Szerző: Habók Lilla

2017. március 8. 14:05

Félrevezet a kérdésekre adott Google-válasz

A Google-nek sem szabad hinni, mikor a keresőben feltett kérdésre egy weboldal tartalmának kivonatával válaszol. Lehet, hogy az adott hír álhíreket terjesztő oldalról származik vagy csak a Google kivonatoló algoritmusa értette teljesen félre a szöveget.

Teljesen az ellentétét állítja a Google bizonyos tényeknek, mikor a kifejezések előfordulása a szövegben túl nagy súlyt kap, vagy éppen az információforrás nem megbízható. Ez az úgynevezett "Featured Snippets" funkció vagy magyarul kiemelt részletnek hívhatjuk, amely a keresőmezőben feltett kérdésekre kiemelt keretben, rövid kifejezésekkel válaszol a kapcsolódó népszerű cikkek tartama alapján. A kereső azt sugallja, hogy a kérdésekre "kanonikus választ" ad ("One True Answer"), de valójában ezek semmilyen tudományos megfontoláson vagy tényen nem alapulnak, hanem csak a Google algoritmusán. Magyar nyelven nem működik ez a funkció, de angolul akár itthonról is könnyen kipróbálható, ahogy a kereső teljesen téves adatokat kínál.

Eredetileg az álhírek problémája a Facebookkal kapcsolatban merült fel, amely azóta fokozott intézkedéseket tett ennek megoldására. A napokban terjesztette ki az álhír-jelölési funkciót, és a "vitatott" bejegyzéseket nemzetközi független tényszerűség-ellenőrző bizottság vizsgálja. Az így megjelölt cikkeket a közösségi óriás algoritmusa eleve hátrébb sorolja a hírfolyamban, és más szempontokat is figyelembe vesz emellett.

A probléma viszont a Google-ben is jelen van, de ezzel egyelőre kevésbé foglalkoztak a hírek, pedig a kereső a lehető legtöbb oldalt igyekszik indexálni a weben, köztük a hamis és félrevezető híreket terjesztő oldalakat is. Ez már önmagában is problémát jelent, de fokozottan megjelenik akkor, mikor a felhasználók kérdéseket tesznek fel a keresőnek, és elhiszik az erre adott egyszerű, rövid választ.

Az álhírek ökoszisztémája Jonathan Albright, az Elon University kutatójának megállapítása szerint, amelyben 300 álhír oldalt és 1,3 millió hiperlinket vizsgált (Forrás: Guardian)

A SearchEngineLand több ilyen kérdést is kiemel, amelyre a kereső elképesztően rossz választ ad - akár a forrás a hibás, akár a tartalomból kiemelt kifejezés. Például álhír-oldalakról idéz arra a kérdésre, hogy tervez-e puccsot Obama, kik voltak a KKK-tag amerikai elnökök, vagy vallási választ ad arra, hogy mi történt a dinoszauruszokkal, továbbá hasonló történik akkor is, mikor a Google Home asszisztensét arról kérdezik, hogy miért ördögiek a nők.

Szemléletesen bemutatja a problémát Tom Scocca, a Gizmodo újságírója a hagymák karamellizálásával kapcsolatos kérdésben. Évekkel ezelőtt arról írt részletes bejegyzést, hogy a receptek hazudnak a karamellizálás időtartamával kapcsolatban, és míg azok 5-10 percre teszik ennek idejét, valójában az 45 percig tart. A Google-nek jelenleg feltett "mennyi ideig tart a hagyma karamellizálása" kérdésre pont a hivatkozott cikk alapján az a válasza, hogy "nagyjából 5 perc". A tartalomból ugyanis rosszul emeli ki a kivonatot, és nem veszi figyelembe a következő szót, vagyis hogy "5 percnél tovább" vagy úgy általában, hogy a cikk ennek pont az ellentétéről szól.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

"A keresőben a Featured Snippets automatikusan és algoritmikusan ad választ az adott keresőkifejezésre, és a tartalmak más oldalakról származnak. Sajnos vannak olyan példák, mikor helytelen vagy félrevezető tartalommal rendelkező oldalakra hivatkozunk. Mikor értesülünk arról, hogy egy Featured Snippets megsérti a szabályzatunkat, azonnal megfontoljuk az eltávolítását, amit jelen esetben is megtettünk." - nyilatkozta a Google szóvivője a Recode kérdésére az Obama puccsával kapcsolatos kérdésben. Ez azonban csak egy példa volt a sok közül, amellyel a keresőnek a jelenleginél sokkal hatékonyabban kellene foglalkoznia. A hárítás hasonlít ahhoz, amellyel korábban Zuckerberg is védekezett az álhírek terjedése kapcsán.

A kivonatot a Google esetében is hibásnak lehet jelölni, a keretes tartalom alatt megjelenő visszajelző hivatkozással, vagy a tulajdonos ki tudja kapcsolni a weboldalán szereplő kivonatokat. Azt azonban nem lehet beállítani, hogy egy oldalt ne vizsgáljon a Google funkciója. Annak ellenére, hogy a Facebook az elmúlt hónapokban folyamatosan változásokat eszközöl az álhírek miatt, a Google lépéseiről egyelőre nem lehet tudni, milyen módon változtat az algoritmusán, hogy abban is kevesebb félrevezető információ szerepeljen.

a címlapról