Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 6. 12:30

Máris nyugdíjazza csúcs all-flash tárolóját a Dell EMC

Nem húzta sokáig a Dellen belül a DSSD, a csúcskategóriás tárolórendszer önálló forgalmazását megszünteti a cég, ezzel együtt pedig a komplett termékvonal fejlesztése is véget ért.

Megszünteti leggyorsabb all-flash tárolómegoldásának forgalmazását a Dell EMC, az abszolút csúcskategóriát képviselő DSSD D5 termékek csupán bő egy évig voltak kínálatban. A termékstratégiai döntés hátterében az alacsony érdeklődés áll, hiába kínált rendkívül magas teljesítményt a tároló, az ahhoz kapcsolódó, ugyancsak rendkívül magas ár miatt nem kapkodtak a termékért. A kínálat leggyorsabb all-flash tárolója ugyanakkor a SAS (Statistical Analysis System) analitikához összeállított DSSD D5 Rack-Scale Flash klaszterben még tovább él (egy darabig).

A Dell EMC két felhasználási területre próbált célozni a DSSD D5-tel, a magas IOPS-ot (másodpercenkénti Input/Output műveletek) igénylő robusztus adatbázisokkal dolgozó nagyvállalatok mellett a HPC-s ügyfeleknek kínálta csúcstárolóját a cég. Bár a DSSD D5 teljesítményével elégedettek voltak a partnerek, az árcédula a potenciális vásárlók többségét visszatartotta a befektetéstől, a Dell EMC terméke ugyanis 1 millió dollárról indult. Ezt a kimagasló sebesség sem tudta eléggé kompenzálni, a DSSD D5 ár/teljesítmény mutatója gyenge volt, a partnerek pedig végül inkább az utóbbi szempontból lényegesen kedvezőbb VMAX vagy XtremIO mellett tették le voksukat, mondván, az olcsóbb megoldások is kiszolgálják igényeiket.

A jellemzően volumenre fókuszáló Dell így kellő érdeklődés hiányában lelövi a forgalmazást, ezzel együtt pedig a komplett termékvonal fejlesztése is a végéhez ér. A cég a DSSD-ken dolgozó alkalmazottakat igyekszik a többi tárolómegoldás munkálataihoz átirányítani, az értékes technológiákat pedig a termékpaletta jövőbeni tagjainál felhasználni. Nem hivatalos információk szerint ez már idén megtörténhet, a Dell EMC az év végén dobhatja piacra NVMe SSD-kre épített, vélhetően XtremIO vagy VMAX név alatt érkező all-flash tárolóit.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A PCIe Gen3 csatolós NVMe SSD-kre épülő DSSD D5 elsősorban rendkívül alacsony késleltetésével és magas IOPS értékével emelkedett ki a kínálat többi tagja közül. Bár az akár 48 kliens kiszolgálására képes tároló maximális nettó tárkapacitása mindössze 100 terabájt (bruttó 144 TB) volt, cserébe legfeljebb 10 millió IOPS-ot és csupán 0,1 milliszekundum alatti késleltetést kínált, 100 GB/s-os maximális sávszélesség mellett.

A DSSD az EMC felvásárlásával került a Dell udvartartásába több tárolótechnológiával együtt. A 2010-ben startupként indult, különösen nagy teljesítményű flash-alapú tárolók fejlesztésére fókuszáló DSSD-t három évvel ezelőtt vásárolta fel az akkor még önálló vállalatként működő EMC. A felvásárlásnak az alapítók és finanszírozók személye adott hitelt, a DSSD-ben ugyanis olyan nevek szerepeltek, mint a legendás Andy Bechtolsheim, a Sun egyes hardveres fejlesztéseit korábban irányító Bill Moore vagy a ZFS-t kidolgozó Jeff Bonwick. Bár a tranzakció részletei nem voltak publikusak, a piaci termékkel akkor még nem rendelkező vállalkozásért iparági pletykák szerint nagyjából 1 milliárd dollárt fizetett az EMC.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról