Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 17. 12:08

Tovább pumpálja a héliumot a Seagate

Bemutatta héliumos vállalati merevlemezeinek második generációját a Seagate. Az új széria evolúciós fejlesztésekkel növeli tovább a tárkapacitást, megtartva az első generáció kedvező tulajdonságait.

Megérkezett a Seagate héliummal töltött merevlemezeinek második generációja a vállalati adatközpontokba szánt Enterprise Capacity v7 széria személyében. A sorozat 20 százalékkal növeli az előd v6 kapacitását, amihez a gyártó a lemezek sűrűségét és számát egyaránt növelte, így érve el a diszkenkénti 12 terabájtos tárkapacitást. A kiszolgálókhoz tervezett modellek most is kétféle csatolóval kerülnek forgalomba, SATA 6 Gbps mellett SAS 12 Gbps felülettel is megvásárolható lesz a Seagate legújabb szériája, a sorozat szektormérettől és titkosítástól függően összesen tizenkét különböző modellszám alatt jelenik meg.

A második generáció nagyjából 5 százalékkal, 1,5 terabájtra növeli a meghajtó belsejében található lemezek kapacitását, amelyekből ráadásul már eggyel több került a fémházba, a percenkénti 7200-as fordulatszámon forgó komponensek száma így nyolcra emelkedett, amelyekhez fejenként egy pár, azaz összesen tizenhat darab író-olvasó fej társul. Mindezt a héliummal töltött, hermetikusan zárt tér teszi lehetővé, a nemesgáz ugyanis a levegőnél alacsonyabb légellenállást kínál, így a kisebb belső súrlódás miatt a forgatómotorra alacsonyabb terhelés hárul. Ezzel a lemezek számának maximalizálása, valamint a tárkapacitás növelése mellett nagyjából 20-25 százalékkal mérsékelhető a fogyasztás, ami egy több száz vagy több ezer meghajtót tartalmazó adatközpontos rack esetében akár 400-500 wattos csökkenést is jelenthet.

A megbízható működésről és a konfigurálhatóságról több fejlesztés gondoskodik. A lemezeket forgató motor a ház felső részéhez is rögzítve van, ami csökkenti a rezonanciát, növelve a meghajtó a megbízhatóságát. A működési paraméterek monitorozásához hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a hélium nyomását mérő szenzort is beépített a gyártó. Ehhez társul a PowerChoice technológia, amivel az üresjárati fogyasztását lehet szabályozni. A rendszergazda eldöntheti, hogy ilyen esetben teljesen lekapcsoljon-e a motor, vagy csupán a fordulatszám csökkenjen. Utóbbi előnye, hogy bár ebből az állapotból gyorsabban magához tér a merevlemez, cserébe néhány wattot felvesz a lemezeket forgató motor takarékos meghajtásához. A PowerBalance hasonló célt szolgál, ezzel a fogyasztás és az IOPS között lehet egyensúlyozni attól függően, hogy az adott felhasználási területhez épp melyik a fontosabb mutató.

A Seagate fejlesztését dicséri, hogy az eggyel több lemez ellenére sem változott lényegében a fogyasztás, az üresjárati érték a SATA csatolós modell esetében 0,5 wattal nőtt, a terhelés alatti érték pedig közel azonos maradt. Utóbbit nehéz összevetni az előző szériával, ugyanis a v7 sorozatra már egy 50-50 százaléknyi írást és olvasást tartalmazó értéket adott meg a cég, ami a SATA modellek esetében 7,8 wattot, a SAS csatolóval szerelt típusoknál pedig 9,3 wattot jelent. Ehhez az előd értékével szinte pontosan egyező, legfeljebb másodpercenkénti 261 megabájtos olvasási és írási tempó társul, köszönhető a PMR-nek (perpendicular magnetic recording), azaz a merőleges szektorrendezési technológiának köszönhető, mely az átlapolást alkalmazó SMR-rel ellentétben nem köt kompromisszumot (írásnál) az átviteli sebességet illetően.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A 256 megabájtos pufferrel szerelt 12 terabájtos meghajtók csatolótól függően hat-hat kiszerelésben érhetőek majd el, a szektorméret (4K vagy 512e) és az opcionális titkosítás (SED vagy SED-FIPS) kombinálásával. Az Enterprise Capacity v7 sorozatra évi 550 terabájt írást alapul véve 5 év garanciát vállal majd a Seagate az egyelőre ismeretlen árazású termékekre.

a címlapról