Szerző: Asztalos Olivér

2017. április 28. 12:05

Küszöbön a vadiúj Intel Xeon generáció

Egyre közelebb az Intel vadiúj szerveres platformjának rajtja, amely számos technikai újítás mellett új nevezéktant is bevezet.

Kikerült a Purley, azaz a felsőkategóriát célzó Skylake-alapú Xeon platform processzorainak listája. Ez alapján az Intel 34 darab CPU-val indítja útjára a legújabb szerveres platformját, amellyel egyben egy új nevezéktant is bevezet, az évek óta alkalmazott "E" betűvel kezdődő jelölést egy gyökeresen más rendszer váltja, amihez a vállalat népszerű nemesfémek neveit kölcsönözte. A platform pontos piaci rajtjáról egyelőre nincs hír, de iparági pletykák szerint ez már akár a negyedév végén, vagy legkésőbb a harmadik negyedévben megtörténhet.

Hivatalos rajtról tehát nincs szó, a processzorok listája a hivatalos PCN-ből (Product Change Notification) derült ki, és ahogy az AnandTech is megjegyzi, egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy az információ véletlenül vagy szándékosan látott napvilágot, de valószínűleg az előbbiről van szó, ugyanis az ArsTechnicát már megkereste az Intel, hogy távolítsa el oldaláról az információkat. Ettől függetlenül számos fontos adatra derült fény, a dokumentum idevonatkozó részlete ugyanis rávilágít, hogy milyen új processzorokkal érkezik a platform.

Ez alapján első körben összesen 34 darab Skylake-SP kódnevű termék jelenik meg, amelyek kivétel nélkül Xeon Phi gyorsító processzor kivitelű verziójával bemutatkozott LGA3647 (vagy Socket P) foglalatba illeszkednek. Ahogy már az elnevezésből is kiderül, ez rengeteg, összesen 3647 darab érintkezőt vonultat fel, amelynek hála hatcsatornás DDR4 memóriavezérlőt, 48 darab PCI Express Gen3 sávot, illetve két vagy három darab, az egyre idősödő QPI-t leváltó UPI (UltraPath Interconnect) linket tartalmaz, amelynek hála kettő, négy, illetve akár nyolc processzor is összekapcsolható, akárcsak az előd Brickland (Broadwell-EX) platform esetében.

Ezek a központi egységek legfeljebb 28 darab processzormagot tartalmaznak, ilyen magas számot a 14 különféle típust számláló Xeon Platinum 8000 sorozat csúcsát jelentő modell(ek) kínál(nak) majd, a szerényebbek pedig 22 maggal érkeznek. Az órajel a végrehajtóegységek és az egyelőre ismeretlen TDP függvényében változik 2 és 3,6 GHz között. A Platinumok alá sorakozik be a 20 darab modellt felvonultató Xeon Gold 6000 és 5000 sorozat, amely tagjainak magszáma 14 és 22 között, azok órajele pedig ugyancsak 2 és 3,6 GHz között skálázódik, egyelőre ismeretlen fogyasztási keret mellett. E mellett lesz Xeon Silver és Bronz sorozat is, ám ezek egy másik, az LGA2066 foglalattal érkező Skylake-EP platformba illeszkednek majd.

Új nevezéktan

Az E3, E5, illetve E7 jelöléseket tehát a már említett Bronze, Silver, Gold, valamint Platinum elnevezés váltja, értelemszerűen az utóbbi jelenti a legizmosabb termékeket. Ennél homályosabb a számozás, hisz az eddigi foglalatszámot jelölő, egyessel, kettessel, négyessel, vagy nyolcassal kezdődő jelölést egy eddig kevésbé egyértelműnek tűnő számsor váltja, amely nem a foglalatok számára utal. Ennek fényében jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy a Platinum modellekre négy- és nyolcutas rendszerek építhetőek, a Gold és Silver processzorokkal pedig kétutas rendszereket lehet összeállítani, a paletta alján helyet foglaló Bronze pedig egyutas rendszerekbe kerülhet. Az egyelőre nem világos, hogy a gyártó hogyan fogja megkülönböztetni egymástól a generációkat, amihez eddig a "v" jelölést (v3, v4, stb.) alkalmazta. Tovább bonyolítja a nevezéktant, hogy T és M utótagú modellek is vannak a listán, ez valamilyen egyedi jellegzetességre (például lényegesen alacsonyabb fogyasztás) utalhat.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Intel tehát alaposan felkavarta az elmúlt lassan hat évben alkalmazott nevezéktant, amelynek nem sok létjogosultságát érezzük. Ezeknek a processzoroknak ugyanis vajmi kevés szükségük van hangzatos marketing nevekre, hisz a termékeket rendszerint nagyvállalatok szakemberei választják ki a specifikációk alapján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról