Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 19. 13:43

Ingyenesen letölthető a StarCraft!

Ígéretének megfelelően ingyenesen elérhetővé tette legendás stratégiai klasszikusát a Blizzard. A StarCraft és kiegészítője a Brood War egy pakkban letölthető a modern rendszerekhez csiszolva - közben pedig a nyáron debütáló 4K változatból is egyre több kép érkezik.

Globális csapást mért a munkahelyi produktivitásra a Blizzard: a vállalat korábbi ígéretének megfelelően ingyenesen elérhetővé tette klasszikus játékát a StarCraftot, annak kiegészítőpakkjával a Brood Warral együtt - miközben pedig az irodákban az alttabozás lassan kritikus méreteket ölt, a cég már dolgozik a játék nyáron megjelenő újrarajzolt, 4K-s verzióján.

Persze sem az ingyenes StarCraft, sem a 4K remastered verzió érkezése nem újdonság, a Blizzard mindkettő érkezését már március végén bejelentette, noha az ingyenes, alacsony felbontású kiadással kicsit megcsúszott a cég. A régi klasszikus esetében ugyanis szükség volt némi csiszolásra, hogy az a modern PC-ken is nehézségek nélkül fusson. A cím ezzel most eljutott az 1.18-as verziószámhoz - a fejlesztőknek a munkához valószínűleg komoly porrétegtől kellett megszabadulniuk, az eredeti StarCraft ugyanis 2009-ben kapta az utolsó hivatalos patchet. Az 1.18-at egyébként bétaként néhányan már az előző hetekben is kipróbálhatták, noha miután több visszajelzés érkezett a tesztelőktől összeomlásokról és problémákról, a Blizzard egészen mostanáig odázta a szoftver kiadását.

Show me the money

Az új kiadással ugyanakkor úgy tűnik, ismét megindulnak a rendszeres (még ha nem is feltétlenül gyakori) frissítések a klasszikus StarCraft felé, már csak azért is, mert annak játékmenete és lényegében a textúrákon kívül szinte minden része azonos lesz a nyáron megjelenő (sajnos előreláthatólag nem ingyenes) 4K verzióéval. Az alacsony és a nagy felbontású változatok a motorháztető, jobban mondva a festés alatt olyan szinten megegyeznek, hogy az online csatákban a két verziót futtató játékosok egymással is gond nélkül megmérkőzhetnek majd.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x)

Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Hogyan lehet növelni a fejlesztés hatékonyságát? (x) Gyere el az Alerant webinárjára és nézd meg, hogyan lehet gyakran módosítani az alkalmazásokat, majd biztonságosan élesbe állni.

Noha az ingyenes StarCrafttal már stabil, és bárki letöltheti, néhány probléma azért még akad a szoftverben, abban Blizzard szerint többek között a profil szekció egyelőre nem érhető el, illetve a jelszóval védett játékoknál a beléptetés döcögős, a rendszer sokszor a helyes azonosítóval sem engedi be a játékosokat. A szoftver persze egy csomó fontos újítást és javítást is kapott, egyebek mellett UPnP támogatást, új OpenGL backendet, játékidő-kijelzést, UTF-8 támogatást, a fejlesztők továbbá a korábbi LAN és Legacy Battle.net hibákat is javították.

A StarCraft komoly előtörténetre tekinthet vissza, azt a Blizzard eredetileg 1998-ban adta ki, Windows platformra, amelyet egy évvel később a maces, 2000-ben pedig a Nintendo 64-es verzió követett. A stratégiai játék az iparágban hatalmas sikert aratott, sokan a terület egyik legmeghatározóbb címeként emlegetik máig - mindez pedig az eladásokban is megmutatkozott, 2009 februárjáig mintegy 11 millió példány kelt el belőle világszerte, a megjelenés évében pedig vezette az eladási listákat.

A játék összesen 37 díjat söpört be - sőt nem csak játszható küldetéseiben, de a valóságban is megjárta az űrt, miután Daniel Barry asztronauta 1999-ben az ISS-re is magával vitte StarCraft egy példányát. A játék emellett négy Guinness rekordot is besöpört, köztük a legtöbb példányban eladott stratégiai játék címét is. Mindezek mellett az esportban is rendkívül népszerű játéknak számít, különösen Dél-Korea profi játékosainak körében: az országban több tévécsatorna közvetíti a StarCraft meccseket. A játékot mindezek mellett egy időben az Egyesült Államok légierője is használta, a stresszhelyzetben történő krízistervezés és a közös csapatmunka fejlesztésére új tisztjeinél.

Mindezek fényében valószínűleg nem túl nagy merészség sikerre számítani a nyáron érkező 4K változattól, amelybe a Blizzard már adott is némi betekintést, néhány összehasonlító képernyőképpel az eredeti, illetve az átdolgozott, részletgazdagabb verzióból. Aki tehát nosztalgiázna egyet a lassan húsz éves címmel, keresse fel a Blizzard vonatkozó oldalát, ahonnan Windows és macOS rendszerre is ingyenesen elérhető a klasszikus.

a címlapról