Google Cloud Platform partner már most használja, beleértve a Microchipet, a Sierra Wirelesst, sőt az Intelt is.

A Google még épp időben tekeri fel potmétert az IoT piacon, miután a Microsoft is néhány napja zajlott fejlesztői konferenciáján jelentette be a területet célzó újdonságait - igaz a vállalat épp az ellenkező irányból támad. Az új Azure IoT Edge a felhős IoT backend helyett bizonyos logikát közvetlenül az eszközök mellé húz le, így akár néhány ezredmásodpercre leszorítva a késleltetést bizonyos kritikus rendszerek esetén. A megoldással ráadásul nem kell két külön vezérlést írni a felhős és helyi környezethez, elég az algoritmust egyszer implementálni, az egyszerűen Docker-csomaggá alakítható és leküldhető a helyben futó vezérlőre - ugyanakkor akárcsak a Google Cloud IoT Core, az Azure IoT Edge is egyelőre fejlesztői előnézeti státuszban férhető hozzá.

a címlapról