Szerző: Gálffy Csaba

2017. április 11. 09:30

Szabadalmi blokkot épít a Google

Nem egy szabadalmi NATO, de hatásos lehet a szabadalmi perek fokozatos kivezetésére. Megnemtámadási szerződést kötnek az androidos gyártók.

Új kezdeményezéssel enyhítené tovább a mobilipar szabadalmi krízisét a Google. A Pax kezdeményezés egy olyan önkéntes kör, amelynek tagjai egymás ellen nem indítanak pert. A kezdeményezés nyitott, várják a kicsiket és a nagyokat is.

Miről szól?

A Pax licencszerződés szövegét sajnos titoktartási szerződés védi, így a részletek egyelőre nem nyilvánosak. A lényeg viszont meglehetősen egyértelmű: a programban részt vevő felek (egymás felé) megnemtámadási szerződést kötnek, vagyis önként vállalják, hogy szabadalmi pert nem indítanak más Pax-tagok ellen - legalábbis az Androidot és a Google-féle alkalmazásokat illetően.

A blokk igazi nagyhatalmakkal indul, a kezdő csapatban megtalálható a Google, a Samsung, az LG Electronics, a Foxconn, a Nokia márkát továbbvivő HMD Global, a HTC, a Coolpad, a BQ és az Allview. A listáról nagy hiányzók is vannak persze, a kínai szereplők, a Huawei, Xiaomi, Oppo vagy a Lenovo még nem léptek be. A rendszerben jelenleg mintegy 230 ezer szabadalom található, ezek ellen szereznek immunitást azok, akik a program részeivé válnak.

Fontos megjegyzés, hogy a Pax-tagok egymás iránt csak leszerelést vállalnak, védelmet nem. Nincs szó tehát NATO-szerű közös szabadalmi védelemről, amelyben a megtámadott felet közösen segítik a tagok. Bár a Google korábban saját hatáskörben tett ilyen lépéseket (több gyártót is kisegített saját licencekkel erősítve azok védekezését), a Paxnak nem ez a lényege. A gyakorlatban tehát nyílt, kölcsönös keresztlicencelési megállapodásról van szó.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem ez a Google egyetlen kezdeményezése a szabadalmi bombák hatástalanítására. A cég korábban elindította a License on Transfer (LOT) programot is. Az abban részt vevő felek garantálják, hogy amennyiben a saját szabadalmaikat értékesítik (tehát nem csak licencelik, hanem egészében átadják) külső felek számára, akkor a tranzakcióval egy időben a LOT-résztvevők számára örökös licencet biztosítanak hozzá, így értelemszerűen védelmet élveznek egymás szabadalmaitól.

A Google lépéseire is van persze magyarázat, a cég igyekszik védeni saját játszóterét, azaz az androidos ökoszisztémát. Ezen a piacon jellemzően olyan gyártók vesznek részt, amelyek vagy hosszú ideig elhanyagolták a saját szabadalmi portfólió felépítését (vagy egyszerűen neki sem kezdtek ennek). Emiatt az ökoszisztéma roppant kiszolgáltatott azokkal szemben, akik erre jobban odafigyeltek - nem véletlen, hogy az Android korai éveiben az Apple, a Nokia vagy épp a Microsoft irányából szabadalmi perek és kényszerű licencmegállapodások, kártérítések szegélyezték a rendszer felívelését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról