Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 14. 14:40

Megkönnyítené a React Native fejlesztést a Facebook

Egy füst alatt, egyszerűen vezényli le az iOS-es és androidos appfejlesztést a Facebook által frissen bejelentett, keresztplatformos Create React Native App.

Új, keresztplatformos React Native fejlesztőeszközt jelentett be a Facebook, amely a közösségi oldal szerint nagyban megkönnyíti a platformmal dolgozó fejlesztők dolgát. A Create React Native App (CRNA) névre hallgató kezdeményezés a Facebook és a korábban Exponent néven futó Expo közös munkájának eredménye.

Utóbbi cég terméke egy olyan React Native-re építő megoldást kínál, amellyel a webfejlesztők iOS-en és Androidon is használható, natív appokat készíthetnek, amelyeket a nyílt forrású, szabadon használható szoftver JavaScriptből fordít. A frissen bejelentett CRNA lényegében a Facebooktól már ismert Create React App és az Expo app egyvelege.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat tapasztalatai szerint sok fejlesztőnek meggyűlik a baja a React Native jelenlegi build-függőségeivel, főként Android platformon. A Create React Native Appal az alkalmazások létrehozásához nincs szükség az Android Studio használatára, vagy iOS-es app esetében Macre vagy Xcode-ra, a szoftever tetszés szerint Windows vagy Linux alól is elkészíthető. Mindezt az Expo appnak hála, amely JavaScriptben íródott CRNA projekteket tölt be és futtat, natív kód fordítása nélkül. A fejlesztők bármely szabványos React Native API-t is bevethetik, az Expo SDK-val egyetemben.

Az Expo appban számos fontos mobilos API megtalálható, beleértve a kamerát, videót, névjegyzéket, sőt még az olyan népszerű librarykat is, mint a Facebook autentikáció vagy épp az Airbnb React Native térképei. Persze előfordulhat, hogy egy-egy projekthez Java, Objective-C vagy Swift függőségek tartoznak, amelyeket le kell fordítani - hasonló esetekben a fejlesztőknek maguknak kell a megfelelő build konfigurációt biztosítani.

Az új megoldás célja, hogy azzal a fejlesztők a webappokat megközelítő egyszerűséggel készíthessenek mobilalkalmazásokat is. A Create React Native App a fejlesztők szerint már elég stabil és megbízható az általános használathoz, a cég továbbá folyamatosan várja a visszajelzéseket a termékekkel kapcsolatban. Az érdeklődőknek mindenképp érdemes felkeresni a projekt GitHub oldalát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról