Szerző: Koi Tamás

2017. április 12. 11:18

Májusban tőzsdére megy a DIGI

Májusban tőzsdén jegyzett cég lehet Románia legnagyobb távközlési vállalata, a romániai magyar vállalkozó, Teszári Zoltán által alapított RCS&RDS, mely DIGI márkanéven értékesített szolgáltatásaival Románia mellett Magyarországon is a távközlési piac egyik meghatározó szereplője.

A romániai értékpapír-piac történelmi jelentőségű jegyzésére készül Teszári Zoltán romániai magyar vállalkozó, az RCS&RDS alapítója és legbefolyásosabb tulajdonosa. A Románia mellett Magyarországon is DIGI néven távközlési szolgáltatásokban utazó cég tőzsdei bevezetése a Bukaresti Értéktőzsde (BVB) eddigi legnagyobb olyan értékpapírpiaci bevezetése lehet, melyet egy helyi magáncég kezdeményez.

Helyi szakértők szerint a májusban esedékes bevezetés ennek megfelelően az elmúlt két évtized legnagyobb értékpapír-forgalmát hozhatja majd a BVB-n, jóllehet az RCS&RDS alaptőkéjének egyelőre csupán 25%-át viszik tőzsdére Teszáriék. Fontos részlet emellett, hogy a bevezetéskor úgynevezett B-kategóriás részvénycsomag kerül a kereskedésbe, melyek kevesebb szavazati jogot képviselnek majd, mint a jelenleg 47%-os tulajdoni hányaddal rendelkező alapító-tulajdonos kezében lévő papírok - Teszári ezzel gyakorlatilag továbbra is teljes irányítása alatt tarthatja majd a vállalatot.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A román Ziarul Financiar becslése szerint a részleges tőzsdei bevezetés értéke nagyságrendileg 500-600 millió euró lehet, miközben az RCS&RDS értéke megközelítőleg 1,5-2 milliárd euróra becsülhető. A céget Teszári egyszer már megpróbálta tőzsdére vinni, igaz nem Romániában, hanem Nagy-Britanniában, a 2007-ben született terv azonban a gazdasági válság miatt nem valósulhatott meg.

A HWSW által megkérdezett piacelemzők szerint az RCS&RDS tőzsdére vitele kedvező fejlemény lehet a versenytársak számára, akik eddig kevéssé láthattak be az alapító-tulajdonoshoz hasonlóan meglehetős zárkózottságba burkolózó cég működésébe - a tőzsdei bevezetés ugyanis megkövetel majd bizonyos fokú transzparenciát a vállalat pénzügyi és egyéb működési mutatóit illetően.

A tőzsdén hivatalosan egyébként nem az RCS&RDS, hanem annak hollandiai bejegyzésű anyavállalata, a Cable Communications Systems NV jelenik majd meg - az alkalomból DIGI Communications NV-re átnevezve. A cég a kibocsátás előtt köteles befektetői prospektust kiadni majd, ebben részletezni fogja az elmúlt időszak pénzügyi eredményeit is, egyelőre azonban csak néhány adatot közölt a cég: eszerint a vállalat Romániában és Magyarországon a háztartások 62 illetve 24 százalékát képes lefedni optikai hálózattal, a tévés piacon pedig Romániában piacvezető (49 százalékos részesedéssel), itthon harmadik (24 százalékkal) - az előfizetések számát tekintve.

Az izgalmas adat, a cég nettó profitja persze továbbra is titok, azonban már elárulja a cég, hogy 2016-ban összesített árbevétele 842 millió euróra rúgott - ez gyors ütemű növekedésnek felel meg, 2014-ben még csak 661,6 milliót, 2015-ben pedig 750 milliót ért el. Az adózás, amortizáció és kamatfizetés előtti eredmény (EBITDA) 263,3 millió eurót tett ki. Tekintve, hogy a cég befektetéseit (a Magyar Telekomhoz hasonlóan) jellemzően hatalmas banki hitelekből finanszírozta, a nettó profit ehhez képest lényegesen alacsonyabb lehet a kamatfizetés miatt.

A lap emellett úgy tudja, hogy a tőzsdei bevezetés jelenlegi egyik legfőbb mozgatórugója az lehet, hogy a az RCS&RDS külföldi befektetőinek számára exit lehetőséget biztosítson a menedzsment. A román sajtó szerint több tulajdonos is szeretné értékesíteni a részesedését, ehhez pedig a tőzsdei jelenlétet szükségesnek látják. A cégben a már említett főrészvényes Teszári 47 százalékos részesedése mellett jelentős tulajdonhányaddal bír az Everest Trust (14,61%), az Eton Pak (7,29%) és több magánszemély is birtokol 3-4 százalék körüli hányadot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról