:

Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 6. 12:30

Máris nyugdíjazza csúcs all-flash tárolóját a Dell EMC

Nem húzta sokáig a Dellen belül a DSSD, a csúcskategóriás tárolórendszer önálló forgalmazását megszünteti a cég, ezzel együtt pedig a komplett termékvonal fejlesztése is véget ért.

Megszünteti leggyorsabb all-flash tárolómegoldásának forgalmazását a Dell EMC, az abszolút csúcskategóriát képviselő DSSD D5 termékek csupán bő egy évig voltak kínálatban. A termékstratégiai döntés hátterében az alacsony érdeklődés áll, hiába kínált rendkívül magas teljesítményt a tároló, az ahhoz kapcsolódó, ugyancsak rendkívül magas ár miatt nem kapkodtak a termékért. A kínálat leggyorsabb all-flash tárolója ugyanakkor a SAS (Statistical Analysis System) analitikához összeállított DSSD D5 Rack-Scale Flash klaszterben még tovább él (egy darabig).

A Dell EMC két felhasználási területre próbált célozni a DSSD D5-tel, a magas IOPS-ot (másodpercenkénti Input/Output műveletek) igénylő robusztus adatbázisokkal dolgozó nagyvállalatok mellett a HPC-s ügyfeleknek kínálta csúcstárolóját a cég. Bár a DSSD D5 teljesítményével elégedettek voltak a partnerek, az árcédula a potenciális vásárlók többségét visszatartotta a befektetéstől, a Dell EMC terméke ugyanis 1 millió dollárról indult. Ezt a kimagasló sebesség sem tudta eléggé kompenzálni, a DSSD D5 ár/teljesítmény mutatója gyenge volt, a partnerek pedig végül inkább az utóbbi szempontból lényegesen kedvezőbb VMAX vagy XtremIO mellett tették le voksukat, mondván, az olcsóbb megoldások is kiszolgálják igényeiket.

A jellemzően volumenre fókuszáló Dell így kellő érdeklődés hiányában lelövi a forgalmazást, ezzel együtt pedig a komplett termékvonal fejlesztése is a végéhez ér. A cég a DSSD-ken dolgozó alkalmazottakat igyekszik a többi tárolómegoldás munkálataihoz átirányítani, az értékes technológiákat pedig a termékpaletta jövőbeni tagjainál felhasználni. Nem hivatalos információk szerint ez már idén megtörténhet, a Dell EMC az év végén dobhatja piacra NVMe SSD-kre épített, vélhetően XtremIO vagy VMAX név alatt érkező all-flash tárolóit.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A PCIe Gen3 csatolós NVMe SSD-kre épülő DSSD D5 elsősorban rendkívül alacsony késleltetésével és magas IOPS értékével emelkedett ki a kínálat többi tagja közül. Bár az akár 48 kliens kiszolgálására képes tároló maximális nettó tárkapacitása mindössze 100 terabájt (bruttó 144 TB) volt, cserébe legfeljebb 10 millió IOPS-ot és csupán 0,1 milliszekundum alatti késleltetést kínált, 100 GB/s-os maximális sávszélesség mellett.

A DSSD az EMC felvásárlásával került a Dell udvartartásába több tárolótechnológiával együtt. A 2010-ben startupként indult, különösen nagy teljesítményű flash-alapú tárolók fejlesztésére fókuszáló DSSD-t három évvel ezelőtt vásárolta fel az akkor még önálló vállalatként működő EMC. A felvásárlásnak az alapítók és finanszírozók személye adott hitelt, a DSSD-ben ugyanis olyan nevek szerepeltek, mint a legendás Andy Bechtolsheim, a Sun egyes hardveres fejlesztéseit korábban irányító Bill Moore vagy a ZFS-t kidolgozó Jeff Bonwick. Bár a tranzakció részletei nem voltak publikusak, a piaci termékkel akkor még nem rendelkező vállalkozásért iparági pletykák szerint nagyjából 1 milliárd dollárt fizetett az EMC.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.