Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 3. 09:30

Piacon a Seagate első héliumos merevlemeze

Végre a Seagate is előáll héliumos merevlemezeivel. Az adatközpontokba tervezett meghajtók 8 és 10 terabájtos kapacitással érkeznek, 250 MB/s feletti átviteli sebességgel.

HIRDETÉS

Végre szállítja első, héliummal töltött merevlemezeit a Seagate. A 3,5 hüvelykes, percenkénti 7200-as fordulattal működő Enterprise Capacity széria 8 és 10 terabájtos kapacitással érhető el, a konkurenciánál magasabb szekvenciális átviteli sebesség mellett, viszont egyelőre csak SATA 6 Gbps csatolóval.

A merevlemezek világában kifejezetten magasnak számító, legfeljebb másodpercenkénti 254 megabájtos olvasási és írási tempó a PMR-nek (perpendicular magnetic recording), azaz a merőleges szektorrendezési technológiának köszönhető, mely az átlapolást alkalmazó SMR-rel ellentétben nem köt kompromisszumot az átviteli sebességet illetően. Az adatsűrűség tekintetében kedvezőtlenebb technológia ellenére is 1,43 terabájtos lemezenkénti kapacitást ért el a Seagate, ami megegyezik a HGST decemberben bemutatott Ultrastar He10 komponenseinek értékével.

A Seagate fejlesztésében összesen hét darab lemez, illetve tizennégy darab fej található, lemezenként egy pár. Ezek egy speciális, hermetikusan zárt házban helyezkednek el, melynek egyik érdekessége, hogy a lemezeket forgató motor a ház felső részéhez is rögzítve van, így csökkentve a rezonanciát, illetve növelve a megbízhatóságot. Utóbbi monitorozásához hőmérsékletet, páratartalmat, illetve a hélium nyomását mérő szenzort is beépített a gyártó.

A hélium ebben az esetben is a levegőnél alacsonyabb légellenállása miatt kapott szerepet, így a kisebb belső surlódás miatt a forgatómotorra kisebb terhelés hárul. Ezzel a lemezek számának maximalizálása, valamint ezzel a tárkapacitás növelése mellett nagyjából 20-25 százalékkal csökkenhetett a fogyasztás, ami egy több száz vagy több ezer meghajtót tartalmazó adatközpontos rack esetében akár 400-500 wattos csökkenést is jelenthet. Üresjáratban 4,5, véletlenszerű írásnál 6,5, véletlenszerű olvasásnál pedig 8,5 wattos értéket adott meg a Seagate.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az adatközpontos felhasználáshoz két új technológiát fejlesztett a Seagate. A PowerChoice-szal a meghajtók üresjárati fogyasztását lehet szabályozni, a rendszergazda eldöntheti, hogy ilyen esetben teljesen lekapcsoljon a motor, vagy csak a fordulatszám csökkenjen le. Utóbbi előnye, hogy ilyen állapotból gyorsabban magához tér a merevlemez, ugyanakkor ezzel fogyasztás szempontjából kevesebbet lehet spórolni. A PowerBalance hasonló célt szolgál, ezzel a fogyasztás és az IOPS között lehet megfelelő egyensúlyt találni.

A 256 megabájtos pufferrel szerelt meghajtók adott kapacitáson belül összesen négy kiszerelésben érhetőek el, a szektorméret (4K vagy 512e) és az opcionális SED titkosítás kombinálásával. A 10 terabájtos, SATA csatolós modellek ára 700 dollár környékén alakul, a SAS interfészt alkalmazó variánsok az év második felében várhatóak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 04:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.