Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 23. 10:30

App-automatizációs startupot vett az Apple

Ismeretlen összegért megvásárolja a Workflow alkalmazást és az azt készítő csapatot az Apple - jelentette be a cég. A lépés jól illusztrálja, hogy immár az iOS-en is a power userek jelentik az (egyik) célcsoportot.

Érdekes irányba erősíti az iOS platformot az Apple a Workflow felvásárlásával - írja a TechCrunch. A Workflow lényegében egy vizuális script-rendszer, amely képes összekötni a telefonon futó különböző alkalmazásokat és egész automatizált munkafolyamatokat (innen is az app neve) szervezni belőlük. Ezzel olyan másodlagos funkciókat nyerhetnek a telepített appok és az operációs rendszer, amelyeket a fejlesztők kihagytak. A megoldás logikája hasonlít valamennyire az IFTTT-re, azzal a különbséggel, hogy a Workflow nem a felhős API-kat hívogatja, hanem az eszközön telepített alkalmazások között teremt automatizált kommunikációt - igaz, az IFTTT-t is támogatja, mint alkalmazást.

Egy tipikus példarecept: a Photos apptól elkérni a friss fotókat, elmenteni azt a felhasználó Dropbox tárhelyére, elkérni annak URL-jét és a vágólapra helyezni. A script gombnyomással futtatható, eredménye pedig egy beszúrható link az éppen feltöltött fotókra. Egy másik példa a "késni fogok SMS" automatizációja, amely a Naptár apptól kéri el a következő találkozó helyszínét, a Maps-től elkéri a becsült utazási időt, majd SMS-t küld a találkozó résztvevőinek a kinyert adatokkal - mindezt gombnyomásra.

A Workflow kimondottan a haladó felhasználók (power user) számára készült, az egyszerű recepteken túl egészen komplex feladatokra is képes, a változókat képes saját hatáskörben is kezelni, de igény esetén egészen mélyen bele lehet nyúlni ebbe és tetszőleges transzformációkat végezni.

Meglepetés-felvásárlás

A Workflow már jó ideje az Apple radarján lehet, az app még 2015-ben nyerte el az Apple Design Award kitüntetést, amelyet a gyengénlátók és vakok igényeire való különös odafigyeléssel érdemelt ki. Első pillantásra nem is látszik, hogy az Apple pontosan mit kezdene a Workflow-val, mélyebben belegondolva viszont szépen kirajzolódik: a cég szeretné erősíteni az iOS-t a haladó felhasználók számára, ehhez pedig logikus eszköz a rendkívül hatékony Workflow.

"Roppant izgatottak vagyunk, hogy az Apple-höz csatlakozhatunk" - mondta közleményben Ari Weinstein alapító. "Nagyon szorosan dolgoztunk az Apple-lel a legelejétől, a cégünk beindításakor egyetemistaként vettünk részt a WWDC-n, a Workflow fejlesztésén és elindításán át az App Store-os sikerekig. Alig várjuk, hogy a munkát a következő szintre helyezzük az Apple-nél."

Apple Watch is támogatott - gombnyomásra komplex utasítások

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple ugyanis már hosszú ideje igyekszik meggyőzni a vásárlókat, hogy az iOS-es eszközök nem csak tartalomfogyasztásra alkalmasak - ezt a narratívát az iPhone-ok és az iPad, különösen az iPad Prók kapcsán is előtérbe tolja a cég. Ennek viszont némileg ellentmond, hogy az iOS továbbra is egy meglehetősen zárt operációs rendszer, amely a haladó felhasználók számára nagyon kevés lehetőséget kínál (például a fájlrendszer eldugásával). A Workflow pont ezen a zártságon enyhít, és jól illusztrálja, hogy az Apple tényleg elkötelezett lehet a power userek (például fejlesztők vagy médiások) kiszolgálása mellett ezen a platformon is.

Szokatlan, de a felvásárlást követően is elérhető marad a Workflow az alkalmazásboltban, sőt, a fizetős appot azonnali hatállyal ingyenessé tette az Apple. A cég rendszerint a felvásárolt alkalmazásokat és szolgáltatásokat gyorsan eltünteti, hogy azok az iOS részeként térjenek vissza valamivel később - a Workflow azonban egyelőre maradt letölthető app.

a címlapról