Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 14. 11:11

Ismét gazdát cserél a Vertu

A notórius Uzan család birtokába kerül a Vert luxustelefon-gyártó. A vállalatot Hakan Uzan vásárolja meg, aki immár a negyedik a cég tulajdonosainak sorában.

HIRDETÉS

Gazdát cserél a luxustelefonjairól ismert Vertu, a hányatott sorsú, hajdan a Nokiából kivált gyártóval ezúttal Hakan Uzan török üzletember próbál szerencsét, aki a Telegraph információi szerint közel 61 millió dollárnak megfelelő összeget csenget ki a vállalatért.

Noha ezeket a sorokat valószínűleg nem sokan olvassák Vertu készülékről, a márkát mégis keveseknek kell bemutatni: cég telefonjai a legtehetősebbeket célozzák, igaz a prémium kivitelű, akár gyémánttal kirakott készülékházakban felső-középszintű hardver dolgozik. A telefonok különlegessége továbbá a hozzájuk tartozó "Concierge" szolgáltatás, amelynek napi 24 órában elérhető operátorai az ajándékvásárlástól az exkluzív, ahogy a cég fogalmaz "pénzzel nem megvehető" eseményekre való bejutásig számos területen a Vertu-tulajok segítségére lehetnek. Mindez persze csillagászati összegekért, a cég készülékei jellemzően hatezer dollár környékén kaphatók, a legdrágább modellek ára azonban akár 50 ezer dollárig is felkúszhat.

A hiperexkluzív, űrbe árazott eszközök üzleti modellje ugyanakkor az utóbbi évek alapján nem biztos recept a sikerre, a cég 2014 óta nem ad ki nyilvános pénzügyi jelentést, abban az évben pedig több mint 64 millió dollárnak megfelelő veszteséget könyvelt el, 133 milliós bevétel mellett.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Vertut 1998-ban a Nokia hozta létre, legfelső kategóriás készülékek fejlesztésére, amelyek a cég hardveres és szoftveres alapjait nemesfémmel, válogatott bőrborítással, és drágakő-berakásokkal egészítették ki, kis szériában, kézzel készítve. A Nokia 2011-ben kezdett vevőt keresni a cégre, amely bár akkor még vélhetően jó profitot termelt, ugyanakkor túlzottan eltávolodott a finnek fő kompetenciáitól. A céget a Nokiától az EQT VI magántőke társaság vette meg ismeretlen összegért 2012-ben, három évvel később azonban túladott rajta, 2015-ben a Vertu a hongkongi Godin Holdings birtokába került. A frissen bejelentett akvizícióval a Hakan Uzan lesz a luxustelefon-gyártó negyedik tulajdonosa.

A csavar a történetben, hogy az Uzan család korábban komoly összetűzésbe került a Nokiával. A '90-es években a família kölcsönt vett fel a finn cégtől és a Motorolától, hogy létrehozzák a Telsim mobilszolgáltatót, amely aztán a török Vodafone-ág alapja lett. Később azonban a vállalatok azzal vádolták meg a családot, hogy a felvett pénzt magánrepülőkre és ingatlanokra költötték - nem sokkal később pedig a New York-i bíróság több milliárd dolláros kártérítést ítélt meg a Nokiának és a Motorolának. Az Uzuan család máig vitatja a vádakat, ugyanakkor nem ez volt az egyetlen hasonló fiaskójuk, az egykor több tucat céget és egy bankot is birtokló família vizsgálat alá került, vagyonuk jelentős részét a hatóságok lefoglalták, a család pedig száműzetésbe vonult.

Mindez azonban nem fogja vissza Hakan Uzan lelkesedését a Vertuval kapcsolatban, az üzletember jól kihasználható rétegpiacot lát a luxustelefonokban, noha azt egyelőre nem tudni, milyen stratégiával akarja visszahozni a cég hajdani sikerét annak negyedik tulajdonosa.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:55

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.