Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 31. 14:55

HDR mellett szélességre gyúrhatnak az idei új monitorok

A panelgyártók tervei alapján betekintést nyerhetünk a hamarosan érkező monitorok képességeibe.

Míg a AU Optronics a dinamikatartományra, addig a Samsung szélességre fókuszál fejlesztés alatt álló képernyőpaneleiknél - derült ki a TFTCentral cikkéből. A következő hónapok során tömeggyártásba kerülő komponensekre új monitorok épülhetnek, amelyek egy része a HDR-t, a másik pedig PC-s kijelzőknél eddig nem látott szélességet, illetve képarányt hozhat.

A tajvani érdekeltségű AU Optronics fejlesztési iránya egyértelműen a High Dynamic Range néven (is) ismert, magas dinamikatartományra képes megjelenítést célozza. Ez olyan kijelzőkre utal, melyek a kép világos és sötét részei közötti erősebb kontraszttal, illetve a korábbi, a megoldást nélkülöző készülékeknél jelentősen élénkebb színekkel, szélesebb színskálával törekednek az élethű(bb) megjelenítésre. (Erről bővebben korábbi cikkünkben.)

A jó minőségű HDR-hez több részre felosztott, egymástól függetlenül vezérelhető szekciókkal rendelkező háttérvilágításra van szükség. Az AUO első körben egy mindössze nyolc zónára felosztott, Edge Backlight Unit rendszerben gondolkozik, amivel egy 32 hüvelykes WQHD (2560x1440), és egy 35 hüvelykes ívelt, UWQHD (3440×1440) VA panelt dob majd piacra. A harmadik negyedévben megjelenő panelek fénysűrűsége nem lesz túl magas, az átlag érték 400, a csúcs pedig 600 cd/m2 lesz, miközben a jó minőségű HDR-hez legalább 800 cd/m2-t javasolnak a szakemberek.

Ennél sokkal érdekesebb lehetnek a negyvennyolcszor nagyobb zónafelbontással, azaz 384 darab szekcióra felosztott háttérvilágítással érkező, úgynevezett full-array backlight panelek, amelyek fénysűrűsége 600 és 1000 cd/m2 között alakulhat, ami már nagyjából megfelel a feljebb említett értéknek. A 4K felbontású, 27 hüvelykes AHVA panellel ráadásul 144 hertzig csavarható fel a képfrissítés, ami elsősorban a játékosok számára lehet üdvözlendő hír. A fejlesztésből egy nagyobb, 32 hüvelykes variáns is készül, bár erre sajnos már alacsonyabb, 400 és 800 cd/m2 között változó fénysűrűséget adott meg a gyártó, aminek oka, hogy a 384 szekcióra osztott háttérvilágítás nagyobb területen helyezkedik fel, tehát a zónasűrűség alacsonyabb. A 27 hüvelykes variáns a harmadik, a nagyobb, 32-es verzió pedig az utolsó negyedévben futhat be.

Ugyancsak HDR jelzővel érkezik egy egy 4K felbontású IPS panel, amelynek képfrissítése szintén 144 hertzben tetőzik, tehát ez is a játékosokat célozza. A HDR jelen esetben nem nyújthat majd túl dinamikus élmény, ugyanis fénysűrűség értéke mindössze 350 cd/m2, ami a javasolt 800 cd/m2-nek kevesebb mint fele, így az ilyen panellel szerelt monitoroknál legfeljebb marketing értéke lehet a hárombetűs hívószónak.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Végül, de nem utolsó sorban egy HDR képességek nélküli TN panel is érkezik WQHD, azaz 2560x1440 felbontással. A 27 hüvelykes kijelző rádiusza 1800 mm (1800R) a maximális fénysűrűsége 400 cd/m², a képfrissítés csúcsértéke pedig 165 hertz lehet, ennek gyártása már áprilisban megkezdődik.

Az AUO-val szemben a Samsung a szélességhez helyezi előtérbe. Ahogy már bő egy éve felröppent, érkezik egy 49 hüvelykes, 32:9 (16+16:9) képarányú, 3840x1080 (DFHD = double full HD) felbontású ívelt panel, amiről most újabb információk derültek ki. A VA technológiára épülő kijelző rádiusza 1800 mm (1800R), ami mellé igen magas, 5000:1 statikus kontrasztarány társul. Korábban nem volt világos, hogy a panelt milyen piacra szánja a dél-koreai gyártó, a 144 hertzes képfrissítés, valamint az AMD FreeSync és NVIDIA G-sync támogatásból most viszont kiderült, hogy bizonyosan gaming monitorokból köszön majd vissza a fejlesztés, legkorábban valamikor ősszel.

32:9

Hasonló termék lesz a Grand Circle formátum alatt érkező 44 hüvelykes panel, az ugyancsak egzotikus, 29:9 arányú kijelző kvázi két 24,7-es panel egybeépítve. A hajlított VA panel felbontása 3840x1200, statikus kontrasztaránya 5000:1, rádiusza 1800 mm (1800R), képfrissítése pedig 144 hertzben tetőzhet, bár lesz egy feltehetőleg olcsóbb, 60 hertzes variáns is, mindkettő érkezése a harmadik negyedévre datálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról