Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 22. 09:30

Új firmware-rel nyesi vissza 3D nyomtatóinak étvágyát a MakerBot

Gyorsabban elkészülő termékeket és kevesebb felhasznált anyagot ígér a MakerBot nyomtatóira szánt legújabb firmware-e.

Szoftverfrissítéssel spórolna időt és alapanyagot a 3D nyomtató tulajdonosoknak a MakerBot. A vállalat nyomtatóihoz kiadott legutóbbi firmware-frissítése egy új nyomtatási üzemmódot hoz a készülékekhez, amellyel azok képesek automatikusan optimalizálni a tálcára kerülő termék üreges részeinek kitöltését, hogy az a lehető legkisebb anyagfelhasználás mellett lehetséges legerősebb belső megtámasztást biztosítsa a munkadaraboknak.

Az új funkció MinFill néven válik elérhetővé, azzal pedig a vállalat szerint átlagosan 30 százalékkal gyorsabban készülhetnek el a termékek, ugyancsak 30 százalékkal kevesebb felhasznált alapanyagból. Szélsőséges formáknál, mikor aránylag nagy belső tereket kell feltölteni, az előrelépés ennél jóval nagyobb is lehet, gömböknél például a cég tekintélyes 80 százalékos gyorsulásról beszél.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A jelentősen felgyorsított nyomtatási üzemmód persze nem feltétlenül kínál olyan masszív végeredményt mint a nagyobb mennyiségű anyaggal dolgozó kitöltési módszerek, így elsősorban olyan munkáknál ajánlott a használata, amelyeknél a felület minősége és a nyomtatás sebessége élvez prioritást, a termék továbbá várhatóan nem lesz jelentős fizikai igénybevételnek kitéve. A diszkrétebb anyagmennyiséget a MakerBot algoritmusa ugyanakkor a munkadarabban az abból elérhető legerősebb tartószerkezetbe rendezi.

A 3D nyomtatók a tárgyak belsejét jellemzően valamilyen mintázattal töltik fel, (például a méhkasra emlékeztető hatszögletű sejtekre épülő vagy négyzetrács alapú kitöltéssel) amelynek sűrűsége a legtöbb tervezőszoftverben százalékos értékben előre meghatározható. Enélkül a belső tartószerkezet nélkül a legtöbb tárgy nem is nyomtatható ki (legalábbis a szokásos X-Y-Z tengelyek mentén dolgozó asztali nyomtatókkal) hiszen egy kocka felső zárólapját például az eszköz már a levegőbe nyomtatná. A különböző 3D tervezőszoftverekkel beállított automatikus kitöltés jellemzően változatlanul nyúlik végig a munkadarab teljes kitöltendő belső terében - így azokon a helyeken is, ahol egyébként nem lenne rá feltétlenül szükség vagy épp jelentősen kisebb felhasznált anyaggal is hasonló minőség lenne elérhető.

A MinFill algoritmusa elemzi a modelleket és azokra a területekre helyez kitöltést, ahol valóban szükség van rájuk, utóbbiakon is a lehető leghatékonyabb és leggazdaságosabb mintázattal. Mindezt persze anélkül, hogy a termék külső, látható mintázatát és felületét megváltoztatná. A MakerBot szerint ez az első hasonló megoldás a piacon, amely felhasználói interakció nélkül képes a kitöltési optimalizációkat elvégezni.

A cég szerint az új funkcióval a felhasználók jelentősen felgyorsíthatják egy-egy termék különböző iterációinak modellezését és az arra vonatkozó tanulmányok elkészítését, továbbá egy-egy készülék az oktatásban is gyorsabban, több osztályt tud kiszolgálni - ennek megfelelően az újítás elsősorban a professzionális felhasználóknak szól. A MiniFillt tartalmazú új firmware a Makerbot Replicator+, az ötödik generációs Replicator, illteve a Replicator Z18 3D nyomtatókra érhető el.

a címlapról