Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 13. 09:30

Már NVMe SSD-kkel is elboldogul az új Hard Disk Sentinel

Sokat okosodott ötödik főverziójával a szoftver, ami így már az NVMe SSD-ket és az SD kártyákat is felismeri.

Immár ötödik főverzióját tapossa a magyar fejlesztésű Hard Disk Sentinel diagnosztikai szoftver, amely neve ellenére jó ideje már a különféle flash-alapú adattárolókkal (pl. SSD) is elboldogul. A Windows operációs rendszerekhez írt népszerű alkalmazás most számos funkcióval bővült, amelyek közül a legfontosabb az NVMe SSD-k állapotának helyes felismerése. Bár már a 4.71-es verzió is helyesen diagnosztizált néhány népszerűbb (Intel és Samsung) modellt, a legfrissebb verzióval számos újabb, azóta megjelent NVMe SSD kezelésével gazdagodott a szoftver. A kifejezetten flash-alapú háttértárakhoz fejlesztett, saját parancskészlettel rendelkező felület a konzumer szegmensben is egyre népszerűbb, már jóformán az összes gyártó kínál ilyen modern, PCIe buszos meghajtót, így időszerű volt a lehetőség kiterjesztése.

E mellett már az ipari SD kártyákat is felismeri a szoftver, valamint az apró, flash-alapú SATADOM (Serial ATA Disk on Module) egységek, és szalagos meghajtók (LTO tape drive) sem jelentenek többé fekete foltot a HD Sentinel számára. Ugyancsak változás, hogy az új lemez-tesztelési és javítási folyamat könnyebben felismeri és gyorsabban javítja az esetleges gyenge szektorokat, ráadásul a tesztelés párhuzamosan több meghajtón is futtatható. Apró, de hasznos fejlesztés, hogy a grafikus felület már 4K(+) felbontások mellett is jól használható, az 5-ös verzió ugyanis elhozta az ehhez szükséges skálázhatóságot.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A főbb újítások és változtatások mellett még néhány tucat apróbb módosítást is hozott a friss főverzió, amelyek között új hardverek támogatása és hibajavítás egyaránt akad, ezek teljes listáját szokás szerint a kiadási jegyzékben taglalják a készítők. A szoftver továbbra is három verzióban kerül piacra, a magánszemélyek számára készített alap (standard) kiadás mellett a kis- és középvállalatoknak szánt Professional, illetve a nagyvállalatoknak fejlesztett Enterprise is a kínálat része. Az otthoni felhasználók számára jó hír, hogy a legkisebb verzió licencét Facebook oldalán rendszeresen ajánlja ingyenesen a cég.

a címlapról