Szerző: Habók Lilla

2017. május 12. 16:05

125 millió dollárért vásárol AI startupot a Cisco

Bármely alkalmazásba és eszközbe beépíthető a MindMeld megoldása, amelyet a Cisco 125 millió dollárért kebelez be. A nagyvállalat a saját rendszereit kezdi el fejleszteni a mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatással.

Bejelentette a Cisco, hogy 125 millió dollárért felvásárolja a MindMeldet, amely más cégeknek segít párbeszéd alapú felületeket kialakítani az alapoktól a teljes megvalósításig. A vállalat a saját kollaborációs megoldásaiba szeretné beépítené a mesterséges intelligenciára, természetes nyelvi feldolgozásra épülő megoldást - közli a Cisco a bejelentésében. Ahogy a közlemény megjegyzi, a Cisco eddig is rendelkezett a gépi tanulásra és az AI-ra épülő megoldásokkal például a Stealthwatch, Cisco Spark Board és a Cisco Spark Room Kit termékekben, de a chates és hangalapú vezérlést lehetővé tévő funkciókat még tovább fejlesztené.

A felvásárolt startupot 2011-ben alapította Tim Tuttle, az MIT és a Bell Labs korábbi kutatója. Kezdetben egy olyan iPad appot akart megalkotni, amely a felhasználó beszélgetései alapján küld vonatkozó információkat. Később fejlesztette a szolgáltatást olyan irányba, hogy API-kat kínáljon a nyelv elemzéséhez, értelmezéséhez és létrehozásához, írja a TechCrunch. A 2014-ben létrejött MindMeld az első olyan platform volt a leírás szerint, amely lehetővé tette a cégeknek a párbeszéd, akár hang vagy chat alapú felületek létrehozását bármilyen alkalmazásban vagy eszközben, például Messengerben és Amazon Echon is.

Azóta sok cég nyitott a chatbotok és a hangalapú vezérlés felé, mint ahogy például a Microsoft a tavalyi Build konferencián is "a beszélgetés az új UI" üzenetet helyezte a középpontba, és szintén szolgáltatásként kezdte kínálni az Azure-ben futó Cognitive Services különböző API-jait, melyek közt megtalálhatóak a vizuális elemek, a beszéd, a nyelv, az információk és a keresés kategóriái. A Google pedig tavaly vásárolta fel az API.AI-t, amely ugyanúgy a számítógépes nyelvi feldolgozás alapjaiból kiindulva nyújt párbeszédre épülő megoldásokat más cégeknek.

Nem ez a Cisco idei első felvásárlása és nem is a legdrágább, a közvetlenül az IPO előtt álló AppDynamics-ra 3,7 milliárd dollárért csapott le a vállalat, amelynek specialitása a nagyvállalati alkalmazások teljesítményének monitorozása. A TechCrunch megfogalmazása szerint a vásárlások hátterében az állhat, hogy a Cisco egyre inkább igyekszik szoftveres cégként definiálni saját magát - mint a legutóbbi pénzügyi negyedéves jelentés kapcsán írtuk, a switchek és a routerek eladása is számottevő mértékben mérséklődött, amit a cég a szoftveresen meghatározott megoldásokkal szeretné egyensúlyozni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A MindMeld felvásárlással a vállalat a saját együttműködésre épülő megoldásait bővítené ki új funkciókkal, mint például a Cisco Sparkot, amelynek újragondolt változatát év elején tette közzé a cég. A Spark a Microsoft Teamshez vagy a Facebook Workplace-hez hasonlóan egy felületen kínál többféle kommunikációs eszközt, köztük chatet, videót, telefont és tartalommegosztási lehetőségeket, ezenkívül eddig is elérhető volt API és chatbot megoldás - de a jövőben ezek a funkciók bővülnének tovább a Cisco Spark Spaces, a Cisco Spark Meetings és a Cisco Spark Care szolgáltatásokon belül.

Jelenleg csak a felvásárlás szándékát jelentette be a cég, amely a szükséges szabályozói jóváhagyások után várhatóan 2017 negyedik pénzügyi negyedévében fog lezárulni. A MindMeld csapata ezt követően a Cloud Collaboration csapathoz fog csatlakozni, és ott folytatja a munkát a Cisco Spark új funkcióin.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról