Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 28. 09:30

Kamerás Echo-utódot jelentett be az Amazon

Kamerát kapott az Amazon Echo új generációja, noha annak funkciói kimerülnek a napi ruházat dokumentálásában. A cég házi divatfotósa gépi tanulásra építve még öltözködési tanácsokat is adhat.

Megújul az Amazon Echo, a vállalat népszerű okosotthon-központja megállás nélkül fülelő mikrofonjai mellett immár kamerával is kiegészül. Az új termék ennek megfelelően az Echo Look nevet kapja, fedélzetén pedig természetesen a cég virtuális asszisztense, is ott figyel.

Az Alexa új érzékszerve ugyanakkor nem vonalkód-olvasásra, netán a lakás távoli felügyeletére szolgál, azt a cég kifejezetten szelfikészítésre szánja, amellyel a felhasználók reggelente dokumentálhatják, hogy épp milyen ruhában indultak munkába. Az aznapi szerelés ráadásul akár rövid videóban is megörökíthető, hogy egy füst alatt kiderüljön, kutyaszőrös-e a zakó háta, és kijött-e az inggallérból a múltkori pörköltszaft. Ehhez az Echo Look saját LED világítást is kapott, kamerája továbbá a cég szerint mélységérzékelésre is képes, így a fotók háttere igény szerint elmosható.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

De a vállalat nem áll meg itt, az eszköz Style Check funkciójával még gépi tanulásra és divatszakértők tanácsaira építve visszajelzéseket is ad az öltözetekről: két fényképet feltöltve kiválasztja, melyik szerelés áll jobban. Ez a funkció a vállalat ígérete szerint az egyre nagyobb mennyiségben felgyűlő felhasználói adatokkal egyre okosabb lesz, ráadásul az ember stílusa alapján ajánlásokat is ad a hozzá passzoló új ruhák vásárlására. Utóbbinál az üzleti modell is gyorsan kirajzolódik, ha a megoldás elterjed, az Amazonon jelenlévő ruhagyártók jó eséllyel befizethetik majd magukat a gardróbajánlásokba.

Az Echo Look persze az eredeti Echótól megszokott funkcionalitást is hozza, a mikrofonok mellett hangszóró is található benne, illetve a nagyobb biztonságérzet érdekében egy hardvergomb is került rá, amellyel mind a kamera, mind pedig a mikrofonok kikapcsolhatók. Kijelző nem jutott az eszközre, annak képe így az ahhoz tartozó okostelefonos társalkalmazáson követhető. A kamera természetesen hallgat a platformon megszokott hangparancsokra, így az "Alexa, take a picture", netán "Alexa, take a video" utasításokkal vehető rá a fotózásra, videózásra.

01:34
 

Introducing Echo Look. Love your look. Every day.

Még több videó

A termék bevezetése érdekes lépés a vállalat részéről, különösen a divat-fókusz miatt - hiszen ha csak a hardvert nézzük, az Echo Look gond nélkül lehetne a Nesttől ismert Dropcam otthoni biztonsági kamera vetélytársa, vagy rendelhetne automatikusan mosóport, vagy egyéb fogyó termékeket az Amazonról, a vonalkód leolvasásával. Miután ezek a funkciók a Looktól csak egy szoftveres karnyújtásnyira vannak, nem kizárt, hogy azokat a vállalat a későbbiekben frissítésekkel elérhetővé is teszi, egyelőre azonban be kell érni az öltözködési tanácsokkal és a házi divatfotózással. Az Echo Look 20 dollárral drágább a mezei Echónál, így nettó 200 dollárért vásárolható meg.

a címlapról