Szerző: Gálffy Csaba

2017. március 9. 14:35

Felhőben (és csak abban) összeborul az SAP és a Google

Komplex, rengeteg kapcsolódási pontot hozó partneri megállapodást jelentett be az SAP és a Google - de némi hiányérzet azért marad a külső szemlélőben.

Új, átfogó szövetséget jelentett be a Google és az SAP a keresőóriás héten zajló felhős konferenciáján. A bejelentés kimondottan a felhős megoldások összehangolására, integrációjára korlátozódik, ott viszont széles körben támaszkodik egymásra a két iparági óriás, egymást jól kiegészítő portfóliójukat rengeteg ponton fogják összekapcsolni.

HANA a GCP-n

A bejelentés leglényegesebb konkrétuma, hogy a Google Cloud Platform megszerezte az SAP HANA minősítést, így ez a felhős rendszer is képes már futtatni az SAP-s szoftvereket, beleértve az üzleti kritikus adatbázisokat és alkalmazásokat. Ez viszonylag magas lécnek számít, az SAP eddig csak az Amazon Web Services, az IBM BlueMix, a Microsoft Azure és a Huawei-féle FusionSphere (OpenStack) IaaS-hoz adott ki ilyen minősítést, ehhez a listához csatlakozott most a Google Cloud Platform. A minősítést megszerző instance egyébként az n1-highmem-32, a Google egyik legnagyobb elérhető virtuális gépe, 32 virtuális CPU-maggal, 208 gigabájt RAM-mal és 64 terabájtnyi igénybe vehető tárolókapacitással.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ennél is érdekesebb bejelentés, hogy a Google az első felhős szolgáltató, amely az SAP HANA Express Editiont is futtathatja. Ez a fejlesztői (nem production) környezet, ehhez még konzervatívabb szervezetek is szívesen pörgetnek fel felhős infrastruktúrát, így várhatóan népszerű lesz. A következő lépés is látszik már egyébként a Google és az SAP most a teljes SAP Cloud Platform minősítésén dolgozik, így a GCP majd SAP SaaS-t is kínál majd.

Nagyvállalati környezetben szintén releváns, hogy az SAP identitáskezelő rendszerét (IAM) támogatja a Google irodai csomagja, a G Suite és a GCP.

Mélyebben együtt

A két cég a gépi tanulásban is együttműködést jelentett be, a Google szöveg-, kép-, beszédfelismerő technológiái és gépi fordítós rendszere is elérhető lesz SAP-fejlesztők számára. Ezzel várhatóan könnyebben építhetőek majd be ezek a funkciók az üzleti alkalmazásokba is, így például gyorsíthatóak a különböző munkafolyamatok.

Az integrációk köre egészen érdekes, összeköthető például a G Suite-ban a Gmail az SAP CRM-megoldásával (kontaktok kezelése, levelezések összefűzése, lead generálás), vagy a Calendar és a Concur Tripit utazásszervező, a Sheets táblázatkezelő és a SAP BusinessObjects Cloud, de a SAP Digital Boardroom is kezeli a Google Slides-ot.

Mobilok? Hol vannak a mobilok?

Az SAP még tavaly májusban jelentette be az Apple-lel kötött vállalati partnerséget, amelynek keretében a két cég együttműködik az iOS-es eszközök támogatásában nagyvállalati környezetben, sőt, akkor egy exkluzív iOS-es HANA Cloud Platform SDK-t is bejelentett a két szereplő. Meglepő módon ezt most a Google-SAP összeborulás kapcsán nem követi ennek androidos párja, mind a bejelentés szövege, mind az SAP oldala mélyen hallgat a Google mobilos operációs rendszeréről - meg úgy általában a mobilos technológiákról.

A kliensoldal tehát nem szerepel a bejelentésben, az együttműködés így a felhős technológiák integrációjára, minősítésére korlátozódik. Ez a Google számára sem drámai veszteség, saját G Suite csomagja és felhős technológiái is elsőrendű platformként kezelik az iOS-es eszközparkokat.

a címlapról