Szerző: Habók Lilla

2017. május 11. 13:00

A Mozillán belül függetlenedik a Thunderbird

Házon belül marad a Thunderbird levelezőkliens a jelenlegi tervek szerint, azonban csak jogilag és anyagi háttérrel támogatja a Mozilla. A "Thunderbird Council" gondoskodik arról, hogy a projekt minél inkább önálló legyen. Egyelőre félév "próbaidőt" kapott ez az ötlet.

Évekkel ezelőtt felmerült, hogy a Mozilla elengedi a Thunderbird levelezőkliens kezét, mivel erőforrásait inkább más fejlesztésekre szeretné koncentrálni. Az alkalmazás megszüntetését azonban sokan nem szerették volna, mivel a nyílt forrású fejlesztést sokan biztonságosabbnak tartják más rendszereknél, például a biztonsági szakemberek adathalászat elleni védelmet, "Do Not Track" támogatást, intelligens levélszemét-kezelőt építettek a rendszerbe. Több lehetőség közül végül a szervezet úgy döntött, hogy a projektet a "Thunderbird Council" üzemelteti tovább, amely az elmúlt időszakban is ellátta a szolgáltatás felügyeletét - szerepel a Mozilla blogbejegyzésében. Az alapítvány a jövőben jogi és pénzügyi hátteret nyújt a rendszernek, de az infrastruktúra leválik, és a működési feladatokat a különálló tanács fogja végezni.

A problémát az jelentette Mitchell Baker, az alapítvány elnökének 2015-ben körbeküldött belsős levele szerint, hogy a Firefox böngésző és a Thunderbird túl szoros kapcsolatban van. A két termék egymással versengő igényeket támasztott, és így a rendelkezésre álló erőforrásokat kétfelé kellett osztani, de a Mozilla inkább a Firefoxra fókuszált volna erősebben. A Thunderbirdre lényegében pedig alig jutott figyelem, 2012 óta nem kapott jelentős frissítést.

Három lehetőség merült fel a rendszer jövőjével kapcsolatban: csatlakozhatott volna a Software Freedom Conservancy (SFC) vagy a The Document Foundation (TDF) projektjeihez, és a harmadik pont volt az, hogy a fejlesztők a Mozillával egy új megállapodást kötnek. A független Thunderbird Alapítvány nem az elsődlegesen ajánlott lépések közt szerepelt, de az esetet vizsgáló 2016-os Phipps-jelentés hozzátette, hogy a jövőben megfelelővé válhat a teljesen önálló működés.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A tárgyalásokkal párhuzamosan a Thunderbird Tanács elkezdte összegyűjteni, hogy a levelezőrendszernek milyen feltételekre van szüksége a működéshez, és támogatásokat gyűjtött a felhasználóktól a megvalósításhoz. Hónapok alatt összegyűlt annyi bevétel, hogy a projekt a Mozilla infrastruktúrájáról leváljon és saját fejlesztőket toborozzon. Mostanra a thunderbird.net a Mozillától különálló infrastruktúrával működik a leírás szerint, és néhány saját funkcióval is rendelkezik, mint például az email postafiókok automatikus konfigurációjához használt ISPDB szolgáltatás - de jogi szempontból továbbra is az alapítvány a tulajdonos, illetve a frissítések és a weboldal felügyeletét is ellátja.

Néhány "fájdalmas pont" továbbra is maradt, amelyek a Thunderbird és a Firefox számára is érezhetőek, ilyen például a build/release, a lokalizáció és az eltérő tervek az add-onokkal kapcsolatban. Bár a levelezőrendszer fejlesztői nagyon remélik, hogy a problémák a közeljövőben megoldódnak, de véleményük szerint ezek akkor is felmerülnének, ha a TDF-hez vagy az SFC-hez kellene csatlakozniuk. A Thunderbird számára viszont jobbnak tűnik a jelenlegi működési felállás, ami meglátásuk szerint már nem lassítja a Firefox előrehaladását.

Egyik sarokpontot az jelenti, hogy a levelezőrendszer szeretne függetlenedni a Gecko nyílt forrású böngészőmotortól, ami miatt a Mozilla közelében akar lenni, hogy a fejlesztők segítsék a Gecko általi összeférhetetlenségek megoldását. Középtávon a levelezőkliens Gecko-alapú alkalmazás marad, de a technológiák egy része jelenleg arra a platformra támaszkodik, amelyet a jövőben már nem akar támogatni. A hosszútávú terv az, hogy a Thunderbird webes technológiákra tér át, de ez még időt, fejlesztőket és tervezést igényel, ezért várják az önkéntesek jelentkezését.

Egyelőre tehát a Thunderbird Tanács és a Mozilla Alapítvány közösen dolgozik és együttesen hozzák a döntéseket, annak ígéretével, hogy a levelezőkliens fejlesztői jelentős haladást tudnak elérni, és technikailag függetlenné válnak a szervezeten belül. Ha hat hónapon belül bármelyik fél úgy látja, hogy ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a Mozilla megszünteti a jogi és az anyagi támogatást a projekt számára. A Thunderbird ebben az esetben sem szeretne más alapítványokhoz csatlakozni, hanem a tanács saját jogi szervezetet hozna létre, és a felajánlásokat onnantól kezdve az új szervezet kezelné.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.