Szerző: Gálffy Csaba

2017. április 25. 17:33

Új profi Radeon érkezik tartalomgyártóknak

Kiegyensúlyozottabb felépítést kapott a Radeon Pro Duo új generációja, az AMD a GPU-s teljesítmény helyett a mellékelt memória kapacitását növelte. Szélesebb területen vethető majd be az új egység.

Az új Radeon Pro Duo fura szerzet, az előző generációhoz képest számottevően lassabb. A Fiji lapkák ugyanis 2 x 4096 stream processzorával szemben most a Polaris 10 csak 2 x 2304 egység dolgozik, amit csak részben kárpótol a 24 százalékkal magasabb órajel és a fejlettebb mikroarchitektúra. Az AMD adatai szerint az új kártya elméleti maximális sebessége 11,45 TFLOPS, míg a 2016-os kiadásé 16,38 TFLOPS volt.

Amit veszít a nyers teljesítményben, azt máshol igyekszik pótolni az AMD. Az előző generációban dolgozó Fiji lapkák sajátossága a HBM (rétegzett) memória volt, amely azonban komolyan limitálta a GPU-nként elérhető grafikus memória kapacitását, amely így 2 x 4 gigabájt lehetett. Ez komoly gátja is lett a 2016-os Radeon Pro Duo felhasználási területeinek, rengeteg számítási feladat ennél több memóriát igényelt volna. Az új verzió látványos kontrasztot nyújt: azon már 2 x 16 gigabájtnyi memória található, így ez egészen biztosan nem fogja visszafogni a feldolgozóegységeket.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Egy másik fontos terület a fogyasztás: az előző kiadás még 350 wattos tipikus fogyasztási értékkel rendelkezett, ami speciális vizes hűtést is kötelezővé tett. Az új verzió már csak 250 wattos hőkeretet kér, így várhatóan gyakrabban érheti el a maximális órajelet terhelés alatt a kártya.

Apróságnak tűnő, de a profi felhasználók számára fontos újdonság, hogy a támogatott videós kimenetek is verziót léptek. A DisplayPort 1.2-ről 1.4-re fejlődött, a HDMI pedig 1.4b-ről 2.0b-re. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kártyák több pixelt, magasabb felbontáson tudnak meghajtani és támogatott a HDR megjelenítés is.

A kártyák által megcélzott piac ezúttal is elsősorban a tartalomelőállítás. Egyik ilyen terület a VR, amelyben a dupla GPU jól bevethető a két kis kijelző dedikált meghajtására. A kártyák várhatóan jövő hónapban rajtolnak a piacon, 1000 dolláros nettó áron.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 03:09

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.