Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 3. 09:30

Piacon a Seagate első héliumos merevlemeze

Végre a Seagate is előáll héliumos merevlemezeivel. Az adatközpontokba tervezett meghajtók 8 és 10 terabájtos kapacitással érkeznek, 250 MB/s feletti átviteli sebességgel.

Végre szállítja első, héliummal töltött merevlemezeit a Seagate. A 3,5 hüvelykes, percenkénti 7200-as fordulattal működő Enterprise Capacity széria 8 és 10 terabájtos kapacitással érhető el, a konkurenciánál magasabb szekvenciális átviteli sebesség mellett, viszont egyelőre csak SATA 6 Gbps csatolóval.

A merevlemezek világában kifejezetten magasnak számító, legfeljebb másodpercenkénti 254 megabájtos olvasási és írási tempó a PMR-nek (perpendicular magnetic recording), azaz a merőleges szektorrendezési technológiának köszönhető, mely az átlapolást alkalmazó SMR-rel ellentétben nem köt kompromisszumot az átviteli sebességet illetően. Az adatsűrűség tekintetében kedvezőtlenebb technológia ellenére is 1,43 terabájtos lemezenkénti kapacitást ért el a Seagate, ami megegyezik a HGST decemberben bemutatott Ultrastar He10 komponenseinek értékével.

A Seagate fejlesztésében összesen hét darab lemez, illetve tizennégy darab fej található, lemezenként egy pár. Ezek egy speciális, hermetikusan zárt házban helyezkednek el, melynek egyik érdekessége, hogy a lemezeket forgató motor a ház felső részéhez is rögzítve van, így csökkentve a rezonanciát, illetve növelve a megbízhatóságot. Utóbbi monitorozásához hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a hélium nyomását mérő szenzort is beépített a gyártó.

A hélium ebben az esetben is a levegőnél alacsonyabb légellenállása miatt kapott szerepet, így a kisebb belső surlódás miatt a forgatómotorra kisebb terhelés hárul. Ezzel a lemezek számának maximalizálása, valamint ezzel a tárkapacitás növelése mellett nagyjából 20-25 százalékkal csökkenhetett a fogyasztás, ami egy több száz vagy több ezer meghajtót tartalmazó adatközpontos rack esetében akár 400-500 wattos csökkenést is jelenthet. Üresjáratban 4,5, véletlenszerű írásnál 6,5, véletlenszerű olvasásnál pedig 8,5 wattos értéket adott meg a Seagate.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az adatközpontos felhasználáshoz két új technológiát fejlesztett a Seagate. A PowerChoice-szal a meghajtók üresjárati fogyasztását lehet szabályozni, a rendszergazda eldöntheti, hogy ilyen esetben teljesen lekapcsoljon a motor, vagy csak a fordulatszám csökkenjen le. Utóbbi előnye, hogy ilyen állapotból gyorsabban magához tér a merevlemez, ugyanakkor ezzel fogyasztás szempontjából kevesebbet lehet spórolni. A PowerBalance hasonló célt szolgál, ezzel a fogyasztás és az IOPS között lehet megfelelő egyensúlyt találni.

A 256 megabájtos pufferrel szerelt meghajtók adott kapacitáson belül összesen négy kiszerelésben érhetőek el, a szektorméret (4K vagy 512e) és az opcionális SED titkosítás kombinálásával. A 10 terabájtos, SATA csatolós modellek ára 700 dollár környékén alakul, a SAS interfészt alkalmazó variánsok az év második felében várhatóak.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról