Szerző: Hlács Ferenc

2017. március 10. 12:09

Láthatatlanná válik a reCAPTCHA

Háttérbe vonul a Google rosszindulatú botokra vadászó reCAPTCHA szolgáltatása, annak legújabb verziójánál már a "nem vagyok robot" négyzetet sem kell majd bekattintatni. A megoldás a fejlesztők számára már elérhető.

Tovább egyszerűsíti reCAPTCHA szolgáltatását a Google: az online robotok kiszűrésére szolgáló megoldás teljesen láthatatlanná válik a felhasználók számára, így egyetlen kattintásra sem lesz szükségük, hogy az adott weboldal megbizonyosodjon róla, valóban élő személy érkezett a felületére. Ezzel a különböző online szolgáltatások egészen gördülékeny, megszakításmentes felhasználói élményt kínálhatnak, az automatizáltan kattintgató vagy egyéb rosszindulatú botok elleni védelem feláldozása nélkül.

A Google a megoldással továbbra is "csúcskategóriás" spam és zaklatás elleni védelmet ígér a weboldalak üzemeltetőinek az egyszerű használat mellett. Sajnos a cég a láthatatlan reCAPTCHA működését nem részletezi, mindössze annyit tudni, hogy az "gépi tanulás és fejlett kockázatelemzés" segítségével szűri ki a fenyegetéseket - a vállalat szűkszavúsága persze érhető, a cég vélhetően igyekszik a lehető legkevesebb információt elérhetővé tenni a botok fejlesztőinek az új védelmi vonalak kapcsán.

00:55
 

reCAPTCHA: Tough on Bots, Easy on Humans

Még több videó

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az mindenesetre biztos, hogy a keresőóriás mára elképesztő mennyiségű tapasztalatot gyűjtött a kártékony robotok kiszűrésében. A cég 2009-ben vásárolta fel a reCAPTCHA-t, amely mára a világ legnépszerűbb CAPTCHA szolgáltatásává nőtte ki magát, azon a felhasználók naponta több százmillió alkalommal haladnak át. Az ismert betűszó egyébként a "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart", rövidítése, azaz "teljesen automatizált, nyilvános Turing teszt, számítógépek és emberek megkülönböztetésére".

A Google persze korántsem csak a weboldalak védelmére tette elérhetővé az ingyenes szolgáltatást, abban a gépek kiszűrésére szánt feladatok nagyrészt olyan problémák, amelyeket a Google saját rendszerei nem tudtak megoldani, ezért a cég az online böngésző felhasználókat állítja hozzá csatasorba. A jól ismert eltorzított szövegek például gyakran azokból a könyvekből kerültek ki, amelyeknél Google ambiciózus könyvdigitalizáló kezdeményezése során a cég optikai karakterfelismerő rendszerei egy-egy szónál problémába ütköztek. Ezeket a szavakat a cég a reCAPTCHA-n keresztül a lényegében felhasználóknak továbbítja olvasásra, rendszereit pedig a  kapott eredményekkel tanítgatja - de hasonló stratégiát követ a képfelismerő algoritmusok tréningezésére is.

A láthatatlan reCAPTCHA-t a weboldalak már most igénybe vehetik, annál nincs szükség az ismert "nem vagyok robot" doboz bepipálására, ugyanezt a funkciót a fejlesztők a weboldal egy létező gombjához vagy egy JavaScript API híváshoz köthetik. A frissen indult szolgáltatással az oldal alapértelmezetten csak kiemelten gyanús forgalom esetében dob fel valamilyen megoldandó CAPTCHA-t, a rendszer érzékenységét ugyanakkor a fejlesztők igény szerint szabályozhatják.

a címlapról