Szerző: Koi Tamás

2017. március 23. 12:14

Nagyot gurítana mobilfronton a Telekom

Gyakorlatilag teljesen lecseréli a lakossági ügyfelek számára elérhető előfizetéses mobil díjcsomagjait tavasszal a Magyar Telekom. Az új tarifák - melyek heteken belül elérhetők lesznek - leszámolhatnak több, a hazai mobilpiacra vonatkozó évtizedes berögződéssel is.

Néhány héten belül gyökeres átalakulás várható a Magyar Telekom lakossági ügyfelek számára biztosított havi előfizetéses mobilcsomagjai esetén. Lapunk úgy tudja, hogy a piacvezető szolgáltató új díjcsomagjai az eddig megszokott tarifaszerkezettől több szempontból is különböznek majd, a régebbi tarifák pedig egyszersmind eltűnnek a kínálatból. Ez lehet hosszú évek óta az első alkalom, hogy a Telekom a lakossági szolgáltatások piacán proaktív módon alakítja át szolgáltatáskínálatát.

Bár az új díjcsomagok pontos összetételét, felépítését egyelőre féltve őrzött titokként kezeli a Telekom, a HWSW birtokába jutott információk szerint az új, vélhetően pár héten belül startoló tarifacsalád szakíthat az évek óta hagyományosan használt tarifaszerkezettel, vagyis az adott havidíjért meghatározott beszédpercet, SMS-t és adatot tartalmazó metódussal. A szolgáltató első ilyen díjcsomag-családja a 2009-ben bevezetett MédiaMánia volt, majd ezt követték a Mozaik és Move tarifák, melyek a MédiaMániához képest lényeges változásokat nem tartalmaztak, ám a benne foglalt szolgáltatások arányán (és árán) folyamatosan változtatott az operátor.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az első komolyabb paradigmaváltást a hazai mobilpiacon a korlátlan beszédperceket biztosító tarifák megjelenése hozta a cégnél 2013-ban, amikor a Telekom a Vodafone Red-re válaszul útjára bocsátotta az azóta szintén többször átalakított, illetve az üzleti ügyfelek számára teljesen eltérő tarifaszerkezetet kínáló Next díjcsomag-családot. Ezek, vagyis a lakossági piacra szánt Next tarifák, valamint a Move tarifacsalád jelenleg értékesített tagjai május elsejével kikerülnek a Telekom kínálatából, vagyis ezt követően már nem lehet rájuk új előfizetést kötni.

Az új portfóliónak mintegy megágyazva eltűnnek továbbá a kínálatból más szolgáltatások is. Így információink szerint megszűnik a Telekomnál a gyakorlatilag a westeles idők kezdetéig visszanyúló társkártya program, valamint számos mobilinternet csomag, és opciós adatkeret-kiegészíő. Májustól megszűnik több korlátlan adatopció is (korlátlan böngészés, e-mail, közösségi oldalak és navigáció) - ez azt sugallhatja, hogy az új tarifák esetében az adatfelhasználás, adatkeret-számítás alapjaiban eltér majd a mostanitól, ugyanakkor utalhat arra is, hogy a Telekom az EU-s hálózatsemlegességi regulákat európai viszonylatban vasszigorral értelező és végrehajtó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felszólítására vagy javaslatára mond le ezekről az opciókról.

a címlapról