Szerző: Habók Lilla

2017. május 15. 13:49

Sötét adattal foglalkozó céget vett az Apple

Új felvásárlással bővül az Apple gépi tanulásos csapata, a Lattice Data a "sötét adat" (dark data) kutatásával vált ismertté, de az iparági hírek szerint korábban más cégekkel is tárgyalt AI-asszisztens fejlesztéséről.

Felvásárolta az Apple a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel foglalkozó Lattice Datát, értesült róla a TechCrunch. A cég főleg a "sötét adat" (dark data) területével foglalkozik, amely a strukturálatlan formában megjelenő adatokat, például szövegeket és képeket alakítja át strukturálttá. Jelenleg az adatok nagyjából 70-80 százaléka található ilyen formában, és így nem (vagy csak korlátozottan) használható feldolgozásra, illetve analitikához. A Lattice Data annak átalakítását végzi gépi tanulással, hogy az adatok rendszerezettebb formában jelenjenek meg, és így használhatóbbak legyenek a különböző műveletekhez.

A strukturálatlan adatok feldolgozásával foglalkozó céget 2015-ben alapították néhányan a Stanford kutatói közül. A nem túl sok információt tartalmazó honlap szerint a Lattice Data dolgozott többek közt a Stanford DeepDive keretrendszerének kialakításán, amelyre különböző intézményi és kormányzati projektek épültek. A hagyományos gépi tanulással foglalkozó kutatókhoz képest a cég nem kézzel összeállított szöveggyűjteménnyel dolgozik, hanem a szűk szaktudást és a meglévő strukturált adatokat használják fel, saját megfogalmazásuk szerint "az adatproblémákat adatokkal oldjuk meg".

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ahogy az Apple esetében lenni szokott, most sem közölt részleteket a felvásárlás körülményeiről, csak a szokásos szöveget tette közzé, mely szerint "az Apple időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket, általában nem közöljük ennek okát és a terveinket". A TechCrunch értesülései szerint azonban a jelenlegi akvizíció 200 millió dollárjába került a cupertinói vállalatnak, és felvásárolt cég 20 fejlesztője csatlakozott a gépi tanulással foglalkozó csapathoz.

Korábban is vásárolt már fel az Apple AI fejlesztésekkel foglalkozó cégeket, tavaly például a Turit akvirálta, az iparági források szerint szintén 200 millió dollárért. A felvásárlást követően a cég leállította ennek termékeit, és a fejlesztőkből egy kifejezetten gépi tanulással foglalkozó ágazatot alakított ki. Feltételezhető, hogy a Lattice húsz fejlesztője is ehhez a csapathoz fog csatlakozni, és szintén abbahagyják a korábbi projektjeiket, hogy az Apple termékein dolgozzanak tovább.

Mint a Turi felvásárlás kapcsán is megjegyeztük, az Apple Siri virtuális asszisztense a vetélytársaknál korábban elkezdte a különböző mesterséges intelligenciára építő megoldásokat a felhasználók szolgálatába állítani, de a terméket a gyors rajt ellenére beérték a rivális megoldások, mint a Google Asszisztens vagy az Amazon Alexa. Ebben az esetben a TechCrunch arról is értesült, hogy a Lattice Data az Apple felvásárlás előtt más tech cégekkel is tárgyalt az AI-asszisztensük fejlesztéséről. Ebből arra lehet következtetni, hogy az almás vállalat valószínűleg a Sirihez fogja használni a mesterséges intelligencia területén szerzett új fejlesztői tudást. Előfordulhat, hogy a Siri következő iterációja hardveres megjelenítés lesz, amelyet előtámaszt az ismert elemző, Ming-Chi Kuo fejtegetése is a WWDC 2017-es várható bejelentései kapcsán.

a címlapról