Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 23. 12:31

Valós idejű helyzetmegosztással jön (újra) a Google Maps

Hamarosan a Google térképes alkalmazásával is megoszthatjuk helyzetünket, a lehetőség bárki számára elérhető lesz.

Egy régóta (vissza)várt funkcióval bővíti népszerű térképének repertoárját a Google, a Maps közeljövőben megjelenő verziója elhozza a valós idejű helyzetmegosztást. A lehetőség alapvetően nem új, azt már több alkalmazás, köztük az iOS részét képző Find Friends is régóta támogatja, a Google azonban ennél igyekszik majd picit többet kínálni, a mindenkori pozíció ugyanis bárki számára megosztható lesz, nem kell hozzá speciális operációs rendszer vagy alkalmazás.

Az Androidra és iOS-re egyaránt érkező lokációmegosztás funkcióhoz természetesen okostelefon szükséges, a készülék GPS-e biztosítja a helyzetmeghatározást és az annak továbbításához elengedhetetlen adatkapcsolatot. A mobil, illetve tulajdonosának lokációját azonban gyakorlatilag bármilyen platformról nyomon lehet majd követni, app híján mobil weben, vagy épp egy asztali gépen futtatott böngészőben is figyelemmel kísérhető a megosztó helyzete.

A funkcióhoz egy új opció jelenik majd meg a balról becsúszó menüben, amire bökve kiválaszthatjuk, hogy pontosan kivel vagy kikkel szeretnénk megosztani mindenkori pozíciónkat. Amennyiben a kiválasztott személy(ek) rendelkezik Google Maps alkalmazással, úgy automatikusan az app kínálja majd fel a nyomon követés lehetőségét, ellenkező esetben egy a webes felületre irányító linket generál a szoftver, amit bármilyen csatornán át eljuttathatunk a másik félnek. Az aktív megosztásról egy iránytű ikon figyelmeztet, a folyamatot pedig bármikor megszakíthatjuk.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A funkció navigáció mellett is elérhető lesz, így a másik fél a valós idejű pozíció mellett a mindenkori útvonalat, és azzal együtt a várható érkezési időt is láthatja majd, a célba érés után pedig automatikusan lekapcsol a megosztás. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindezt mikor próbálhatják majd ki a felhasználók, a Google csak annyit mondott, hogy "hamarosan", ami remélhetőleg legfeljebb pár hét várakozást fog jelenteni.

A valós idejű helyzetmegosztás egyébként nem újdonság a Google kínálatában, a cég Latitude név alatt évekig fejlesztette az irányt, majd 2013 júliusában nyugdíjazta az erre dedikált alkalmazást. A Mapsben visszatérő funkció szofisztikáltabbnak tűnik, nagyobb kontrollt adva a felhasználó kezébe. A fejlesztésnek valószínűleg kevésbé örülnek a Glympse készítői, alkalmazásuk ugyanis ezzel részben okafogyottá válhat, ezen szolgáltatás lényegét ugyanis épp a valós idejű pozíciómegosztás jelenti, bár a cég elsősorban vállalati ügyfelekre épít.

a címlapról