Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 21. 15:54

Kétmillió dollárral beljebb az adblock-kerülő Piwik analitika

Új, biztonságos marketing-eszközkészlet fejlesztéséhez zsebeltek be mintegy kétmillió dollárt a nyílt forrású lengyel Piwik analitikai szolgáltatás fejlesztői. A hirdetésblokkolók zömét is kiszűrő elemzőeszköz a régió egyik kiemelt sikerének számít.

Közép-Európa egyik legvastagabb befektetési körét zsebelhette be a lengyel Piwik online analitikai eszköz csapata, a vállalat mintegy kétmillió dollárral bővült a Warsaw Equit Groupnak köszönhetően.  A Piwik egy nyílt forrású analitikai platform, amely a felhasználói adatokat kiemelten érzékenyen kezelő ügyfeleket célozza, akiknél nem jöhet szóba egy Google Analytics vagy hasonló szolgáltatás használata. Az ingyenesen elérhető Piwik mellett a szolgáltatás Pro verzióban is elérhető, nagyvállalati ügyfelek számára.

A biztonságos szolgáltatás komoly erőssége, hogy miután saját infrastruktúráról üzemeltethető, azzal megkerülhető a különböző hirdetésblokkoló megoldások legnagyobb része. Utóbbiak hatalmas problémát jelentenek például az említett Google analitikai megoldását használó weboldalak számára, a reklámblokkolók ugyanis felhasználók tömegeit teszik az elemzőeszközök számára láthatatlanná - a PageFair jelentése szerint mintegy 200 millióan használnak hasonló kiegészítőket, ez a szám pedig folyamatosan növekszik. A blokkolóeszközök jellemzően a hirdetők, illetve analitikaszolgáltatók JavaScript fájljaira vadásznak az egyes weboldalakon, ezért kijátszásukra jó megoldás lehet, ha azokat az üzemeltető lokálisan működteti - mint a Piwik esetében. A szoftver továbbá lehetőséget ad a követő URL-ek átírására is, az adblockerek megkerülésére.

A platform esetében egyébként GPL lincenc alatt elérhető szabad szoftverről van szó, amely köré mára aktív közösség épült ki, 53 nyelven elérhető és Android, illetve iOS alkalmazás is tartozik hozzá. A fejlesztők szerint a szolgáltatás kiemelten felhasználóbarát, még a területen kevés tapasztalattal rendelkezők is percek alatt munkához láthatnak vele.

A Piwik széles körben felhasználható, a webes analitikától, az e-kereskedelmi és a szervernapló-elemzésen át, egészen az intranet analitikáig. A szolgáltatás a kis látogatottságú weboldalakról és a naponta sok milliószor lekattintott portálokból érkező adatokkal is megbirkózik, amelyeken többek között olyan KPI-ket követ, mint a látogatások száma, a konverziós ráták, letöltések vagy épp különböző kulcsszavak keresése.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A megoldás a különböző e-kereskedelmi szoftverekkel is integrálható, segítségével más adatok mellett a bevételek, rendelések, termékstatisztikák, átlagos rendelési értékek is nyomon követhetők, gyorsan megállapítható melyek a legnépszerűbb termékek, illetve valós idejű kereskedelmi napló is vezethető, amelyben részletesen végignézhetők a webáruház látogatásai, a vásárlások és a félúton otthagyott online bevásárlókosarak is. A szervernaplók adatainak értelmezéséhez is  jól jöhet a Piwik, amely egyebek mellett a látogatókhoz tartozó IP címek, URL-ek, user agentek és kampányadatok elemezhetők.  A platform funkcionalitása a hozzá tartozó online piactérről, a Piwik Marketplace-ről beszerezhető pluginekkel bővíthető.

A Piwik PRO verzió az alapváltozat képességeit egy sor prémium funkcióval egészíti ki, mint az AdWords és Optimizely integráció, SharePoint analitika, kattintásminta-követés, illetve a white label kialakítás, azaz az ügyfeleknek lehetőségük van a szoftver felületét saját cégük dizájnjához igazítani, illetve logóval is kiegészíteni. A PRO változat emellett a könnyebb és biztonságosabb hozzáférés- és engedélykezelést biztosít, miután azt felhasználócsoportok szintjén is lehetővé teszi. A pakk továbbá a jelszavakra vonatkozó irányelvek kijelölésére is lehetőséget ad, az adott cég saját belátása szerint kötelezheti a felhasználókat a jelszavak komplexitásának növelésére vagy épp azok rendszeres cseréjére. Mindezen túl, míg az ingyenes Piwik saját hardveren hostolva érhető el, a PRO változat cloudos formában is használatba vehető, a helyi infrastruktúra kiépítése, beállítását így megspórolva az ügyfeleknek.

A nyílt forrású eszközt a kisvállalatok mellett olyan óriások is használják mint a T-Mobile, a Forbes, a Sharp vagy az Oxfam. A lengyel vállalat a kétmillió dolláros befektetési kört egy új marketing-eszközkészlet kifejlesztésére gyűjti be, amellyel ismét az érzékeny adatokat kezelő vállalatokat veszi célba, akiknek a jelenlegi Piwik termékekhez hasonlóan teljes kontrollt ad majd információik fölött.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról