Szerző: Asztalos Olivér

2017. április 11. 11:00

Wi-Fi-megoldást fejlesztő startupot vásárolt fel az AMD

Öt év után ismét felvásárolt az AMD. A chiptervező most egy, a gigabites vezeték nélküli kapcsolatokhoz szükséges chipeket fejlesztő startupot vett, a tranzakció értéke egyelőre nem ismert.

Váratlan felvásárlást eszközölt az AMD, a chiptervező egy texasi startupot, a Niterót akvirálta. Az Austinban székelő cégecske szintén a félvezetőiparban tevékenykedik, az a gigabites, 60 GHz-es Wi-Fi-hez fejleszt chipseteket. A felvásárlónak ugyanakkor a konkurensekkel (pl. Intel) ellentétben eszében sincs beszállni a különféle vezeték nélküli hálózati eszközök piacára, az AMD csupán a VR/AR kompetenciáját próbálja ily módon erősíteni. A Nitero fejlesztései ugyanis elsősorban épp ilyen eszközökben kapnak helyet, a következő generációs, vezeték nélküli VR/AR sisakokba és szemüvegekbe a startup fejlesztései is kerülhetnek.

Bár az AMD egyelőre nem beszélt konkrét tervekről, nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy átlássuk, hol lehet helye a cég portfóliójában egy ilyen technológiának. A részben Radeon grafikus processzorairól ismert vállalat idővel akár a GPU-kba is beépítheti a technológiát (vagy annak egy részét), így (bizonyos) videokártyákkal akár kiegészítő eszköz nélkül is működhetnének a jövő vezeték nélküli VR/AR eszközei. Ez növelhetné az eszközök használatának kényelmét, nem utolsó sorban pedig különféle optimalizációkkal akár a videokártya és a sisak közötti kapcsolat minősége, ezzel együtt pedig a teljes felhasználói élmény jobb lehetne a kevésbé szorosan integrált eszközökénél. A hírek szerint a Nitero már több VR-sisak fejlesztővel is együtt dolgozik, amely partneri pozíció a felvásárlással átkerült az AMD-hez, amit a cég ügyesen kamatoztatva növelheti saját és termékei befolyását.

Az akvizíciónak egy másik nézőpontból is van értelme, hisz a már említett Intel, valamint a részben szintén konkurens Qualcomm egyaránt rendelkezik 60 GHz-es Wi-Fi-hez szükséges fejlesztésekkel, ugyanakkor a szóban forgó két cégnél hiányzik az erős GPU, ami a megfelelő VR élményhez elengedhetetlen. Az AMD utóbbi kompetenciáját meglovagolva az elsők között szállt fel a VR/AR vonatra, és bár a tavalyi év nem hozta a termékek és technológia terjedésével kapcsolatos, talán bizonyos esetekben túlzó elvárásokat, a cég láthatóan abban bízik, hogy a nagy robbanás csak idő kérdése.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A LinkedIn leírás szerint a Nitero mindössze 51-200 alkalmazottat foglalkoztat a texasi Austinban található bázison, amely városban egyébként az AMD egyik nagyobb központja is található. A startup 2009-ben alapult, a fejlesztések pedig a University of Melbourne-ből és sydney-i Nemzeti Elektronikai Intézetből (NICTA) gyökereznek, a Nitero utóbbiból vált ki 2011-ben. A tranzakciót több kockázatitőke-befektető segítette, a listán ott a Austin Ventures, Southern Cross Venture Partners és a Trailblazer Capital is.

Érdemes lesz nyomon követni, hogy az AMD tud-e, és ha igen pontosan mennyit profitál majd az akvizícióból. A cég tőke híján ritkán eszközöl felvásárlásokat, ráadásul azok pedig az elmúlt években meglehetősen rosszul sültek el. A vállalat bő 10 éve bőven a valós értéke felett vásárolta fel a GPU-s kompetenciáját jelentő kanadai ATI-t, az 5 évvel ezelőtti SeaMicro akvizíció pedig még ennél is nagyobb ballépésnek bizonyult, ugyanis a 334 millió dolláros vételár nagy részét kénytelen volt leírni az AMD, tehát az ultrasűrű szervereket tervező és gyártó cégért kifizetett összeg nagy része gyakorlatilag az ablakon kidobott pénznek bizonyult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról