Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 11. 00:04

Az Intel mobil processzorai áttörik az 1 GHz-es álomhatárt

Az Intel tervei szerint 2001 első félévében megjelenik a cég első 1 GHz sebességű mobil processzora - hangzott ma el a Microprocessor Forum 2000 rendezvényen, ami a kaliforniai San Jose-ban zajlik.

"A mobil piac nem olyan, mint rég. Hihetetlen mértékben nő és sokkal szegmentáltabb, mint eddig" - mondta Bob Jackson, az Intel Mobile Product Group főmérnöke. A 2000-ben értékesített notebook-ok 60%-a tartozik a "könnyű és vékony" kategóriába, ahol a nagy teljesítény alacsony fogyasztással párosul.

Az Intel 2001 első felében tervezi piacra dobni 1 GHz-es mobil processzorát, épp egy évvel azután, hogy az 1 GHz sebességű asztali Pentium III első példányai elkészültek. Ez a processzor nem egy "teljesen új" tervezésű darab lesz, de az igazából még nem tudható, hogy a szóban forgó chip egy 0,18 mikronos technológiával készülő Pentium III vagy Pentium 4-alapú processzor lesz-e. Az első verzió mindenesetre hihetőbben hangzik.

2002-ben két új processzort mutatnak majd be, az egyikük a high-end piac számára készül míg a másikat a "vékony és könnyű" gépekbe, mini-notebookokba és sub-notebook számítógépebe szánja az Intel.

a címlapról